Een gespreid bedje voor de nacht in een kasjeop het volkstuinencomplex in Oudewater.
Een gespreid bedje voor de nacht in een kasjeop het volkstuinencomplex in Oudewater.

Woningnood

Algemeen

Aad Kuiper

De woningnood in Oudewater begint nu wel heel drastische vormen aan te nemen. Er worden zelfs al kasjes en schuurtjes op het terrein van de Volkstuinvereniging Oudewater ‘gekraakt’. Bij verschillende tuinliefhebbers zijn kussens ontvreemd, ongetwijfeld om nog enigszins gerieflijk de nacht door te kunnen brengen, en bij andere is vervolgens een soort van bed opgemaakt; natuurlijk wel met een riant uitzicht naar alle kanten. Er zijn tuinliefhebbers die er behoorlijk over klagen, terwijl er aan de andere kant ook wel veel begrip getoond wordt: ‘Tja, wat moet je dan, als je geen slaapplek hebt?!’

De tuinliefhebbers tasten in het duister over wie daar dan verblijven: mannen of vrouwen die door hun partner uit huis gezet zijn, jongeren die het gezeur van hun ouders zat zijn - en nog steeds maar geen woning toegewezen krijgen of die niet kunnen betalen, arbeidsmigranten - de minder bedeelde dan die hun werk en vervolgens dus ook hun huisvesting kwijt zijn geraakt; de hoger opgeleide hebben daar geen last van, want die worden in de watten gelegd, daklozen, mensen die geld en goed zijn kwijtgeraakt, en zo zijn er vast nog wel meer groeperingen op te noemen.

De invoering van de verhuurdersheffing (2013, Stef Blok, VVD) zorgde ervoor dat er veel minder betaalbare woningen werden gebouwd en het woningtekort groeit o.a. daardoor nu - hoewel de wet inmiddels weer is afgeschaft, maar wel veel schade heeft aangericht - door naar zo’n 400.000, terwijl er meer woningen nodig zijn, want: ouderen blijven langer thuis wonen, er gaan minder mensen samenwonen of juist weer apart wonen en natuurlijk is er migratie, waarvan arbeidsmigratie (de ene of de andere vorm) de belangrijkste is. En wie de zwarte piet krijgt toegespeeld: de statushouders … maar die zijn het niet zijn, want in 2021 bijvoorbeeld werd, volgens de laatste cijfers, maar 6 (zes!) procent van alle vrijgekomen corporatiewoningen toegewezen aan huishoudens met statushouders.

Maar nu weten we nog steeds niet wie er hier op de volkstuinen slapen. En of we het ooit te weten komen: boa’s werken niet na 23.00 uur, voor de politie heeft het geen prioriteit en we hebben nog geen tuinliefhebber horen zeggen dat hij/zij er wel een nachtje gaat slapen. Het bestuur beraadt zich.

Afbeelding
Afbeelding
Herdenken? 4 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 7 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 21 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 22 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 23 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 8 mei, 14:00
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 8 mei, 12:00
Afbeelding
De laatste loodjes 8 mei, 09:00