Loes de Vos, Chantal van Duuren, Sjors van Zandwijk en Gerdine Kok gaan ervoor!
Loes de Vos, Chantal van Duuren, Sjors van Zandwijk en Gerdine Kok gaan ervoor! Foto:

Muziek voor kinderen met een zorgvraag

Algemeen

Aad Kuiper

Chantal, de moeder van Roos, was al eens opzoek geweest om Roos iets met muziek te laten beleven. Maar, hoewel van zeer goede wil, kon het Muziekhuis daar op dat moment niet echt iets mee, want Roos heeft een zorgvraag en dan wordt het allemaal wel wat lastiger. Maar … nu een groepje ouders met dezelfde vraag kwam, ging het Muziekhuis daar ogenblikkelijk mee aan de slag. De drie partijen - het Muziekhuis, VLAS (ouders met kinderen met een zorgvraag die elkaar sinds kort op allerlei uiteenlopende wijze steunen) en het Stadsteam van Oudewater - hebben de handen ineengeslagen en binnenkort wordt aan kinderen met een zorgvraag voor een klein bedrag door een zeer ervaren muziekdocent als proefproject een aantal muzieklessen aangeboden op de Muziekschool. En … er is nog wel wat ruimte voor een paar leerlingen extra.

Chantal vertelde dat zij, net als veel andere ouders, zoekend was om haar dochter Roos op verschillende manieren meer met allerlei activiteiten die in de maatschappij plaatsvinden mee te kunnen laten doen; zoals bijvoorbeeld sport en muziek. Loes de Vos van de Muziekschool wilde aan de vraag van een groepje ouders graag meewerken. Zij begreep dat ouders zoals Chantal hun kinderen ook met muziek in aanraking te wilden brengen. Dat is uiteraard best lastig, want deze kinderen met heel uiteenlopende bijzonderheden zitten op heel verschillende scholen en kennen elkaar vaak niet eens, maar willen wel graag meedoen met van alles. Een flinke groep van deze ouders heeft zich inmiddels verzameld onder de naam VLAS (Verbinden, leren, aandacht en spelen) en het Stadsteam, bij deze groep vertegenwoordigd door Gerdine Kok, steunt dit initiatief van harte: “De ouders weten vaak het beste wat bij deze kinderen goed past, maar wij willen heel graag meedenken.” Chantal valt in: “Iedereen wil best meedenken, hebben we gemerkt. We hebben met de Blauwbaadjes contact gehad in verband met carnaval en ook daar kunnen we heel goed aansluiten.” Gerdine: “Wij hebben gemerkt dat allerlei organisaties ervoor open staan en we zijn daar heel blij mee.”

Sjors van Zandwijk (Muziekschool): “Met individuele vragen konden we jammer genoeg niet zo veel, maar nu we in samenwerking met het Stadsteam iets kunnen organiseren voor een aantal kinderen, doen we dat natuurlijk graag. We hebben een mooie reeks lessen bedacht voor deze doelgroep en hebben binnen ons team iemand die lesgeeft in het speciaal onderwijs dus komt dat wel goed. We zijn blij dat we iets hebben kunnen organiseren voor deze groep en dat we voor hen in Oudewater ook iets kunnen betekenen. Deze docent, Iris, gaat in een viertal lessen van half uurtje samen met de kinderen plezier maken met muziek. Er zijn al een aantal kinderen aangemeld, maar er kunnen er nog wel een paar bij. De ontwikkelingsleeftijd van de kinderen moet tussen de vier en twaalf jaar zijn en we hebben bij iedere les twee ouders nodig die Iris ondersteuning kunnen bieden.”

Aanmelden

Gerdine: “We zijn zo blij met alle organisaties die zo goed meedenken; niet denken in problemen, maar in oplossingen.” Chantal: “Alles wat we ondernemen bespreken we na, want als we ergens tegenaan lopen, moeten we daar iets voor bedenken.” Sjors: “Deze vier lessen zijn een pilot; als het goed werkt, gaan we ermee door.” De data voor de vier lessen zijn 5, 12, 19 en 26 maart en duren van 16.30 tot 17.00 uur. De kosten voor de hele serie lessen bedraagt 24 euro. En wie zijn/haar kind wil aanmelden kan terecht op https://muziekhuisoudewater.nl en VLAS Oudewater heeft een eigen facebookpagina in het leven geroepen waarbij vermeld staat: ‘Dit is VLAS Oudewater. Het ouderinitiatief voor en door Ouders van Kinderen met een extra zorgvraag in Oudewater.’ De eerste stappen zijn gezet en dit initiatief krijgt vast wel een vervolg.

Loes de Vos, Chantal van Duuren, Sjors van Zandwijk en Gerdine Kok gaan ervoor!

Afbeelding
Herdenken? 36 minuten geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 3 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 17 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 18 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 19 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 22 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen gisteren
Afbeelding
De laatste loodjes 8 mei, 09:00