Afbeelding
Foto:

Papekopse geitenkaas beste van Nederland

Algemeen

Aad Kuiper

Harriët en Harold Vlooswijk uit Papekop hebben afgelopen donderdag de Cum Laude Award voor de beste boerengeitenkaas van Nederland gewonnen. Op de jaarlijkse verkiezing, die plaats vond in Fort Wierickerschans in Bodegraven, mochten ze de platina medaille in ontvangst nemen. Harriët: “Het is ontzettend leuk om te midden van honderden kaasmakers, kaashandelaren en veel publiek op deze manier zoveel waardering voor je werk te krijgen. Het kaasmaken is echt een vak. Wij doen dit nu bijna 25 jaar, en nog elke keer blijft het kaasmaken maatwerk.”

Harold legt uit dat boerenkaas alleen boerenkaas mag heten als de melk op de boerderij zelf geproduceerd is en onbehandeld is. “Dus geen enkele hittebehandeling of pasteurisatie. Hierdoor blijven de gezonde ingrediënten van de geitenmelk onbeschadigd aanwezig in de kaas en blijft de smaak natuurlijker. We krijgen veel leuke reacties op onze geitenkaas en deze Cum Laude Award is natuurlijk de kers op de kaas!”

Harriët verkoopt haar kaas door het hele Groene Hart. “We hebben veel boerderijwinkels als klant, maar ook speciaalzaken en een aantal fruittelers met een winkel. Het Kaasmeisje in Oudewater en Vlooswijk Fruit in Montfoort waren onze eerste klanten toen we 24 jaar geleden begonnen. Sindsdien zijn daar nog zo’n dertig winkels bijgekomen. En tegenwoordig verkopen we ook via steeds meer verkoopautomaten. In de Hekendorpse Buurt en op IJsselveld staan er sinds kort ook een paar. Erg handig voor mensen die na hun werk nog even een stuk lekkere boerenkaas of geitenkaas willen kopen.”

Behalve de categorie geitenkaas waren er nog zes categorieën boerenkaas waar platina medailles te verdienen waren. Ook in de categorie jong belegen boerenkaas werd een platina medaille gewonnen door een kaasmaker uit de regio: Maatschap Lekkerkerker uit Montfoort. Ook zij mogen hun kazen in 2024 dus voorzien van de Cum Laude Award logo.

Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 16 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 18 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 21 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 23 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert gisteren
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00