Jeroen Schmaal van Sunvest.
Jeroen Schmaal van Sunvest. Foto:

Inloopavond Linschoten over zonnepark plannen

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Vorige week woensdagavond verzamelden tientallen inwoners van Linschoten zich voor de inloopavond in Trefpunt, georganiseerd door de gemeente Montfoort, Stedin en Sunvest. Het doel was om vragen te beantwoorden over het voorgenomen zonnepark aan de Noordzijde van Linschoten.

Alex Ouwens, projectontwikkelaar bij Stedin, benadrukte het belang van de avond: “De bedoeling van de avond is om mensen mee te nemen in het project. Met de huidige berichtgeving dat het stroomnet vol is, maar ook een veranderende omgeving, is het zo dat we mensen daarover willen informeren.”

Stedin, als regionaal netbeheerder, speelt een cruciale rol in het transporteren van elektriciteit naar huishoudens. Ouwens legde uit dat met de toenemende druk op het elektriciteitsnet, congestie (verstopping) dreigt. “In heel de provincie Utrecht is nu al congestie. Grootgebruikers, zoals kleine supermarkten of een bakker, kunnen we nu al niet meer aansluiten.”

Landschapsplanning

Het zonnepark, gepland voor 2026, heeft als doel om de groeiende vraag naar energie op te vangen. Hoewel de gemeenteraad op 11 december akkoord gaf, worden de ontwerpen in het komende jaar afgemaakt. Een van de meest voorkomende zorgen die naar voren kwamen tijdens de inloopavond was het visuele aspect en het uitzicht. Projectontwikkelaar Ouwens liet weten dat bij het ontwerp rekening wordt gehouden met landschapsplanning en esthetiek.

Jim Schütz, al bijna vijftig jaar een inwoner van Linschoten, bracht twee prangende vragen naar voren over de hoogte en het ontwerp van het hoogspanningsstation. Hij sprak zorgen uit over het beloofde groenscherm, dat nu tegenvalt, omdat er in de winter doorheen gekeken kan worden: “Als je toezegt dat er groenstrook langs komt, dan moet je ook een groenstrook maken”, vond hij.

20.000 zonnepanelen

Ouwens bevestigde dat de hoogte van het station, maximaal tien meter, samenhangt met mogelijke wateroverlast. “Het gaat hier om een investering van 70 miljoen euro. Natuurlijk hebben we in de berekeningen ook rekening gehouden met klimaatverandering.” Hij beklemtoonde dat als het gebouw lager zou kunnen, dat dit zeker zal gebeuren. Schütz, tevreden met de verkregen informatie, vroeg of het project binnen de afgesproken vlek van de zonnepanelen blijft, wat bevestigend werd beantwoord.

In totaal moeten er 20.000 zonnepanelen komen die voor 4.000 huishoudens elektriciteit opwekken. Jeroen Schmaal van Sunvest gaf antwoorden op vragen van mensen over de zonnepanelen. “Het meest opvallende wat ik hoorde, zijn toch vragen over het geluid. Zonnepanelen zijn stil. Omvormers kun je horen, maar die zetten ze achterin het park. Dan hoor je ze niet meer. Als we ze wel horen, pakken we ze in.”

Tijdens de bijeenkomst verbaasde hij zich over dingen die hij hoorde: “In eerste instantie dacht ik: mensen willen de snelweg niet zien, maar ik heb al drie mensen gehoord, die zeggen: ik wil graag de snelweg zien, dat geeft een beetje beweging.” Hij vindt het mooi hoe de sfeer is. We horen zo best veel. Dat willen we meenemen in het ontwerp. Daarna gaan we een vergunning aanvragen en definitieve plannen uitwerken. Wat we gehoord hebben gebruiken we. Ik heb zelf ook al een heel schrift vol geschreven.”

Hij was te spreken over de betrokkenheid van de buurt: “Het is wel mooi zo’n opkomst. Het is een betrokken buurt. Mensen reageerden heel wisselend, maar ze zijn allemaal bereid om te praten.” Hij deelde ook dat er nog een volgende informatiemeeting komt, waar meer definitieve plannen worden gepresenteerd.

Tientallen geïnteresseerden kwamen af op de inloopavond.
Alex Ouwens van Stedin.
Afbeelding
Afbeelding
The Amazing Stroopwafels komen in Montfoort 1 uur geleden
Met de Zonnebloem naar het winkelcentrum.
Met de Zonnebloem naar het winkelcentrum 2 uur geleden
Van de solo theatervoorstelling 'Enkeltje Holandija' het waargebeurde vluchtverhaal van Ismir Hero uit Serajevo, uit de Bosnische oorlog in 1994, was eenieder diep onder de indruk.
Enkeltje Holandija, daar word je stil van 3 uur geleden
Afbeelding
Herdenken? 8 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 11 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort gisteren
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 8 mei, 18:00
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 8 mei, 17:00