Een Plesmanplantsoen vol met geparkeerde auto's.
Een Plesmanplantsoen vol met geparkeerde auto's.

Bezwaren tegen bouw appartementencomplex Plesmanplantsoen

Algemeen

Aad Kuiper

Zittend aan de keukentafel bij de familie Hartog aan de Noord-Linschoterkade bespreek ik met enkele aanwonenden en omwonenden de gevolgen van het beoogde bouwwerk.

Toegegeven, er is bij een aantal van hen zeker ook sprake van enig eigenbelang, maar er is duidelijk meer aan de hand wat betreft het plan om een, weliswaar relatief klein, maar toch volgens een flink aantal betrokkenen - waaronder Nettie Stoppelenburg; vaak aangeduid als stadshistoricus - volkomen misplaatst ‘blokkendoosje’ te gaan bouwen aan het Plesmanplantsoen. En dat ‘er is meer aan de hand’, gaat om zaken die de hele directe omgeving aangaat, zoals verhoging van de parkeerdruk en een gevaarlijke verkeerssituatie die lijkt te gaan ontstaan. En, last but not least, om het beschermd stadsgezicht dat aangetast dreigt te worden.

Het plan om achter de karakteristieke stadswoningen aan de Noord-Linschoterkade, op het perceel Plesmanplantsoen 6 te gaan bouwen, is aan omwonenden in oktober 2021 bekend gemaakt tijdens een informatieavond. De geplande bebouwing op het perceel zou, volgens betrokken omwonenden, zo ongeveer alle regels en beleidskaders in geldende bestemmingsplannen overtreden, o.a. wat betreft afmetingen en het aantal vereiste parkeerplaatsen op eigen terrein.

Cultuur-historisch waardevol gebied

Het perceel ligt in de binnenstad van Oudewater en heeft bestemming Beschermd stadsgezicht en Archeologisch waardevol gebied; Nettie Stoppelenburg vult aan: “Hier liep vroeger de Biezenwal, vanaf de Schutterstoren, zo ongeveer vanaf de huidige Van der Griendstraat, tot aan de voormalige Broeckerpoort, nu het Arminiusplein.”

Hartog pakt het verhaal weer op: “Te beoordelen aan de adviezen van de commissie Ruimtelijke kwaliteit & Erfgoed Oudewater lijkt alleen naar het gebouw op zich gekeken, niet naar of dit in de omgeving past. Dat is waar we o.a. bezwaar tegen hebben; in het bestemmingsplan van 2006 was een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die expliciet richting gaf aan ontwikkelingen aan het Plesmanplantsoen, namelijk kleinschalige stadswoningen.” Nettie beaamt dat: “Dit is een soort flatje in een historische kern. Tegenwoordig heet dat ‘cultuur-historisch waardevol gebied’. En daar gaat de gemeente niet over, maar het rijk.” Hartog vat dit kernachtig samen door te roepen: “Het pást gewoon niet!”

Bij navraag bij de gemeente blijkt dat deze casus vorige week maandag in het afdelingsoverleg aan de orde geweest. Daaruit blijkt dat het bestemmingsplan de bouw van het plan zoals aangevraagd toestaat en de commissie welstand & erfgoed heeft daar ook positief over geadviseerd, dus lijkt het cultuur-historisch element ook niet meer ter discussie te staan. Herman Hartog en zijn buren kunnen tegen het plan bezwaar indienen en eventueel beroep tegen aantekenen en, als dat geen effect heeft, een claim wegens planschade indienen. Maar De IJsselbode is daar niet het medium voor. Wel voor algemene zaken zoals bijvoorbeeld parkeerdruk.

Parkeerdruk en verkeersveiligheid

“Maar nog veel belangrijker is dat dit belooft de zoveelste parkeerdrukverhogende ontwikkeling te worden”, betoogt Hartog. “Slechts de helft van het aantal volgens parkeerbeleid vereiste parkeerplaatsen kan op eigen terrein gerealiseerd worden. De rest wil de initiatiefnemer afkopen. Deze parkeerplaatsen zullen ten laste komen van het parkeerterrein aan het Plesmanplantsoen. En daar heeft de hele buurt last van, want, we kunnen nu al met enige regelmaat onze auto niet kwijt op het parkeerterrein. Daarbij komt dat in- en vooral uitrijden van het parkeerterreintje bij de eventueel nieuw te bouwen appartementen door slecht zicht op de Van der Griendstraat richting de Noord-Linschoterkade een gevaarlijke situatie ontstaat voor voetgangers en fietsers, die makkelijk over het hoofd te zien zijn.”

Bouwen mag niet ten koste gaan van …

“Kortom: wij hebben het gevoel dat een dergelijk gebouw hier koste wat kost gebouwd moet gaan worden en Oudewater voor de zoveelste keer met extra parkeerdruk wordt opgezadeld en op de koop toe een gevaarlijke verkeersituatie ontstaat. Het kwalijke hierbij is dat de gemeente Oudewater bereid is aan deze plannen mee te werken, ondanks de toezegging in het coalitieakkoord om te streven naar vermindering parkeerdruk.”

Op 19 september 2023 vertelde de toenmalige wethouder Ivo ten Hagen tijdens een forumvergadering naar aanleiding van een tweetal ingezonden brieven: “… het kan niet zo zijn dat wij straks een groot parkeerfonds hebben (afkoopsom parkeerplaatsen, red.) en dat de parkeerdruk overal onevenredig groot wordt.” Uit een daaropvolgend schrijven blijkt dat Ten Hagen het project ‘on hold’ heeft gezet, tot een goede oplossing is gevonden, maar dat het desondanks deze toezegging erop lijkt dat er doorgegaan wordt met het realiseren van het plan. Inmiddels hebben de omwonenden een uitnodiging voor een inloopavond op 25 januari voor deze kwestie gekregen. Herman Hartog heeft veel tijd besteed om zijn verhaal zo helder en onderbouwd mogelijk te maken en doet hierbij dan ook een oproep om het initiatief dat hij gestart is te steunen: “Wij vragen u de petitie ‘Stop verdere verhoging parkeerdruk in Oudewater’ te tekenen. Scan daarvoor de QR-code op de afbeelding bij dit artikel of ga naar https://petities.nl/petitions/stop-verdere-verhoging-parkeerdruk-in-oudewater

Afbeelding
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 16 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 18 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 21 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00