Ook 'de drie koningen' liepen rond op de kerstmarkt.
Ook 'de drie koningen' liepen rond op de kerstmarkt. Foto: Aad Kuiper

Stichting Reddingsplan Franciscuskerk opgetogen over kerstmarkt

Algemeen

Aad Kuiper

De vertegenwoordigers van stichting Reddingsplan Franciscuskerk zijn enorm blij met het (voorlopige) resultaat van de kerstmarkt die op 15 en 16 december gehouden werd. Bets van Apeldoorn en Leon Dekker laten weten dat er nog geen nabespreking heeft plaatsgevonden, maar dat ze nu al weten dat ze bijzonder blij zijn met de opkomst, de gezelligheid, de fijne sfeer - ook vooraf! - en met het financiële resultaat; kortom ‘het was een in alle opzichten geslaagde kerstmarkt!’

Bets van Apeldoorn benoemt de bouwers en sjouwers die heel hard gewerkt hebben (’terwijl ze bijna geen van allen zo piepjong meer zijn’, fluistert zij erachteraan). Leon Dekker zegt dat het, ondanks een pechgeval (’onze bestelbus hield ermee op, maar gelukkig werd dat snel en zelfs ‘om niet’ weer opgelost’), en omdat ze vanuit het draaiboek van de vorige keer goed konden werken, het deze keer wat gemakkelijker was: “Het verliep allemaal prima!” Bets van Apeldoorn laat weten dat door verschillende mensen in de zomer al was begonnen met het maken van tassen, kaarten, kandelaars en met het haken van kerstmutsjes voor de knuffels. Anderen maakten jam en peertjes en later gingen er bakkers en baksters aan de slag en natuurlijk de kerststukjesmakers, dat heb je zelf gezien.”

“Ook de kinderpleinactiviteiten werden al vroeg voorbereid, want dat was ook een hele klus”, vult de toevallig aanwezige Geer Zijleman aan. Bets steekt vervolgens de loftrompet over zeg maar alle (lokale) winkeliers die voor extra prijzen in de tasjes zorgden, ‘325 tasjes dit jaar, met in wel 200 tasjes een extraatje!’, en alle andere ondernemers die ‘gewoon sponsorden’. Met elkaar komen ze op nog veel meer mensen die hun vrijwillige hulp leverden: de technici, de EHBO’ers, kerstboom- en oliebollenverkopers (ook nog op 30 december) en ook de ‘herberg’ liep als een trein.

Financieel resultaat

Met de kerstmarkt zelf werd bijna 15.000 euro opgehaald en ongeveer een soortgelijk bedrag van de overige sponsoren. “En”, laat Leon Dekker gelijk weten, “natuurlijk is dat schitterend en zijn we daar enorm blij mee, maar je moet er direct bij vermelden dat er dit jaar voor onderhoud aan het kerkgebouw ruim 3 ton nodig is. We kunnen het dus allemaal heel goed gebruiken.”

Bets van Apeldoorn toont zich andermaal blij met alle vrijwilligers achter de kramen en alle andere steun die ze gekregen hebben. Geer Zijleman vult aan: “Je merkt gelijk dat het gemeenschapsgevoel hier in Oudewater enorm groot is; zo veel mensen dat er geweest zijn.”

Nog een paar weetjes

Bets: “De wenskerstboom hing vol mooie wensen, waarvan er sommige bijzonder ontroerend waren.” Leon: “Het is zo mooi om te zien hoe blij mensen kunnen worden van een tweedehands kerstbal, boek of puzzel.” Het kerstbrood bleek 2554 gram te wegen en de winnares, Yvette van der Weide, zat er maar één gram naast. “En,” zegt Bets, “de ‘drie koningen’ die met goud, mirre en wierook rondliepen; dat was de piek op de boom!”

‘En dit jaar in december weer kerststallen,” riepen ze in koor; zodat we het maar niet vergeten.

Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 17 minuten geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 17 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 22 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00