De kerstman met zijn kerstelfen.
De kerstman met zijn kerstelfen.

Kerst met de kerstman en -mutsen

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Op 16 december wordt het Witte Kerstfeest gevierd. Kerstmutsen Jacqueline de Kamper, Connie Schuijlenburg, Helma de Jong en Annette Vlooswijk helpen het organiseren. “Adje Spruit trekt de kar. Hij is de kerstman, wij zijn kerstelfen”, zegt Jacqueline.

Hoe vieren jullie kerst?

Jacqueline: “Wij beginnen met kerstavond. Dat vieren we al. Dan eerste kerstdag in de ochtend en avond met de familie. Dat heb je met een grote familie. Op tweede kerstdag hebben we normaal een vrije dag. Nu is alles volgepland. Het zijn drukke dagen, want zelf ben ik 22 december jarig. Voor mij heeft kerst geen speciale betekenis. Toen de kinderen jong waren, hadden we wel altijd kerstfeest op school. Dat vond ik wel leuk.”

Connie: “De kids komen eten met vriendjes. Alle kleding heb ik al in huis. Ik ben helemaal voorbereid. We zijn met z’n zesjes en hebben cadeautjes onder de kerstboom. Het is echt een familiegebeuren.”

Helma: “Dit jaar ga ik voor het eerst op vakantie naar Toscane. Ik wil ook altijd graag wel met kerst naar de kerk gaan. Dan hoop ik dat dat daar ook kan. Ik ben benieuwd. Kerst is voor mij sowieso niet kerst met cadeautjes. Ik vind het fijn als het nog extra betekenis heeft en bezoek bijvoorbeeld ook graag de kerstnachtmis.”

Annette: “Kerstavond vieren we met vrienden, de eerste kerstdag is met familie, de tweede kerstdag alleen. Voor ons heeft kerst geen speciale betekenis. Bij ons is Sinterklaas weggegaan, toen zijn we naar kerst toe gegaan.”

Adje: “Op kerstavond gaan we eerst met het gezin naar de kindermis in de kerk. Altijd leuk om de vertrouwde kerstliedjes te horen en te zien hoe het kerstverhaal wordt nagespeeld. Op eerste en tweede kerstdag in de namiddag gaan we naar de familie, maar vooral ook heerlijk met gezin een paar films kijken en even lekker niks doen. We verlengen de kerstdagen altijd een paar dagen tot nieuwjaar. Met elkaar luisteren we naar de top 2000, thuis een beetje rommelen, wegdoezelen voor de open haard en met de broertjes bowlen. De kerstboom is voor ons een winterboom. Die staat er lekker tot maart omdat het zo gezellig is met al die lichtjes in de donkere winterdagen.”

Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 16 uur geleden
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 21 uur geleden
Afbeelding
Over 'Op de rand' 1 mrt, 19:00
Afbeelding
Puntje van Aandacht 1 mrt, 17:00
Dirigent Leon van Veen.
Paaszang: Samen zingen we 'Hallelujah' 1 mrt, 12:00
Afbeelding
Concert Soli Deo Gloria 1 mrt, 09:00
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop 29 feb, 19:00
Afbeelding
Singer-Songwriter Diede Vendrig schittert in landelijke muziekcompetitie 29 feb, 18:00