De kerstmutsen in 2019.
De kerstmutsen in 2019.

Het Witte Kerstfeest … terug van weggeweest

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Na drie jaar is het 16 december eindelijk weer zover. Het Witte Kerstfeest is dan terug van weggeweest in St. Joseph in Montfoort. Het zijn de zestien dames van de mutsenclub die het initiatief hebben genomen om het winterse dansfeest weer terug te laten keren.

In 2016 kwamen de mannen van het Bloklandfestival op het idee om hun 25-jarig jubileum extra kracht bij te zetten met een wintereditie. De eerste editie van ‘Het witte kerstfeest’ was zo’n succes dat het bij veel Montfoorters een vast plekje kreeg op hun feestkalender. Na vijf succesvolle edities kwamen de twee Coronawinters en vorig jaar waren er niet voldoende vrijwilligers om het feest te organiseren.

Kerstmutsen Jacqueline de Kamper, Connie Schuijlenburg, Helma de Jong en Annette Vlooswijk vertellen waarom zij de organisatie nu gaan oppakken” “We keken er vorig jaar écht naar uit om weer met zijn allen het jaar op de dansvloer af te sluiten maar de organisatie zag het niet zitten vanwege het winter WK en hun volle agenda’s. Toen hebben we met onze vriendinnen groep bij iemand thuis ons eigen Witte Kerstfeest gevierd. Van onze thuisparty stuurden we via what’s app een filmpje naar Adje Spruit. Die maakte gelijk excuses over het niet doorgaan maar beloofde dat het witte kerstfeest in 2023 wél weer zou doorgaan als wij hem zouden helpen met organiseren”

In wit of kerstoutfit

Het (kerst)balletje ging aan het rollen en de kerstmutsen zagen het wel zitten. “Wel met de hulp en netwerk van Adje hoor”, zegt Jacqueline. “Hij is onze kerstman, wij zijn de kerstelfjes die hem helpen”, lacht ze. Annette zegt: “We houden wel van een beetje gek doen op de dansvloer en we vinden dat er in Montfoort eigenlijk te weinig te doen is op dat gebied. Je hebt Bloklandfestival en Carnaval en dan houdt het qua dansen eigenlijk wel op. Vandaar dat we “Het Witte kerstfeest” echt weer terug wilden hebben.

Het liefst hebben de dames dat het feest in zelfde sfeer en doelgroep wordt gehouden als het Bloklandfestival. Afgelopen weken hebben ze kaarten gemaakt, die ze hebben verspreid in Montfoort. De bedoeling is dat iedereen die komt, in het wit of een kerstoutfit komt. Dat mag helemaal over the top volgens Helma. Connie zegt: “Wij gaan ook over the top”. De mutsen staan erom bekend altijd hun eigen outfits te maken. De groep van zestien dames doet veel leuke dingen met elkaar. “We zijn zelden compleet maar de vaste kern is meestal wel aanwezig”, zegt Jacqueline.

Kerstdisco’s

Het witte kerstfeest moet weer een leuk dansfeest worden, waarbij natuurlijk ook gezellig bij gekletst kan worden. “Wij zorgen voor in ieder geval een top DJ, een lichtshow, danspodia en hopen dat alle Witte Kerst-vierders van het eerste uur als vanouds de glazen en ook de dansvloer komen vullen.” Een lied dat sowieso voorbij gaat komen is ‘Leef’, het lijflied van de mutsen. “Dat past bij ons, want we delen lief en leed. Als er wat te genieten is, doen we dat graag samen!” Muziek die gedraaid zal worden is veelal alles door elkaar. Van jaren ‘80, ‘90, ‘00 tot foute kerstmuziek. “Iedereen kan uit zijn dak gaan!” De avond van tevoren organiseert STAM ook weer kerstdisco’s voor de basis- en middelbare scholieren uit de regio. De mutsen helpen dan ook mee. Ze hebben zin in het Witte Kerst-weekend en drukken iedereen op het hart het vrij te houden in de agenda. “Voor je het weet, loopt die agenda weer vol!”

Kaartjes zijn te koop via www.wittekerstfeest.nl

Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 17 uur geleden
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 22 uur geleden
Afbeelding
Over 'Op de rand' 1 mrt, 19:00
Afbeelding
Puntje van Aandacht 1 mrt, 17:00
Dirigent Leon van Veen.
Paaszang: Samen zingen we 'Hallelujah' 1 mrt, 12:00
Afbeelding
Concert Soli Deo Gloria 1 mrt, 09:00
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop 29 feb, 19:00
Afbeelding
Singer-Songwriter Diede Vendrig schittert in landelijke muziekcompetitie 29 feb, 18:00