Judith en Rick de Vor aan de Lange Linschoten bij de Elihoeve.
Judith en Rick de Vor aan de Lange Linschoten bij de Elihoeve. Foto: pr

Elihoeve finalist in de verkiezing ‘Beste Boerderij’

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

In het schilderachtige Snelrewaard bevindt zich een bijzondere plek die de harten van duizenden bezoekers per jaar heeft veroverd. De Elihoeve, een echt familiebedrijf, gerund door Judith en Rick de Vor, is een parel in de agrarische wereld en niet voor niets een van de drie finalisten in de verkiezing van de beste boerderij van Nederland. Hun verhaal is er een van innovatie, toewijding aan duurzaamheid en een sterke verbinding met de gemeenschap.

Meer dan een melkveebedrijf

De Elihoeve is in de eerste plaats een melkveebedrijf met 120 melkkoeien. Echter, wat deze boerderij echt bijzonder maakt, is de benadering van Judith en Rick de Vor. Ze hebben hun boerderij getransformeerd tot een beleefboerderij die zich richt op natuur- en landschapsbeheer. Bezoekers worden verwelkomd met informatieve borden langs wandel- en fietsroutes, waar ze kunnen leren over de ecologische inspanningen van de Elihoeve.

Het gaat verder dan dat. Judith en Rick organiseren een breed scala aan activiteiten voor jong en oud, waardoor ze jaarlijks duizenden mensen naar hun boerderij trekken. Het is een plek waar mensen niet alleen kunnen zien hoe een modern melkveebedrijf werkt, maar ook kunnen genieten van de natuur en het landschap om hen heen.

Een van de meest opvallende initiatieven van de Elihoeve is hun teelt van avocado’s, een exotisch gewas dat je niet vaak op Nederlandse bodem tegenkomt. Deze ongebruikelijke stap is een uiting van hun streven naar duurzaamheid en het verminderen van de voetafdruk van dit populaire fruit.

Passie, energie, en innovatie

De jury van de verkiezing van Het Sterkste Erf heeft Judith en Rick de Vor geprezen om hun passie, energie, en lef om buiten de gebaande paden te denken. Ze hebben niet alleen oog voor de consument, maar ook voor maatschappelijke wensen en duurzaamheid. Het is deze holistische benadering van hun bedrijf die hen tot finalisten heeft gemaakt.

In een interview met Judith de Vor benadrukte ze het belang van positiviteit in de agrarische sector. Ze zei: “Ik ben heel erg van de positiviteit, een positieve mindset. Focus op de dingen die goed gaan. Er zijn zoveel negatieve berichten over boeren en boerderijen. Bij zo’n verkiezing gaat er niet om dat je perfect bent. Een stukje positiviteit voor de agrarische sector is erg belangrijk. Daar zetten we ons op allerlei manieren voor in. In Nederland en het buitenland.”

Ze voegde eraan toe dat kennisdeling en ondersteuning van andere boeren een centrale rol spelen in hun missie. Judith begrijpt de uitdagingen waarmee veel boeren te maken hebben, en ze is vastbesloten om hen te helpen, zowel praktisch als op het gebied van beleidsvorming, maar ook sociaal emotioneel. Veel collega’s beleven een moeilijke tijd. Hoe kun je die helpen en het beste ondersteunen? Het kan behoorlijk eenzaam zijn zo’n boerderij. Als boer ben je veel alleen bezig. Als dan de politieke en publieke opinie niet positief is, kan het moeilijk zijn.” Ze vertelt dat haar man Rick ervoor zorgt dat de positie van boeren in de markt wordt gewaarborgd.

Een familiebedrijf met een hart voor de gemeenschap

Judith vindt het belangrijk om te benadrukken dat de Elihoeve een echt familiebedrijf is, bestaande uit meerdere generaties. Familieleden zijn betrokken bij alles wat ze doen, en ze staan altijd klaar om een helpende hand te bieden.

Judith wordt vaak gevraagd om te spreken over internationale kwesties zoals Europees beleid en de green deal. Ze heeft oog voor de wereldwijde impact van lokale beslissingen en benadrukt de noodzaak van samenwerking en kennisuitwisseling tussen boeren over de hele wereld.

Stem en steun De Elihoeve

Het verhaal van Judith en Rick de Vor en hun Elihoeve is volgens de jury een inspiratie voor boeren en natuurliefhebbers overal ter wereld. Iedereen die hun toewijding aan duurzaamheid, gemeenschap en innovatie waardeert, heeft nu de kans om steun te betuigen. Stemmen voor de verkiezing van de beste boerderij van Nederland kan nog tot dinsdagavond. Op woensdagavond zal de winnaar van de verkiezing bekend worden gemaakt.

Stem hier: www.sterkste-erf.nl

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 13 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 15 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 18 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00