Vlnr: Hans van Dam, Femke Steenbergen, Danny de Vries, Tom Bode, Rick Voll, Gerard van Roon en Jurjan Rietveld
Vlnr: Hans van Dam, Femke Steenbergen, Danny de Vries, Tom Bode, Rick Voll, Gerard van Roon en Jurjan Rietveld

Tweede VR-paal onthuld in Hekendorp

Algemeen

Siem van der Burg

Gewoon even de QR-code scannen, je mobiele telefoon in de houder van de VR-paal steken, door de kijker kijken en de historie van Hekendorp ontvouwt zich voor je. Allemaal heel erg makkelijk. Iedereen kan het volgens de makers Jurjan Rietveld en Rick Voll van het bedrijf ECCE VR. De VR-paal is steeds beter geworden en elke nieuwe versie is makkelijker te bedienen. De moeder van Jurjan Rietveld zat in het testpanel en kan het ook, ... dus moet iedereen het kunnen.

De VR-paal is inmiddels de tweede in de gemeente Oudewater. De eerste staat bij het Stadskantoor aan de Waardsedijk. Beide palen laten de historie van Oudewater en Goejanverwelle (zoals Hekendorp eerst heette) herleven. De palen zijn een project van de stichting Oude Hollandse Waterlinie. Als je met behulp van je mobiele telefoon door de kijker kijkt zie je een animatie van onderdelen van de Oude Hollandse Waterlinie in historisch perspectief op de plaats waar je staat. Hoe dat technisch werkt voert voor de meeste gebruikers te ver (alhoewel Rietveld van ECCE VR een poging deed om het uit te leggen en er bevlogen over kan vertellen).

Burgemeester Danny de Vries onthulde donderdag 31 augustus de VR-paal. Geholpen door de makers Jurjan Rietveld en Rick Voll (ECCE VR) en geflankeerd door Gerard van Roon en Tom Bode (van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater), Femke Steenbergen (gemeentelijk ambtenaar recreatie en toerisme) en Hans van Dam (Dorpsplatform Hekendorp). Nettie van Stoppelenburg (van GVO) was niet aanwezig maar wel zeer betrokken bij de totstandkoming van de voorstelling die met behulp van de VR-paal te zien is.

Naast de voorstelling van de Oude Hollandse Waterlinie zoals die er rond 1672 was, wordt er ook nog een animatie gemaakt van de aanhouding van Wilhelmina van Pruisen. Om een goed idee te krijgen van wat je met een VR-paal kan, moet je er gewoon eens een keer door kijken. Heel erg interessant en leerzaam.

Danny de Vries probeert de VR-paal uit.
Afbeelding
Een Luisterend Oor 1 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 3 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 8 uur geleden
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00
Afbeelding
Bestemmingsplan 'De Bleek' waarschijnlijk in de loop van 2025 van start 8 dec., 18:00
Afbeelding
De gezonken pont van Hekendorp 8 dec., 17:00