De mozaïekbank werd ogenblikkelijk bezet, met daarachter de gedreven mozaïekers,de freule, de prinses en De Lange van Wijngaarden.
De mozaïekbank werd ogenblikkelijk bezet, met daarachter de gedreven mozaïekers,de freule, de prinses en De Lange van Wijngaarden. Foto: Aad Kuiper

Onthulling mozaïekbank Hekendorp in stijl

Algemeen

Het was druk bij de onthulling van de mozaïekbank in Hekendorp; meer dan honderd mensen waren erop afgekomen. Na enig geduld geoefend te hebben traden prinses Wilhelmina van Pruisen, freule Van Wassenaar en Cornelis de Lange van Wijngaarden naar voren ten einde de mozaïekbank in stijl te onthullen. Of het een fraaie bank zou zijn (spoiler: bijzonder fraai!) daar mocht je nog naar raden. Maar er ging een inspirerende toespraak aan vooraf en na afloop was er voor alle aanwezigen een goed georganiseerde en uitgebreide high tea.

Juist omdat de school sinds het begin van dit schooljaar is gesloten - de leukste school waar ik ooit werkte, vertelde oud-leerkracht Ellie Vliegenthart - wilden enkele Hekendorpers laten weten dat Hekendorp nog steeds een levendig dorp is met veel vitale, actieve en betrokken inwoners, en daarom startten ze een project waarmee ze dat wilden aantonen: een Social Sofa. Ze hebben het eerste deel van hun doel bereikt. Een van de mozaïekers, Marjola Vreeswijk, vertelde in haar welkomstwoord over het sociale karakter dat Hekendorp kenmerkt. Bekend is dat uiteindelijk zowel een sponsor (Pluimveebedrijf Wiltenburg), ontwerper (Heleen de Groot i.s.m. Social Sofa) en de nodige mozaïekers waren gevonden. Haar eigen aandeel wist ze op humoristische wijze te relativeren: “Het was een hele klus, die Nelleke Baauw, Ied van Baren, Marja van Beek, Eli Jansma, Betty Oostveen en Ineke Rooimans geklaard hebben. En er moest heel regelmatig iets opnieuw; van wat ik gedaan heb staat er niets meer op … Maar het was zeker heel gezellig en ik heb onder andere voor de koffie gezorgd; zeker ook nodig.”

Vreeswijks slotwoord echter sprak boekdelen en was een wijze les voor wie de gewoonten in Hekendorp (nog) niet helemaal begrijpt: “We kijken hier naar elkaar om en dát is belangrijk. En we klagen of zeuren nauwelijks. Maar als je wat te klagen of te zeuren hebt, moet je even op deze bank gaan zitten en bedenken of dat klagen of zeuren wel de moeite waard is.”

Van dorpswethouder en prinses Wilhelmina van Pruisen

In zijn functie als ‘dorpswethouder’ liet Ivo ten Hagen weten dit (deels) te onderstrepen: “Je moet wel alles kunnen zeggen, maar het is heel belangrijk hóé je iets zegt. En wat betreft de bank is het net als met de inwoners van hier: veel kleine kleurige stukjes maken één mooie bank en alle inwoners samen vormen één hechte dorpsgemeenschap!” Aansluitend kwamen dus de prinses, de freule en De Lange van Wijngaarden naar voren. Naar aanleiding van de historische aanhouding van prinses Wilhelmina van Pruisen (die plaats vond in juni 1787 en zij verplicht werd enige tijd in Hekendorp te verblijven) liet hij weten: “Destijds heeft mijn vrijkorps u staande gehouden, maar dit keer krijgt u een bijzonder warm welkom.” Gezamenlijk voerden ze een vermakelijk stukje toneel op.

Na afloop van dit spektakelstukje én natuurlijk de onthulling van de bank stond er voor alle aanwezigen in Verenigingsgebouw De Boezem koffie of thee met een lekkernij klaar!
Maar, nog belangrijker is, dat de bank de sociale interactie binnen Hekendorp nog beter maakt dan die nu al is en voor niet-Hekendorpers is een bezoek aan de mozaïekbank zeker de moeite waard, want fraai is-ie.

Aad Kuiper

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 4 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 6 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 9 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00