Afbeelding

De horeca-keuze is reuze!

Algemeen

Siem van der Burg

Of je er nu woont of recreëert......in de IJsselstreek zorgt de horeca ervoor dat je volledig aan je trekken komt. Restaurants met of zonder een Michelinster of Bib Gourmandaanbeveling, eetcafé's, uitspanningen en plekken voor een snelle hap of snack; je vindt het allemaal en in ruime mate in de IJsselstreek. En dan natuurlijk, niet te vergeten, de geweldige terrassen in de historische kernen van de dorpen en stadjes in de IJsselstreek.

Restaurants met een 'ster' of 'Bib Gourmand'

Restaurant 'De Burgemeester' in Linschoten heeft een ster. 'Bij Mette' in Linschoten en 'De Schans" in Montfoort hebben en Bib Gourmandaanbeveling van Michelin. Ze zijn de parels van culinair Montfoort en Linschoten.

Restaurant De Schans

De Schans dankt haar naam aan 'de pleit'. Een verdedigingsonderdeel van de Hollandse Waterlinie. Heel vroeger was het een uitspanning langs een zandweg (wat nu de provinciale weg is tussen Montfoort en Oudewater). De nieuwe eigenaars Mike en Wesley de Leeuw (geen familie) zijn trots op hun bib gourmand aanbeveling.

Die aanbeveling kan je verdienen als je een driegangenkeuzemenu van een goede kwaliteit voor een maximale prijs van 39 euro biedt. Per gang moet een restaurant minimaal twee keuzegerechten aanbieden en het moet voldoen aan een aantal Michelin kwaliteitscriteria. Het menu moet beschreven zijn voor de gast en op alle openingsdagen worden aangeboden. Een Bib Gourmand wordt door velen gezien als een 'bijna ster' of opmaat naar eeen ster. Tijdens de periode dat de coronamaatregelen golden is de zaak compleet verbouwd. Het interieur is aangepast om meer gasten te kunnen ontvangen en heeft een modernisatieslag ondergaan. Ook het terras achter het restaurant is opgefrist. De nieuwe eigenaren willen naast de vaste clientèle ook een jonger publiek aanspreken. Dezelfde kwaliteit bieden als voorheen tegen een iets vriendelijker prijs. Bij 'De Schans wordt uitsluitend gewerkt met verse producten, liefst uit eigen streek, waarbij de seizoenen waar producten bij horen worden gerespecteerd. Gerechten worden op een ambachtelijke manier bereid met natuurzuivere ingrediënten. Op Tripadviser scoort 'De Schans' een 9,4. Er staat; met een nieuwe chef in de keuken moet je altijd maar afwachten of de kwaliteit gelijk blijft. Gelukkig komt er met de chefs/eigenaren een heerlijk gerecht uit de keuken. Het restaurant is meer dan een bezoekje waard.

Op maandag, donderdag en vrijdag kunt u er terecht van 12.00 tot 16.00 en van 18.00 tot 21.30 uur.
Op zaterdag van 18.00 tot 21.30 uur en op zondag van 12.00 tot 21.30 uur.
De Schans is te vinden; Willeskop 87, 3417 MC Montfoort.
Mailen kan via algemeen@restdeschans.nl.
Meer informatie is te vinden op restaurantdeschans.nl

Culinair Linschoten

'Bij Mette' kunt u vinden in de dorpskern van Linschoten (Dorpsstraat 41) rechts naast 'de rooster'. Naast het restaurantgedeelte op de begane grond is er ook een 'chambre séparée' op de eerste verdieping. Bij Mette wordt gekookt op een ambachtelijk en folkloristisch manier die past bij de ambiance van Linschoten en de sfeer van het pand.

Restaurant 'De Burgemeester' bevindt zich in het voormalige raadhuis van Linschoten. Sinds 2010 heeft 'De Burgemeester' een Michelin ster. De Burgemeester levert topkwaliteit en laat gasten genieten van een persoonlijke benadering en ongebruikelijke combinaties van ingrediënten en manieren van bereiden.

Brasserieën, restaurants en uitspanningen

In de IJsselstreek vindt u een ongekende hoeveelheid restaurants, brasserieën en uitspanningen. In Oudewater zijn Brasserie Joia, 3 Keuken & Bar en restaurant Hex 'the places to be'. Ze scoren allemaal erg hoog op kwaliteit van het eten en de service.

In Montfoort/ Linschoten zijn de 'aanraders' (naast de restaurants genoemd bij die met een ster of Bib Gourmand) restaurant de Heeren van Montfoort, Grand Café the Old Bakery en restaurant en stadscafé Het Oude Stadhuis.

In Vlist vindt u dan nog restaurant de Vlisterstee en in Haastrecht restaurant De IJsselborgh en Brasserie Het Witte Hof.

Brasserie Het Witte Hof

Midden in Haastrecht ligt Het Witte Hof. Sinds 1960 is het partycentrum en restaurant, gesitueerd in een prachtig monumentaal pand, grenzend aan de Hollandsche IJssel. Het pand werd in 1840 gebouwd als burgemeesterswoning voor Marcellus Bisdom van Vliet. In 2012 heeft het een metamorfose ondergaan. De buitenkant heeft een nieuwe kleur gekregen, het interieur is vernieuwd met eigentijdse, verrassende en hippe elementen, de kleuren zijn fris en vrolijk en er zijn fraaie terrassen aangelegd aan de voorzijde en achter aan de IJssel. Sinds september 2015 zijn Donnie en Babette Diemel de eigenaren.

Inwoners van de IJsselstreek zullen Het Witte Hof wel kennen. Het is een begrip in Haastrecht en omstreken. Bij velen bekend vanwege een feest dat ze er ooit hebben gevierd, een drankje dat ze hebben gedronken op het schitterende terras aan de IJssel of het besloten diner of feest dat gevierd werd in het Boenhuis. Maar ook de brasserie is aanbevelenswaardig. Van woensdag tot en met zondag van 12:00 - 22:00 is de brasserie geopend. De inrichting is sfeervol, vrolijk en eigentijds. Hier bent u welkom voor een kop koffie, een heerlijke lunch, borrel of diner. De kaart is gevarieerd en wordt regelmatig vernieuwd met heerlijke verrassende gerechten. De culinaire keukenbrigade heeft service hoog in het vaandel staan en past de gerechten graag aan naar uw wensen. Met zorg en aandacht worden de gerechten vers uit eigen keuken bereid. Kom eens langs voor een diner, buffet, barbecue, brunch, walking dinner of high tea.

Het Witte Hof is van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 22.00 uur geopend.
U vindt de brasserie op de Hoogstraat 152 in Haastrecht.
Telefonisch bereikbaar 0182-501361 en via mail info@hetwittehof.nl
Meer informatie vindt u online op hetwittehof.nl

Eetcafe's

Ook eetcafé's ontbreken niet in de IJsselstreek. In Oudewater zijn Lumière en Jill House op de Markt te vinden. In Papekop eetcafé de Dijketelg en in Hekendorp Uitspanning Goejanverwelle. Dan is er in Haastrecht nog het eetcafé Over de Brug en in de Vlist Café de Vlist. Allemaal plekken waar u na een wandeling of een fietstocht terecht kunt voor een hapje en een drankje in een relaxte omgeving. Bij mooi weer kan dat bij alle gelegenheden op een gezellig terras.

Theehuis en theetuinen

Na een ontspannende wandeling rond Oudewater kan je langs de IJssel terecht in 't Theehuis aan de Oude Hekendorperweg. Je bent daar welkom voor een kopje verse thee of koffie, taart, een High Tea/High Wine, een borrel of een eenvoudige lunch. Ook in Theetuin De Kwakel aan de Noord-Linschoterzandweg 53a in Snelrewaard is het goed toeven. Genieten in een fruitboomgaard op een unieke locatie. Met speelgelegenheid voor de kleintjes en leuke artikelen voor uw tuin. Theetuin De Schapenlaan ligt op het Landgoed Linschoten, in een schitterende cultuurhistorische omgeving. In de lommerrijke boomgaard en in de sfeervol ingerichte Marokkaanse zithoek kunt u ontsnappen aan de hectiek van alledag en genieten van de heerlijkste zelfgebakken taarten met noten en fruit uit eigen tuin. Theetuin De Schapenlaan is open in de zomermaanden, in weekenden met goed weer.

Snelle hap, pizza, chinees en snacks

Gaat het u niet om een culinair hoogtepunt maar lekker makkelijk eten dan kunt u altijd nog terecht bij de vele pizzeria's, snackbars, chinese- en Griekse restaurants. In elke stad en dorp is er op dit terrein wel het een en ander te vinden. Het zijn er teveel om hier allemaal op te noemen. Dat wordt dus even Googelen als u niet bekend bent in de IJsselstreek.

Terrassen

Bij heel veel restaurants en op talloze plekken in de steden en dorpen in de IJsselstreek vindt u een keur aan terrassen. Op de Visbrug in Oudewater kunt u genieten op de terrassen van restaurant Joia en 3 Keuken & Bar. De Markt in Oudewater fungeert als een groot terras waar u wordt bediend door eetcafé Lumiere, restaurant Hex en eetcafé Jillhouse. In Haastrecht hebben drie restaurants schitterende terrassen aan de IJssel (Restaurant de IJsselborgh, Eetcafé over de Brug en brasserie Het Wiite Hof) en dan niet te vergeten het terras in Montfoort bij Het Oude Stadhuis en The Old Bakery en Café de Vlist en restaurant Vlisterstee aan de Vlist.

In Montfoort vinden we wel het meest bijzondere terras van dit seizoen. Bij het St. Joseph Zalencentrum in Montfoort.

St. Joseph Beach terras

Welkom op het St. Joseph Beach Terras bij 20 graden Celcius of meer!

Dit seizoen beschikt het Zalencentrum Verenigingsgebouw St. Joseph over een heus 'Beach Terras'. Geopend tot en met de maand augustus van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 22.00 uur als het kwik opgelopen is tot 20 graden Celcius of meer. De ingang van het St. Joseph gebouw vindt u normaalgesproken aan de Heiliglevenstraat in Montfoort. Het Beach terras is nu te vinden via de parkeerplaats aan de Achterdijk. Als u er bent waant u zich op een echt strand, maar dan midden in de stad. Geen lange reis naar de kust, zoeken naar en veel betalen voor een parkeerplaats. Lekker genieten van zand, water, drankjes en hapjes. Bittergarnituur en lekkere gerechten van de kleine kaart vervolmaken het strandgevoel. Het is het ultieme genieten voor het hele gezin. Vaders, moeders, opa's en oma's zullen geen kind hebben aan hun kroost.

Het St. Josephgebouw vindt u aan de Heiliglevenstraat 4 in Montfoort.
Telefonisch bereikbaar 0348 471473 via mail info@sint-joseph.nl
Meer informatie vindt u via online op www.sint-joseph.nl

Culinaire stadswandeling in Oudewater

In Oudewater bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een culinaire stadswandeling. De naam van dit arrangement is 'Happen en Stappen'. Lekker eten in gerenommeerde restaurants en prachtige rondwandelingen onder leiding van een ervaren gids.

Meer informatie is te verkrijgen bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in de Leeuweringerstraat 10, Oudewater.

Dinercheque

Bij TIP Oudewater en TIP Montfoort is de regionale Dinerbon verkrijgbaar in vier verschillende coupures, namelijk 10, 12,50, 25 en 50 euro.

Vrijwel alle genoemde restaurants nemen deel. De Dinerbon kan ook gebruikt voor een lunch of een drankje. Leuk om cadeau te doen en u steunt er de TIP's mee.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deze week in Concordia 16 minuten geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 2 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 3 uur geleden
Afbeelding
Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard 17 uur geleden
Afbeelding
Stemmen tellen 18 uur geleden
Afbeelding
Aankomst in Oudewater als vanouds 19 uur geleden
Afbeelding
Horen, zien en toch zwijgen 20 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 21 uur geleden