De directrice van de Immanuelschool Babette de Vries (in het geel) laat de leerlingen van de Immanuelschool en de Schakels het insectenhotel in de nieuwe schooltuin zien (links van haar juf Marcella).
De directrice van de Immanuelschool Babette de Vries (in het geel) laat de leerlingen van de Immanuelschool en de Schakels het insectenhotel in de nieuwe schooltuin zien (links van haar juf Marcella). Foto: Isa Boere

‘Het Touwbos’: een mooie aanwinst voor basisscholen én omgeving

Algemeen

De basisscholen de Immanuelschool en de Schakels zijn in februari begonnen met het aanleggen van een zogenaamd ‘buitenlokaal’ aan de Kabelslag tegenover het Cultuurhuis. De nieuwe schooltuin is bedoeld voor kinderen om spelenderwijs te leren over de natuur door zelf op ontdekking te gaan in de buitenlucht. Het wordt niet alleen een plek voor leerlingen, maar is toegankelijk voor alle mensen uit de omgeving. De tuin is bijna klaar voor de opening.

Het plan lag er al langer. Het Lucia Fonds vroeg alle scholen een plan in te dienen voor een subsidie voor een educatief project, bijvoorbeeld het vergroenen van de omgeving, en het vergroten van de biodiversiteit. De Immanuelschool en de Schakels staken de hoofden (en de subsidies) bij elkaar en kwamen samen met het idee voor een schooltuin.

Gelukkig is het nu zo ver dat het ‘buitenlokaal’ grotendeels is gerealiseerd. Er staan inmiddels drie walnotenbomen, een appelboom en een insectenhotel. Ook ligt er een aardig pad langs de stukken grond waar planten en bloemen zijn gezaaid door de schoolkinderen. Het meest in het oog springend is de broedkorf van wilgentakken.

“In de korf komen nog boomstronken om daar met kinderen op te zitten en lekker een boekje te lezen”, vertelt Babette de Vries, de directrice van de Immanuelschool. Natuurlijk zijn er ook voldoende mogelijkheden voor de kinderen om de handen uit de mouwen te steken. Juf Marcella Grob van de Immanuelschool vindt het belangrijk dat leerlingen ook iets kunnen leren door te doen. “Het is leuk als de kinderen iets zaaien en er vervolgens ook wat te oogsten valt”.

Ook wil Marcella nog een oproep doen aan mensen met kennis van de natuur. “Als jij iets weet van insecten, vogels of tuinieren, en denkt ‘Ik kan een hartstikke leuke les geven’ meld je dan bij ons, dat vinden wij heel leuk”.

Daarnaast wil de directrice nog vermelden dat Het Touwbos niet alleen voor leerlingen van de basisscholen is. Dat houdt in dat iedereen, op een respectvolle manier, de tuin kan betreden. Zo staan de scholen ook open voor ideeën van buitenaf. “Als je bijvoorbeeld een stekje hebt van een frambozenstruik en je vindt het leuk als daar iets mee wordt gedaan, willen wij dat graag overnemen”, aldus Marcella.

De schooltuin belooft een groot succes te worden en wordt officieel en feestelijk geopend op dinsdag 4 april om 14.00 uur met alle betrokken partijen.

Isa Boere

Afbeelding
Dichterbij Paulina 34 minuten geleden
Afbeelding
Spaaractie met veel enthousiasme ontvangen! 1 uur geleden
Afbeelding
Opeens is het seizoen voorbij voor VVL 2 uur geleden
Afbeelding
De competitie is gespeeld; De laatste verslagen 6 uur geleden
Afbeelding
Dijk- en oeververbetering Gekanaliseerde Hollandsche IJssel Willeskop 7 uur geleden
Afbeelding
Open muziekochtend bij muziekvereniging Concordia in Haastrecht gisteren
Afbeelding
Suppen voor een schone IJssel 29 mei, 19:00
Afbeelding
Klimop 29 mei, 17:00