Kinderen staan in de rij voor de grote glij-springkussen bij de Howiblo.
Kinderen staan in de rij voor de grote glij-springkussen bij de Howiblo. Sjoukje Dijkstra

Eindelijk weer Koningsspelen op scholen in Montfoort en Linschoten

Algemeen

Vorig jaar gingen de Koningsspelen niet door. Dit jaar was het eindelijk weer feest. Bijna net zoals anders, met dezelfde spelletjes. Maar op alle scholen met één groot verschil: geen hulpouders om bij spelletjes te helpen. Een groot gemis, voor zowel ouders als leerkrachten. "Het is even niet anders", aldus een van de leerkrachten. "Het is wel altijd heel gezellig met de ouders erbij."

Dit jaar waren de scholen van het scholencomplex verdeeld, en werd er gezorgd dat de leerlingen niet door elkaar zouden lopen. Aan een kant werd slagbal gespeeld, terwijl kinderen van de Graaf Jan van Montfoort school aan de andere kant bezig waren met touwtrekken en andere spelletjes. Een deel van de Howiblo-kinderen bevond zich ook op het sportveld, terwijl een ander deel zich uitleefde op het schoolplein. "Het was genieten. Vrolijke gezichten en het weer zat ook goed mee. Een heerlijke dag in deze bijzondere periode!" Kleuters van de Graaf Jan vermaakten zich prima op het plein. "Kijk eens wat ik kan!", aldus een kleuter die zich door een ring manoeuvreerde waar kersenpitzakjes doorheen gegooid moeten worden." "Het is zo moeilijk", vond een meisje, ook als ze dichterbij ging staan. "Het is gelukt!", riep ze triomfantelijk, terwijl ze van dichtbij het zakje door de ring mikte.

Conciërge Dieter Wiegeraad van de Hobbitstee gaf een rondleiding langs de spelen op zijn school. Hij trad vandaag op als vliegende keep. "Ik ben overal te vinden. Als er eens wat is..." Kinderen keken er volgens hem echt naar uit, de Koningsspelen. "We beginnen bij groep 5/6. Die zijn hier bezig een parcours af te leggen. Ze doen dat dan 20 minuten. Dan wordt er weer gewisseld. Twee mensen organiseren het. We zetten alles overal neer en geven uitleg erbij. Dan redden de kinderen zich wel. Normaal doen we het altijd op de sportvelden."
Dieter is nu drie jaar actief als manusje-van-alles. Hij vertelt dat hij het erg leuk vindt om te doen. "Je moet wel van alle markten thuis zijn."
Op het schoolplein staat DJ meester Nick (van groep 7b) vrolijke liedjes te draaien. Tegelijkertijd is hij van de organisatie. Met zijn megafoon laat hij weten aan de kinderen wanneer het tijd is om te gaan wisselen. "We gaan nou lekker wisselen. Dus, we gaan weer door", roept hij door een piepende megafoon.
In de gymzaal spelen kinderen vier op een rij, boter kaas en eieren en sjoelen. Er wordt fanatiek gespeeld. "Tja, als er een wedstrijdelement in zit, dan is het altijd leuk", zegt de juf. Kinderen gaan in volle vaart over de hindernisbaan. Aan de zijkant liggen matjes, zodat kinderen er op hun sokken langs kunnen lopen. Zowel kinderen als leerkrachten genieten volop van de sfeer die er is. Zaklopers leggen parkoersjes af op het schoolplein. Blikken worden omgegooid en kinderen proberen een spijker in de fles te krijgen met spijkerpoepen. "Juf, ik heb het!", roept een meisje triomfantelijk. "Hoe doe je dat?", roept haar buurvrouw. Bij de ingang zijn de kinderen lekker uit hun dak aan het gaan op de tunes van DJ Nick.

Feestelijk

Op de Timotheüsschool in Linschoten wapperen vrolijke rood-wit-blauwe vlaggetjes aan de lijn. Op het plein voor de school doen kinderen spelletjes. Bijna waren de Koningsspelen niet doorgegaan, omdat er twee klassen in quarantaine waren. Één kleuterklas kon helaas niet meedoen en moest in quarantaine blijven. Paula van den Born geeft een kleine rondleiding door de school: "Hier zit groep 3. Even gluren hoe feestelijk jullie eruit zien. Willen jullie op de foto?" "JAAAAAA". Dat laten ze zich geen twee keer zeggen. Trots poseren ze. "Dan zeggen we allemaal: Koniiiiiiing!", zegt Paula. "Oh, zie ik hier allemaal koningen en koninginnen? Willen jullie ook op de foto?", vraagt ze aan de kleuters op het plein. Daar zijn ze druk aan het spelen. Jongens graven een gat, koning Job klimt in de boom, en twee meisjes doen een poging met een tennisracket. "Wat kun je goed klimmen koning!", complimenteert Paula de jongen. Kleuters sjezen in een stuurkar voorbij. Ze willen wel graag op de foto. Alle kinderen zijn even feestelijk uitgedost. Paula zegt: "Door iedereen in de eigen klas te houden, blijf je ook binnen de maatregelen. Anders voelt het ook niet feestelijk. Dit is een van de eerste feesten die we weer houden. Liefst werk ik met groepen door elkaar. Dat kun je nu niet doen. Je doet het samen met je klas, niet met je school." Het belangrijkste vindt Paulda dat het weer kon: "Het was er weer!"
Op het plein begeleiden stagiairs Guido en Anel de kinderen die daar spellen doen. Ze vinden het erg leuk om te doen. "We stonden eerst daar in de schaduw; in de zon hier is het beter." Ze lopen stage vanaf begin dit jaar. "Het is wel anders dan anders door corona. Zo is er geen gymles. Dan is dit wel heel leuk. Weer wat leven in de brouwerij." Twee meiden proberen een bal naar elkaar over te gooien met een netje. "Zij heeft hem al eens opgevangen hoor. Het is wel moeilijk." Bij een opdracht moeten jongens opdrukken. "Druk er zo vaak op als je kunt", staat er bij de opdracht. "Dan druk ik één keer op." Dan vinden ze het wel genoeg geweest. Door naar het volgende spel...

Sjoukje Dijkstra

Eventjes uitproberen met de tennisrackets en daarna weer op de fiets over het schoolplein. Deze meiden hadden het wel bekeken.
Meester Nick Westbroek van groep 7b Hobbitstee was aan het multitasken als DJ en organisator Koningsspelen.
In de gymnzaal was het boter kaas en eieren en meer leuke spelletjes.
Gedanst werd er ook. Het was tenslotte feest.
Groep 3 van de Timotheus school in Linschoten had er zin in.
Ook op het schoolplein bij de Howiblo genoten kinderen van de Koningsspelen als vanouds.
Ouderwets touwtrekken op het voetbalveld in Montfoort.
Ook de kleuters van de Timotheus school waren in de feeststemming.
Op de stormbaan was het gewoon een kwestie van snel klimmen, klauteren, klaar.
Ouderwetse Nederlandsche spelletjes zoals zaklopen en spijkerpoepen.
Wie kon de meeste kaartjes verzamelen.
Sommige spelletjes waren best lastig, zoals een bal opvangen met een netje.
Yoeri en Arthur van de Graaf Jan school hebben het erg naar hun zin.
Afbeelding
Deze week in Concordia 1 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 3 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 4 uur geleden
Afbeelding
Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard 18 uur geleden
Afbeelding
Stemmen tellen 19 uur geleden
Afbeelding
Aankomst in Oudewater als vanouds 20 uur geleden
Afbeelding
Horen, zien en toch zwijgen 21 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 22 uur geleden