Vrije val? Nee, gewoon zevende!

RCL - FC Oudewater 2-1

In het thuisduel tegen Aalsmeer stond het innemen van de hoogste positie nog op het spel. Die opgave was uiteindelijk te groot voor de Oudewaternaren. De blik omhoog op de ranglijst veranderde opeens in een blik naar beneden. Daaraan kwam na de ontmoeting in Leiderdorp nog geen eind. Op de valreep werden -voor de vierde maal op rij- de punten aan de tegenstander gelaten. En dat ook nog eens tegen een tegenstander die in het eerste bedrijf duidelijk de mindere was en uiteindelijk in de slotseconden de volle buit wist binnen te halen; 2-1.

Op een veld als een biljartlaken startte FC Oudewater met een lichte aanpassing door de afwezigheid van rechtsachter Nick van den IJssel. Kick van Zuijlen schoof vanuit het midden naar diens positie en Simon la Lau speelde als laatste verdediger. Op het middenveld speelde Lars Janmaat. De eerste mogelijkheden waren voor de bezoekers die Menno Venhof een indrukwekkende rush zagen ondernemen en het drietal Rietveld-Venhof-Griffioen gevaarlijk door het vijandelijke centrum zagen snijden. Zonder consequenties voor doelman Beij evenwel. Kick van Zuijlen leek te genieten van zijn nieuwe stek en maakte zich ook in aanvallende zin bruikbaar. De bezoekers kregen naar mate de eerste helft vorderde steeds meer grip op de wedstrijd, waren meer in balbezit en het wachten leek op de openingstreffer. Menno Venhof fungeerde met de rug naar de goal als een vast aanspeelpunt, maar de Leiderdorpse defensie wist vooralsnog niet van wijken.

Hoekschoppen

Zelf stichtten de Leiderdorpers vooral gevaar bij hoekschoppen waar doelman Bart Meuleman maar met grote moeite de vingertoppen tegen wist te krijgen. Nadat de assistent-scheidsrechter tot tweemaal toe een omstreden vlagsignaal had geproduceerd en daarmee achtereenvolgens Venhof en Sven Rietveld een mogelijkheid had ontnomen, sloeg RCL in de 31e minuut vanuit het niets toe. De Oudewaterse defensie liet verdediger Robin Brasker te veel ruimte en dat bood hem de gelegenheid van dichtbij uit te halen. Onder doelman Meuleman door schoof de bal over de doellijn; 1-0. Het antwoord van de bezoekende partij liet niet lang op zich wachten. Menno Venhof raakte een voorzet van Sven Rietveld maar net niet en een inzet van Tim Goes leverde na te zijn aangeraakt slechts een corner op. Het was Lars Janmaat die in de 35e minuut na een pass van Sven Rietveld de voor zijn voeten belande bal strak in de touwen joeg; 1-1. Dat smaakte zichtbaar naar meer, maar voor de rust op voorsprong komen gelukte niet. Tim Goes zag zijn poging gekraakt worden en een slim passje van Simon la Lau leverde al evenmin resultaat op. Met een zeker zelfvertrouwen werd de kleedkamer opgezocht. Er viel hier iets te halen.

Initiatief

FC Oudewater startte het tweede bedrijf voortvarend. Al in de 2e minuut moest een Leiderdorpse verdediger op de doellijn staand een kopbal van Van Zuijlen keren en een poging van Menno Venhof belandde kort hierna tegen de zijkant van de doelpaal. De thuisploeg stelde hier bitter weinig tegenover. Alleen Jake van Heusden kwam in deze fase tot een hoog over vliegend afstand schot. De RCL’ers werden min of meer op eigen helft teruggedrongen en Sven Rietveld werd dusdanig aangetikt dat hij nog maar even inzetbaar bleek. Hij moest zich in de 63e minuut laten vervangen door Sebastiaan Evers. Niet die vervanging, maar vooral de toenemende onnauwkeurigheid in de passing, zowel over korte als lange afstand, stond het creëren van mogelijkheden in de weg. Invaller Sjors Schouten aan de zijde van de thuisclub grossierde onderwijl in opzichtige duwfouten die door scheidsrechter Pieterman -van afstand- werden bestraft dan wel over het hoofd werden gezien. Van Zuijlen moest dat letterlijk aan den lijve ervaren. Speelde de vermoeidheid de bezoekers plots parten of was er sprake van een opleving aan Leiderdorpse zijde? Feit is, dat net toen de Oudewaterse aanhang zich na driekwart wedstrijd verheugde over het bestaande veldoverwicht, het team steeds grotere fouten begon te maken. Walter van der Neut etaleerde een uiterst riskante terugspeelbal -zonder gevolgen-, RCL haalde opeens een reeks hoekschoppen binnen, aanvaller Jayden Daleman schoot in het zijnet, zag een voorzet van links voorlangs het open doel zeilen en invaller Brian Bor kopte in scoringspositie over. Bij FCO viel de organisatie in duigen en met 89 minuten op de klok deed zich een gevalletje ‘restverdediging’ voor dat desastreus afliep. Tommy Sinteur kon de bal over de uitlopende Meuleman lobben en alle pogingen van Simon la Lau ten spijt was de 2-1 niet te voorkomen. Met de moed der wanhoop trachtten de Oudewaternaren nog iets te forceren, maar daartoe was de blessuretijd te kort. FC Oudewater deed zichzelf ook te kort. Niettemin bleef een positie boven de dit seizoen zo nadrukkelijk aanwezige na-competitieplaats in handen; 7e dus.