Gerard van Hooff

FC Oudewater kan zich slordigheid permitteren

FC Oudewater - Gouda 4-1

De Goudse coach Tim den Haan had zijn jeugdige team zodanig neergezet dat er een verdedigingslinie van meestal vijf en soms zeven verdedigers op lijn stonden. Dat hield in dat de ploeg uit Gouda slechts bij vlagen iets in aanvallende zin wenste te doen. Balbezit was er hierdoor in grote mate voor de thuisploeg waarbij het centrale duo Sluijs /Miltenburg absent was en ook doelman Meuleman -enkelbanden- zijn positie had moeten afstaan aan Kaj van den Heuvel. Centraal achterin functioneerde het tweetal Simon LaLau en Bob Appels terwijl Sjoerd Wiltenburg het tweemans middenveld aanvulde. De Oudewaternaren mochten de aanvalsopbouw bijna ongehinderd laten plaatsvinden tot een veertigtal meters vanaf het doel van Gouda-doelman Bram Heikoop.

In de weg

De oogst in de beginfase bestond aanvankelijk uit hoekschoppen doordat er steevast een Gouds been in de weg stond. Doelman Heikoop moest eenmaal koppend een gevaarvolle situatie klaren en was paraat bij een doorbrekende Sven Rietveld. Laatstgenoemde stond halverwege de eerste helft ongewild aan de basis van het openingsdoelpunt. Hij zag zijn schotpoging door een Goudse verdediger geblokt worden en de bal voor de voet van Tim Goes belanden. Die haalde fraai uit; 1-0. Wie verwachtte dat hierdoor een andere wedstrijd zou ontstaan kwam bedrogen uit. Binnen de kortste keren bracht Gouda de gelijkmaker op het bord toen aanvoerder en oudste speler op het veld -Michel Bloemen- een ongelukkig tot stand gekomen hoekschop bij de tweede paal staand wist in te koppen; 1-1 (27e minuut).

Herstart

Terstond kropen de Gouwenaars weer terug op hun verdedigende stellingen. Ondertussen loerend op een counter van de snelle en technisch vaardige rechteraanvaller Xander van Riet. Op het harde, stoffige veld met Saharazand bleef het initiatief moeiteloos bij de gastheren. Een stiftje van Ivo Anbergen, een buitenspeldoelpunt en een diagonaal schot van Tim Goes -net naast- vormde aanvankelijk de schrale oogst van het Oudewaterse veldoverwicht. Gouda stelde daar een rush van Van Riet tegenover. Een hoekschop van Gouda vormde ongewild de inleiding tot een tweede goal. De botsing tijdens het luchtduel tussen Ivo Anbergen en Michel Bloemen leverde naast twee behandelingen uiteindelijk Oudewaters voordeel op doordat Anbergen sneller zijn rentree maakte en hiermee een bijdrage leverde aan het tweede Oudewaterse doelpunt. Zijn passje werd door Sven Rietveld aangevuld met een pass op maat naar Menno Venhof die doelman Heikoop beheerst kansloos liet; 2-1 (37e min.). De slotminuten van het eerste bedrijf kende een gevarieerde oogst; een corner voor Oudewater, een gele kaart voor Gouda-verdediger Van Dam, een appel voor een strafschop en een blessure voor gelegenheidslibero Simon LaLau. Na de hervatting nam Bram Noordman zijn plek in.

Scheepsrecht

Het vaatje waaruit Gouda na de thee wenste te tappen, werd wel heel snel gesloten. Schuldig hieraan was Sven Rietveld. Zijn eerste twee inzetten leverden nog niets op, maar bij zijn derde poging was het raak in de linkerbenedenhoek; 3-1 (49e min). Aansluitend leefde de Oudewaterse spelverdeler zich nog even uit met een aantal passes, maar allengs viel er een grauwsluier over de wedstrijd. De thuisclub hoefde niet zo nodig en de bezoekers konden geen greep op de wedstrijd krijgen. Slechts een toevallig Gouds doelpunt zou nog in staat zijn geweest een opleving te bewerkstelligen, maar die bleef volledig uit. Gele kaarten konden wel worden genoteerd. Zo trof Gouda-middenvelder Sibbald Sjoerd Wiltenburg zodanig dat hij zich in de 63e minuut moest laten vervangen door Bart Griffioen. De amusementswaarde van de wedstrijd duikelde omlaag en ook voor de doorgewinterde supporters was het ‘uitzitten’ geblazen.

Mooi slotakkoord

Het krachtsverschil kwam nog slechts tot uiting door de veelheid aan hoekschoppen die voor Bram Heikoop neerdaalden en de verre ingooien van Jesper van der Zwart die onrust veroorzaakten. Wisselingen zorgen ervoor dat alle krachten aan de bak kwamen en frustratie was de oorzaak van de gele kaarten die scheidsrechter Bosschieter uit zijn achterzak moest halen. Tussen de bedrijven door schoot Gouwenaar Erwin van der Wal nog in het zijnet. De ingedutte aanhangers langs de lijn schrokken nog een keer wakker en wel toen aanvoerder Menno Venhof 4 minuten voor tijd niet alleen een fraaie aanname in huis had, maar die een vervolg gaf met een identieke lob. Doelman Heikoop had letterlijk ‘het nakijken’; 4-1. Dezelfde Venhof wist in blessuretijd nog een gele kaart te behalen met een duw om aansluitend zijn opponent Michel Bloemen eenzelfde lot te zien ondergaan.

Nick van den IJssel tracht Goudse muur te slechten.