?Doelman Meeuwissen (Foreholte) is kansloos bij de inzet van Jesper van der Zwart tijdens de jacht op de gelijkmaker.Het feest gaat uiteindelijk niet door.?Eerder is hands geconstateerd. Foto: Gerard van Hooff

Geen toppositie maar vierde plek na nederlaag?

FC Oudewater - Foreholte 1-3?

Wanneer Jesper van der Zwart in de 89e minuut de bal achter de Voorhouter doelman Meeuwissen heeft gewerkt lijkt de tweede optie van de mogelijkheden die bij aanvang van de partij aanwezig waren te worden gelicht. Een gelijkspel immers zou Oudewater op de derde positie op de ranglijst hebben doen belanden met een gelijk aantal punten als Aalsmeer en Alphia en een iets minder goed doelsaldo.

De bovenste plek op de ranglijst was al even uit het zicht geraakt en slechts de blessuretijd restte. Uiteindelijk ging het hele feest niet door, omdat arbiter Blaak in aan de gelijkmaker voorafgaande scrimmages de bal tegen de hand van een van de Oudewaterse spelers had zien gaan. Dat het shirt van Menno Venhof op grondige wijze was getest door verdediger Van der Velde was de scheids helaas ontgaan. Het leidde niet alleen tot de nodige emoties (die door Kick van Zuijlen werden gladgestreken), maar aan het slot ook tot het belanden op een vierde plek op de ranglijst na de gespeelde vijftien ontmoetingen. De eindstand van deze voetbalcrash werd bepaald door een derde treffer van de bezoekers in de 94e speelminuut. Rick Brabander die zich van meet af aan had gemanifesteerd als de kwelgeest van de Oudewaterse verdediging, profiteerde van het totale alles-of-niets-principe van de thuisploeg; 1-3.?

Domper?

Meer dan eens werd bewaarheid dat er in de tweede klasse D alleen finales worden gespeeld. Dat brengt gemotiveerde spelers aan de start en na afloop zijn de uitingen van blijheid bij een overwinning dat ook bijna buitensporig. Ook vallen er slachtoffers door ‘overenthousiaste’ deelnemers aan het spel die er van meet af aan fors ingaan. Het eerste slachtoffer daarvan was FCO’er Sven Rietveld die zijn optreden moest beperken tot een drietal minuten na twee forse tikken op de enkel. Het doorkruiste waarschijnlijk de plannen van de thuisploeg om vanaf de vleugels door te stoten. Nu was deze bezigheid voornamelijk voorbehouden aan de na een schorsing terug gekeerde Bart Griffioen die het eerst op links en later aan de rechterzijde probeerde. Al in de 9e minuut kreeg de thuisploeg een volgende domper te verwerken toen een overtreding ter hoogte van de achterlijn door de scheidsrechter van een gebaar naar de penaltystip werd voorzien. Boyd Slobbe stuurde van die afstand doelman Bart Meuleman naar de verkeerde hoek; 0-1. Er ontwikkelde zich -met Tim Goes voor Rietveld- een min of meer gelijk opgaande strijd waarbij de bezoekers zich gemakkelijker een weg wisten te banen naar het vijandelijke strafschopgebied dan de gastheren, bij wie de opbouw wat moeizamer verliep. De schade bij de thuisploeg bleef vooralsnog beperkt tot enkele hoekschoppen en een gele kaart voor verdediger Van den IJssel. Toen Oudewater halverwege de eerste helft tot een fraaie doorbraak kwam gooide de assistent-scheidsechter wel heel nadrukkelijk roet in het eten met een beloond vlagsignaal. Met name op het fysieke vlak was de tegenstander de Oudewaternaren de baas. Zij etaleerden meer duelkracht en daarmee werden de gastheren bij vlagen even overdonderd. In de ogen van arbiter Blaak bleven zij daarmee binnen de perken en slechts eenmaal -een sliding van achteren van Boet Ligtvoet- haalde hij het geel tevoorschijn. Naast het oplopen van de cornerteller, bleven verdere voor Oudewater schadelijke gevolgen uit. Bij Brabander stond na 35 minuten het vizier niet op scherp toen hij in de rebound een reuze mogelijkheid kreeg en drie minuten later had Bart Meuleman een miraculeuze reflex in huis bij een inzet van Slobbe. Kroop Oudewater daarmee door het oog van de naald, dat deden de gasten even nadien ook toen invaller Goes voor doelman Meeuwissen verscheen. Er was geen ruimte tussen de doelman en de paal en een corner was de schrale troost.?

Snelle gelijkmaker?

Met Menno Venhof voor Simon la Lau begon Oudewater aan het tweede bedrijf. Eerstgenoemde had maar heel weinig tijd nodig om zich te manifesteren, Hij prikte de bal bij zijn tweede balcontact subtiel tussen de paal en de doelman; 1-1 (47e min). Een misverstand over een al dan niet als terugspeelbal op de doelman aan te merken situatie leverde aansluitend een discussie en een vrije trap op. Deze smoorde echter in de Oudewaterse muur. Achtereenvolgens twee hoekschoppen, een rush van Joost Jansen (schot over) en een kopbal van Veenstra waren wapenfeiten waarmee de bezoekers aangaven niet tevreden te zijn met de ontwikkelingen. Ook Brabander deed een duit in het zakje en vanaf de bank van de wisselspelers verscheen met name veel lengte op de mat. De thuisploeg bleef verhoudingsgewijs minder kansen creëren en koos langzaam maar zeker voor het spelen van alleen maar de lange bal. In de 70e minuut gaf Bart Griffioen een enorme rush in de breedte ten beste. De manier waarop deze werd beëindigd was niet geheel in de haak, maar alle ‘appel’ ten spijt wenste de scheids hier niet in mee te gaan. Zijn brede armgebaar sprak boekdelen. FC Oudewater leek op dat moment te beseffen dat er misschien nog wel iets te halen viel. Vijf minuten later moest het echter nog een domper incasseren. Verdedigers te over bevonden zich in de buurt van de strafschopstip, maar niettemin wist de Foreholte-aanvoerder Ivo Smit zich door de haag van Oudewaternaren te wurmen en de bal langs Meuleman te plaatsen; 1-2 (75e min)?

Alles-of-niets-scenario?

Het leidde tot een laatste kwartier waarin alles uit de kast werd gehaald zowel qua inzet als veldbezetting. Moos Rietveld (16 jaar) kwam in het veld voor Sjoerd Wiltenburg en alles werd op de aanval gegooid. Het opportunisme vierde hoogtij en alle FC Oudewaternaren - de doelman uitgezonderd - verschenen in het strafschopgebied om nog iets te forceren. Dat leidde tot een gelijkmaker die de goedkeuring van de scheidsrechter niet kon verkrijgen. En het beeld dat een van de jongste spelers zijn teamgenoten tot rust maande. Ook dat is een kwaliteit. Dat het in de slotseconden nog 1-3 werd was overigens geen domper. Over het geheel van de wedstrijd bezien kwam de winst Foreholte gewoon toe.?