Jesper van der Zwart brengt FC Oudewater op 2-1.De bal heeft even voordien de lijn gepasseerd.De scheids stond gelukkig op de juiste plek. Gerard van Hooff

Oudewater weet wedstrijd te kantelen

Algemeen

FC Oudewater - EMM’21 3-1

In deze competitie met buitengewoon veel mogelijkheden om het volgend seizoen een toontje lager te moeten doen zijn winstpartijen belangrijker dan ooit. Het zag er na een uur voetballen niet naar uit dat de FCO’ers de drie punten in huis zouden houden. De fusieclub uit Roelofarendsveen had tot op dat moment steevast een licht veldoverwicht weten te realiseren en manifesteerde zich als een geroutineerde ploeg met flinke duelkracht en dito automatismen. Waar de thuisploeg vaak zoekende was en elkaar maar moeizaam wist te vinden overtroefden de EMM’ers hun tegenstanders met snelle aanvallen waarbij zij de diepe bal niet schuwden.

De Oudewaterse jeugdige defensie wist echter vooralsnog van geen wijken en moest pas pal na het geblesseerd uitvallen van captain Simon LaLau de eerste tegentreffer incasseren. Op dat moment was er een kwart wedstrijd gespeeld. Doelman Kaj van den Heuvel moest zijn meerdere erkennen in Roy Hoogenboom die hem met een inzet in de verste hoek verschalkte; 0-1 (23e min). Sven Rietveld kwam in het veld voor LaLau en de aanvoerdersband kwam om de arm van middenvelder Walter van der Neut. FC Oudewater kon op dat moment terugblikken op een enthousiaste start die aansluitend door de bezoekers werd gepareerd en naar de eigen hand werd gezet.

Weinig gecreëerd

Op het conto van FCO stond op dat moment een buitenspelsituatie als eind van een snelle aanval van het duo Griffioen-Goes en een schotpoging van Sebastiaan Evers waar ex-Aarlanderveen doelman Jari van Veen wel raad mee wist. Kaj van den Heuvel had onderwijl wat tikjes moeten doorstaan en hoorde in de 20e minuut een schot van Joey van der Geest op de lat boven zich landen. In het tweede kwart van de partij was er over inzet aan de kant van de gastheren niet te klagen. Door te veel balverlies op basis van risicopasses brachten de Oudewaternaren zichzelf veelvuldig in de problemen en moest er met kunst- en vliegwerk orde op zaken worden gesteld. In aanvallende zin waren hoekschoppen nog de grootste oogst van alle inspanningen. Die leverden niet veel op want de Roelofarendsveense goalie had er goed het oog in. Zeven minuten voor rust was de beste mogelijkheid op de gelijkmaker nog voor Sven Rietveld. Hij echter zag zijn poging voorlangs het EMM-doel vliegen.

Enthousiaste herstart

FC Oudewater kwam, zoals dat in voetbaltermen heet, ‘goed uit de kleedkamer’. Het jagen op de gelijkmaker nam meteen een aanvang, maar het spel werd niettemin op de helft van Oudewater gespeeld. Een schot van Bart Griffioen werd geblokt en een poging van dezelfde speler vloog diagonaal over het doel van Van Veen die even later ook de doorgebroken Rietveld de weg versperde. Uiteindelijk moesten de verdedigers de ban breken. Uit een vrije trap van Sven Rietveld kopte Bram Noordman de bal voor de voeten van zijn kompaan Kick van Zuijlen en die maakte het karwei af; 1-1 (62e min). Aansluitend maakte Menno Venhof zijn entree voor Tim Goes. FC Oudewater wilde zichtbaar meer, maar moest nog wel een tweetal kopkansen toestaan aan de bezoekers. Zonder schade en die was er ook niet voor EMM-verdediger van der Meer die de doorbrekende Bart Griffioen naar het gras werkte, De prima opererende scheidsrechter Wesdorp koos voor ‘genade voor recht’ en dat was in de geest van de wedstrijd te billijken.

Slotakkoord

Met nog 20 minuten te gaan kwamen zowel Lars Janmaat als Thomas Hoogenboom in het veld. Appel voor een Oudewaterse strafschop werd aansluitend nog weggewuifd, maar de scrimmage op de Roelofarendveense doellijn waaraan zowel Noordman als Jesper van der Zwart deelnamen leverde een gedecideerd handgebaar van de arbiter op. Hij constateerde dat de bal door toedoen van de linkervleugelverdediger van FCO over de doellijn was gegaan; 2-1 (74e min.). Protesteren leverde Nino Wesselman een kaart op, een lot dat zijn doelman in de slotfase ook moest ondergaan. Toen was de stand inmiddels opgelopen tot 3-1. Hiervan was Sven Rietveld de dader. Hij kapte de bal voor zijn rechtervoet en haalde vervolgens uit in de verste hoek; 3-1. (81e min). Daarmee was de bijdrage van de voorste linie aan de overwinning een feit.