Winst voor FC Oudewater na tumultueus slot

FC Oudewater - Donk 3-2

Elke wedstrijd in de competitie is in feite een finale. De tegenstander van zaterdag, het Goudse Donk, kwam blakend van zelfvertrouwen naar Oudewater. Hadden zij niet net een niet voor mogelijk gehouden resultaat behaald tegen de koploper van het moment, het Esto uit Bodegraven? En was de eerdere ontmoeting tegen FC Oudewater niet in een overwinning geëindigd? Alle reden om in een goed resultaat te geloven.

Sven Rietveld matchwinner

Voor een kleine 200 toeschouwers ontspon zich vanaf het eerste moment een boeiende wedstrijd. Daarin was het de thuisploeg die al snel naar de macht greep en het wedstrijdverloop wist te dicteren. Na precies een kwartier wist laatste verdediger Kick van Zuijlen zijn dominerende team aan een voorsprong te helpen. Bij de tweede paal werkte hij uit een voorzet van aanvoerder Menno Venhof de bal achter de Goudse goalie Bas van der Eem; 1-0. Eerder al hadden mogelijkheden voor Sven Rietveld, Sjoerd Wiltenburg en Menno Venhof ternauwernood schipbreuk geleden. Nog geen vier minuten na de openingstreffer van lag de bal voor de tweede maal in de Goudse touwen. Weer was Van Zuijlen, dit keer met een ‘Headkick’, de dader en fungeerde Menno Venhof als aangever; 2-0 (19e min). Tussen de bedrijven door had doelman Bart Meuleman eenmaal reddend moeten optreden nadat Bart Houdijk door Jeroen Borsboom voor Meuleman was gezet. Met de voet voorkwam de Oudewaterse doelman erger. Toen verdediger Jordy de Jong nog voor er een kwart wedstrijd opzat de doorgebroken Sven Rietveld naar de grasmat werkte, leek een penalty de enig juiste straf. De scheidsrechter besliste echter anders.

Eerste kaart

De eerste gele kaart viel even nadien en werd geïncasseerd door Donkiaan Houdijk wegens een overtreding op Bart Griffioen. Langzaam maar zeker moesten de mannen van Redel het gehanteerde overwicht uit handen geven. Daar stond echter het hanteren van de snelheid van de vleugelspitsen tegenover en hierdoor bleef de wedstrijd in handen van de thuisploeg. Het uitbouwen van de voorsprong leek eerder een vanzelfsprekende optie dan een tegendoelpunt van de Gouwenaars, die na een klein half uur de bal bij de eerste paal zagen smoren bij een gevaarvolle aanval via de rechterkant. Ook de eerste Goudse hoekschop werd een feit maar daar stonden mogelijkheden voor de counterende Bart Griffioen en een schotpoging van Sebastiaan Evers, nadat Sven Rietveld de achterlijn haalde, tegenover. Het zonder schade halen van de pauze leek alleszins mogelijk en daardoor was de treffer van de Goudse aanvoerder Jeroen Borsboom een reuze tegenvaller. Hij poeierde van zeker 22 meter via het lichaam van de in de lijn van het schot staande Bart Meuleman de 2-1 binnen (43e min). Een doelpunt met gevolgen en een keerpunt in de partij. Dat Nick van den IJssel nog een gele kaart te verteren kreeg was daarmee vergeleken peanuts, hoewel het wel een trendsettende gebeurtenis bleek te zijn.

Donk op jacht en tape plakken

Ongetwijfeld zullen de Goudse spelers er in de pauze aan herinnerd zijn welk kunststukje zij tegen Esto hadden geflikt. Trainer Pieter van Zoest heeft ze waarschijnlijk gezegd dat dat naar meer smaakte. Tussendoor bleek de Goudse aanvoerder Jeroen Borsboom zijn duim uit de kom te hebben. Bij gebrek aan een Donkiaanse verzorger/fysio moest er Oudewaterse tape aan te pas komen om de zaak weer recht te zetten. Vanaf de 46e minuut drongen zij feller aan dan zij gedurende de eerste helft hadden laten zien. Verdedigend moest FC Oudewater alle zeilen bijzetten en een reeks hoekschoppen daalde neer in de doelmond van Bart Meuleman. Daar speelden zich felle kopduels af en moest alle beschikbare lengte -Evers, Venhof, Van Zuijlen en Noordman- benut worden om nog een tegentreffer te verijdelen. Een twintigtal minuten hield de Oudewaterse verdediging stand, maar toen wist verdediger Mike Sluijter de gelijkmaker op het bord te zetten; 2-2 (65e min). Even voordien waren ook de Oudewaterse supporters wat luidruchtiger geworden om hun ploeg door de moeilijke fase heen te helpen. Onderwijl was Nick van den IJssel met een blessure afgehaakt. Van der Zwart (FCO) en Overkamp werden door de wat selectief met kaarten strooiende scheidsrechter genoteerd en vooral voor de laatstgenoemde zou dat een gevoelig staartje krijgen. Hij kreeg in de 72e minuut een tweede kaart na een overtreding op Rietveld en mocht vroegtijdig de douche opzoeken. Dat gebeurde net in een fase waarin de thuisclub alle zeilen bijzette om de greep op de wedstrijd te herpakken.

Man meer

Met elf tegen tien deed FC Oudewater verwoede pogingen voordeel uit de situatie te slaan en het overtalvoordeel te verzilveren. Een vrije trap op de rand van de zestien leek zo’n optie, maar spatte uiteen op de muur. Een kopbal van Menno Venhof werd door Van der Eem tot hoekschop gedegradeerd, maar met 87 minuten op de klok kroonde Sven Rietveld zich onverwacht tot matchwinner. Uit een onmogelijke positie bij de achterlijn liet hij een inzet los die op wonderbaarlijke wijze aan de binnenzijde van het zijnet bij de tweede paal neerplofte; 3-2. Frustratie, zure druiven, onbezonnenheid en het verlies van zelfbeheersing waren de ingrediënten voor de minuten van de blessuretijd. Gele kaarten voor Aarab en Borsboom van Donk waren het gevolg. En ook Bart Griffioen van FC Oudewater werd het slachtoffer. Hij reageerde volgens de dienstdoende fluitist met een duw op een poging om hem de toegang tot voldoende zuurstof te belemmeren en kreeg rood. Naar de mening van menigeen een normale reactie als je bij de keel wordt gegrepen, De scheidsrechter dacht daar wederom anders over.

Door dit resultaat verschijnt FC Oudewater aan de leiding van de tweede klasse D met 25 punten uit 13 wedstrijden. Dat betekent 1 punt meer dan Esto en een wedstrijd minder gespeeld.