Oudewater; winst op de valreep

FC Oudewater - Legmeervogels 2-1

De vergrote kans om volgend seizoen een trapje lager te moeten spelen heeft op de ploegen uit de tweede klasse D een positieve uitwerking. Om niet bij de onderste zes te willen eindigen lijken de teams strijdbaarder dan ooit tevoren. Zo ook zaterdag waar een gelijkspel bij beide ploegen een alleszins redelijke beloning leek voor de geleverde prestatie en de krachtsverhouding op het veld. Leek; want de spelers dachten er duidelijk anders over en gingen zoals dat heet tot het gaatje om alsnog de drie punten binnen te slepen.

In de 88e minuut belandde een inzet van Erwin Smajic namens de gasten op de lat boven doelman Kaj van den Heuvel. De Oudewaterse bank uitte een zucht van verlichting en volgde het bloedstollende slot van de wedstrijd die in opdracht van arbiter Koning liefst 96 minuten in beslag nam. Sommige spelers liepen op hun laatste benen en van hen was Bart Griffioen wel de overduidelijkste. Dat uitgerekend hij in de 94e minuut precies op de goede plek bij de tweede paal stond om koppend de zege binnen te halen was een wonder. Voor het voorbereidende werk tekenden verdediger Kick van Zuijlen en middenvelder Simon la Lau die de bal indraaiend naar de tweede paal krulde; 2-1. De ontlading twee minuten later was groot.

Countertje

Al na 11 minuten spelen had de thuisclub een 1-0 voorsprong genomen na een fase waarin de greep op de tegenstander uit Uithoorn groot was. Sebastiaan Evers had al in de eerste minuut de kans op een vroege openingsgoal aan zich voorbij zien gaan, maar twee corners voor FC Oudewater later wist hij na assistentie te hebben verleend aan de eigen verdediging een diepe bal af te leveren die Sven Rietveld in staat stelde op snelheid de ruimte te kiezen. Diens pass op Bart Griffioen was nauwkeurig en de vleugelspits passeerde de jeugdige doelman Acda; 1-0. De Oudewaternaren kozen aanvankelijk voor dezelfde speelwijze die het doelpunt had opgeleverd, maar allengs vergrootte de druk op de defensie en maande de coaching tot meer druk naar voren. Er ontstond een wedstrijd vol strijd waarin de rol van de scheidsrechter er een was die voortdurend vragende gezichten opriep van de tweeëntwintig spelers. Vaak wist men niet precies waar men aan toe was. Niettemin behoefden de toeschouwers zich geen moment te vervelen, want er werd met passie gevoetbald. Doelman Kaj van den Heuvel moest halverwege het eerste bedrijf een paar keer handelend optreden bij pogingen van onder meer Jasper Burgers en aan de overzijde zag Sebastiaan Evers zijn schot geblokkeerd en stoomde hij eenmaal langs de achterlijn op zonder kwalijke gevolgen voor de mannen uit Uithoorn. Nadat Kick van Zuijlen bij de tweede paal getracht had een vrije trap van Sven Rietveld tot doelpunt op te vijzelen en Evers ten onrechte buitenspel was gegeven, pakten de mannen van Legmeervogels in de eindfase van de eerste helft het initiatief en stonden dat tijdens een soort slotakkoord niet meer af. De verdiende gelijkmaker leverde dat niet op. Camiel Schouten schoot rakelings langs de paal en Kaj van den Heuvel haalde een schot van Stan Vincken uit de linkerbenedenhoek.

Vinnig maar acceptabel

Na de hervatting gingen de bezoekers door met waar ze gebleven waren. Bij de thuisclub had Simon la Lau de plaats ingenomen van Tim Goes. Binnen drie minuten was de gelijkmaker een feit. Burgers benutte een schietkans na een kort Uithoorns offensiefje (1-1,48e min.). Er volgde een lange periode met wisselende kansen. Bij FC Oudewater bleef de oogst beperkt tot het binnenhalen van hoekschoppen en braken de vleugelspitsen Rietveld en Griffioen door tot aan de achterlijn. In de doelmond werd de afmaker echter niet gevonden. De paal was na bijna een uur spelen de kameraad van de Oudewaterse doelman en stootte een schot van invaller Kalkman terug in het veld. Daarna maakte Menno Venhof zijn entree voor Evers en in een fase waarin de jeugdige doelman van Legmeervogels een paar keer ‘ruzie’ had met de bal wist laatstgenoemde een inzet van diezelfde Venhof op de doellijn te blokken. Het spel golfde heen en weer en keer op keer deden zich spannende momenten voor. Negen minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd leek invaller Kenneth van der Nolk van Gogh (Legmeervogels) de winnende goal voor zijn rekening te gaan nemen. De achtervolgende Van Zuijlen wist hem op het allerlaatste moment nog te achterhalen en zag zijn ingreep onbestraft. Tot ongenoegen van de mannen uit Uithoorn die trouwens zelf ook wel van wanten wisten. Het scherpst van de snede maakte ook deel uit van hun strijdplan. Daarna was het tot tweemaal toe Bart Griffioen die beslissend had kunnen zijn. Eerst op aangeven van Venhof, daarna op een passje van invaller Jelmar Voois. In het eindspel viel de winst uiteindelijk nog in de schoot van de Geelbuiken; 2-1. “Meer gezien dan gisteren bij Oranje”, was het oordeel van een supporter. Door dit resultaat klimt Oudewater naar een gedeelde tweede plaats op de ranglijst.