Luchtduel tussen Sebastiaan Evers (FCO) en Bas van Zoest van Esto.
Luchtduel tussen Sebastiaan Evers (FCO) en Bas van Zoest van Esto. Gerard van Hooff

Collectieve werklust levert punt op

Esto - FC Oudewater 2-2

Al in de 2e minuut liet de scheidsrechter van dienst - Obradovic - merken niet van enig commentaar gediend te zijn. ‘Een baasje’, merkte een toeschouwer op. Dat zou gedurende de gehele wedstrijd bewaarheid worden. Niettemin waren er ook wel vriendelijke momenten te bespeuren. Zoals in de 28e minuut van de wedstrijd, toen de arbiter naar de penaltystip wees en er een bijna verontschuldigend gebaar aan koppelde. De overtreding van Oudewaters Walter van der Neut was er een van het soort ‘nou ja’, maar er was geen genade voor recht. Of het moest zijn dat de gele kaart die vaak in dit soort gevallen gegeven wordt achterwege bleef. Doelman Kaj van den Heuvel werd naar de verkeerde hoek gestuurd door Wouter-Jan Bos en de ploeg uit Bodegraven kwam op een 2-0 voorsprong.

Eerder al hadden de Bodegravers de leiding genomen na een eerste kwartier waarin van enig onderling verschil niet of nauwelijks sprake was. Beide ploegen hadden het moeten stellen met het binnenhalen van enkele hoekschoppen. Hieruit was tot dan geen gevaar ontstaan. De spelers van de thuisclub wisten elkaar wat gemakkelijker te vinden en van Oudewaterse zijde liep het wat minder gesmeerd en moest het vooral komen van acties van Bart Griffioen. Op die aanvalstactiek leken de mannen van Koos van Zoest zich echter al te hebben voorbereid. Desnoods met een overtreding werd geprobeerd acties in de kiem te smoren.

Opsteker voor Esto

De thuisclub zelf incasseerde in de 14e minuut een opsteker toen na aarzelend ingrijpen in het rechterverdedigingsblok van de bezoekers een bal in de doelmond kon worden gebracht. Daar kopte Pim de Visser tegendraads binnen; 1-0. In de fase voor de strafschop begon Oudewater zich wat nadrukkelijker te manifesteren. De in de diepte gesprinte verdediger Van Zuijlen werd door de zon gehinderd toen hij een lange bal van Sven Rietveld trachtte binnen te koppen en Sebastiaan Evers vond doelman Joey Anker op zijn weg bij een gevaarvol schot. De gastheren leken de 2-0 voorsprong te willen koesteren en meer op de counter te gaan spelen. Daardoor verkreeg Oudewater een optisch veldoverwicht maar werden de ruimtes om te kunnen combineren steeds kleiner. Rushes en voorzetten van respectievelijk Bart Griffioen en Sven Rietveld brachten geen soelaas hoewel Griffioen in de 33e minuut de lat boven Joey Anker wist te treffen. Voor een schot van Sven Rietveld moest diezelfde Anker zijn vingers strekken om erger te voorkomen en staand bij de eerste paal werd een door Evers getoucheerde bal tot hoekschop gedegradeerd. De gele kaarten bleven bijna op zak ware het niet dat Van der Neut er pal voor rust nog een wist te pakken.

Strijdend ten onder of ….

Nog niet hadden de teams de kleedkamers verlaten of de strijd brak in volle hevigheid los. Oudewater zette hoog druk, nam meer risico en probeerde de tegenstander te overrompelen. Op de rand van het Bodegraafse strafschopgebied waren felle duels te zien, maar de beste kans in de beginfase van de tweede helft was voor Wouter-Jan Bos. Die schoot na 52 minuten de bal voorlangs het heiligdom van Van den Heuvel. Bij Oudewater kwam Menno Venhof in het veld voor Van der Neut, maar de betere kansen waren voor Esto. In samenwerking met Bram Noordman voorkwam Kaj van den Heuvel een doelpunt bij een scherpe counter van de zwart-witten en realiseerde de thuisclub een drietal hoekschoppen op rij. De strijd werd met nog een kwart te gaan steeds opener maar moest aan kwaliteit inboeten. De spanning vergoedde echter veel voor de toeschouwers. Met Tim Goes voor middenvelder Sjoerd Wiltenburg zette Oudewater aan voor een alles-of-niets-offensief. Esto-coach Koos van Zoest bracht vers bloed in en zag zijn ploeg de wedstrijd bijna op slot doen. De kopbal van zoonlief Bas werd een prooi voor Van den Heuvel en Oudewater ging door het oog van de naald toen Yannick Saeijs rakelings voorlangs schoot.

Hoofdrol Van den Heuvel

Oudewater leefde nog en liet merken over nog voldoende veerkracht te beschikken. Zo wurmde Sven Rietveld zich in de 75e minuut dwars door de Bodegraafse defensie en rondde af met een eenvoudig tikje in de rechterhoek; 2-1. Na een gele kaart voor Mats Boerboom (Esto) voor een overtreding net buiten het strafschopgebied, bleken deze kaarten los in de zak van de arbiter te zitten. Achtereenvolgens de op bank zittende Wiltenburg en de pratende aanvoerder Van Zoest mochten dat ervaren. Onderwijl ging de jacht op de gelijkmaker voort. Er was uiteindelijk een strafschop voor nodig om deze te realiseren. De poging van de Bodegraafse assistent om er nog een buitenspelluchtje aan toe te voegen leed schipbreuk. Aanvoerder Simon la Lau voltrok het vonnis in de 85e minuut; 2-2. In de slotfase (12 minuten) gingen beide partijen nog voor de volle winst. Hierin onderscheidde doelman Kaj van den Heuvel zich. Niet door de gele kaart die hij kreeg, maar door twee reflexen die een doelpunt voorkwamen. Moegestreden zeeg een deel van de spelers bij het laatste fluitsignaal neer. Er was met inzet geknokt in een in wezen sportieve wedstrijd. Het aantal kaarten is niet altijd maatgevend.