Sven Rietveld in fel duel.
Sven Rietveld in fel duel. Foto: Gerard van Hooff

FCO daalt naar plaats zeven

FC Oudewater - Aalsmeer 1-3

Elke wedstrijd in de tweede klasse D is een finale. Was FC Oudewater vorige week nog in de race voor de leidersplaats, door het resultaat tegen Aalsmeer is de positie nu een zevende plek. De tweede wedstrijd van dit seizoen was de uitwedstrijd tegen Aalsmeer. Daar sleepten de Oudewaternaren een gelijkspel uit het vuur, maar ingewijden verzekerden de thuisblijvers dat er een punt was behaald tegen de kampioenskandidaat nummer één. Zaterdag was het inmiddels op de eerste plaats van de ranglijst gearriveerde Aalsmeer op bezoek en het werd uiteindelijk vechten tegen de bierkaai. De Aalsmeerders etaleerden zich inderdaad als een kampioenskandidaat.

Met name halverwege de eerste helft sloegen zij bressen in de Oudewaterse defensie en binnen de kortste keren - 8 minuten - wisten zij doelman Meuleman tot driemaal toe de gang naar het net te laten maken. Het kwart volmaken ging nog geen minuut daarna maar net mis. Beide ploegen waren fel van start gegaan, maar allengs werd duidelijk dat de thuisploeg op het middenveld het onderspit moest delven. Slechts bij uitvallen van Sven Rietveld wist FCO een paar keer gevaarlijk te worden. Voor het overige moesten de mannen van Alex Redel ver terug en konden de bezetters van de Aalsmeerse bank luidkeels hun aanwijzingen ventileren en het optreden van scheidsrechter Wateler van commentaar voorzien. Nadat Bart Meuleman in de 10e minuut met zijn vingertoppen een inzet van Luke Vahle nog tot hoekschop had gedegradeerd en de naamgenoot van de eerdergenoemde speler een overtreding van Menno Venhof had geïncasseerd sloegen de bezoekers toe.

Driemaal in 8 minuten

Met een diagonaal schot vanaf de linkerzijde verraste Giliano Eijken in de 14e minuut de Oudewaterse goalie; 0-1. Drie minuten later was het opnieuw raak, toen verdediger Zondag zijn spits met een dieptebal achter de Oudewaterse defensie in scoringspositie bracht. Vahle maakte het klusje beheerst af; 0-2. Daarmee was de (gif)beker nog niet leeg, want precies halverwege de eerste helft begin Walter van der Neut een overtreding binnen de beruchte lijnen die door de arbiter strafschopwaardig werd bevonden; 0-3 door Mike Dam. Even waren de Oudewaternaren de kluts kwijt en hadden zij het geluk dat een vierde doelpunt uitbleef. De Aalsmeerse coach verordonneerde dat zijn team wat minder hoog moest staan en zag zijn team de eerste gele kaart incasseren na een overtreding op Van der Neut. Na ruim een half uur spelen was Sven Rietveld de man die het Oudewaterse moreel wist op te krikken. Hij had vanaf de rechterzijde van het veld een rush in huis die hij met een doelpunt bekroonde; 1-3 (33e min). Met voor beide ploegen een hoekschop en een vrije trap van de Aalsmeerder Axel Wendt bereikten de ploegen de thee. Niet alles was beslist. Zoveel was wel duidelijk.

Geen strafschop

Nog niet was de tweede helft van acquit of het geluid op de bank van de bezoekers verstomde. Menno Venhof was binnen het strafschopgebied ‘ten val gebracht’. Het fluitsignaal van de arbiter bleef echter uit en op de bank werd opgelucht ademgehaald. De Oudewaternaren weigerden zich bij de ontstane achterstand neer te leggen en streden met de diepe bal als voornaamste wapen voor verdere aansluiting. De bezoekers toonden zich in deze fase net wat ‘professioneler’. Met name het incasseren van overtredingen ging hen beter af en werd door de scheids voor lief genomen. Het aantal jeugdige Oudewaternaren werd met de wissel Tim Goes-Thomas Hoogenboom uitgebreid. Op de strijdlust van de thuisploeg was niets aan te merken. Wel etaleerden zij het onvermogen om na het veroveren van de bal het spel te vervolgen met een dieptepass die hout sneed. Op het veld golfde het spel op en neer. De bezoekers hadden weinig haast en tot echte kansrijke situaties kwamen de beide ploegen nauwelijks. Sven Rietveld was na 71 minuten dicht bij de 2-3 maar zag zijn indraaiende bal net langs de verkeerde kant van de paal gaan. Met Lars Janmaat in de ploeg miste Kick van Zuijlen een voorzet maar net. In de slotfase maakte ook Niek Sluis zijn rentree na een vier maanden vergend blessureherstel. Met hem erbij werden de ballen door de lucht talrijker, maar echt in de problemen kwamen de Aalsmeerders niet. Pas in de slotminuut kon Thomas Hoogenboom bijna profiteren van een doorgekopte bal. Doelman Zondag was hem te snel af. Nog net voor het eindsignaal werden twee reddingen van Meuleman aangevuld door een reddend optreden van Kick van Zuijlen op de doellijn. Maar toen was de pap al gemorst.