Frans van Vliet en José Breedveld zijn er trots op datCharles Dickens in Montfoort te zien en te beleven is.
Frans van Vliet en José Breedveld zijn er trots op datCharles Dickens in Montfoort te zien en te beleven is. Foto: Sjoukje Dijkstra

Aan tafel met Charles Dickens in St. Joseph

Algemeen

Al 53 kaarten zijn er verkocht voor een bijzonder diner-theater arrangement ‘Aan tafel en op verhaal’ dat Cultureel Montfoort organiseert in samenwerking met het St. Joseph en het Oude Stadhuis. Er is ruimte voor 120 mensen, die aan grote tafels mogen gaan genieten van een Charles Dickensschouwspel, gebracht door het Friese ProActs. “Geheel in de sferen van Charles Dickens krijgen de gasten ook eten opgediend, geënt op de Engelse keuken”, aldus José Breedveld.

Zaterdag 4 maart moet het gebeuren. Vanaf 18.30 uur uur gaan de deuren van het St. Josephgebouw, in Charles Dickenssfeer, open en de avond begint om 19.00 uur. “Gelijk bij binnenkomst ontvangen de mensen een menukaart”, aldus José. “Bij de boeking kregen we namelijk een kookboekje, waaruit de kok van het Oude Stadhuis zich kan laten inspireren. Wat dat gaat worden is nog een beetje een verrassing. Maar het zal helemaal passend in de tijd van Charles Dickens zijn en lekker smaken. Consumpties zijn bij het arrangement niet inbegrepen. Consumptiemunten zijn in de hal van het St. Joseph te koop.”

Toegankelijk voor iedereen

Voorzitter Frans van Vliet en José Breedveld van programmering vertellen enthousiast over het tot stand komen van deze avond. Ze hebben er zin in! Het hele arrangement kost 42,50 euro per persoon. Hele schappelijke prijzen, vinden ze. “Cultureel Montfoort probeert altijd de prijzen laag te houden, zodat het toegankelijk is voor iedereen”, aldus Frans. “In de meeste gevallen kosten kaarten voor evenementen 15 euro per persoon. Dat is heel netjes. Voor dat bedrag kun je tegenwoordig niet meer echt uitgaan.”

José beaamt dat. Zij is samen met Annemarie Spruit verantwoordelijk voor de programmering. “We programmeren voor heel Montfoort, van jong tot oud. Daarin kijken we naar wat Montfoort zou aanspreken. Dat is dus een grote variatie; van toneel, cabaret, muziek tot een kindervoorstelling. We krijgen veel programma’s aangeboden en zoeken zelf ook heel actief. Daarbij ligt de nadruk bij de keuze altijd op wat betaalbaar is voor ons.”

Rasvertellers

Zoiets als theater in combinatie met eten heeft Montfoort nog nooit gehad volgens Frans en José. “Het sprak ons heel erg aan, toen we het lazen. Ik hou zelf erg van Charles Dickens en Engeland. Ik denk dat we daarmee toch wel een wat ouder publiek trekken. Die zijn meer bekend met Dickens. Als je aan de iets jongeren vraagt wie hij is, hebben ze meestal geen idee.” “Daarom heten we juist ook de jongeren van harte welkom om hem te leren kennen”, zegt Frans. “Het zijn echte rasvertellers en er is een violist bij die het geheel muzikaal omlijst”, prijst José aan. “Juist dat het heel wat anders is, heeft ons doen besluiten om deze voorstelling te doen.”

Nog veel meer op het programma

Hoe ze het programma ook inrichten, José vertelt dat ze altijd zoveel mogelijk afwisseling zoeken. “Dat betekent dat we altijd kijken naar wat nieuw is en dat we in een volgend seizoen weer wat anders doen. Cabaret is in ieder geval altijd iets wat terugkomt, evenals het concert in de kerk”, aldus José. Frans zegt niet zonder trots: “In het volgende seizoen, bij de start op zaterdag 9 september komt Nederlands beste ABBA tributeband naar Montfoort in samenwerking met het St. Joseph. In mei hebben we nog een hele mooie afsluiting van dit seizoen met Brothers of Mercy. Zij spelen jaren ‘80 covers, zoals van the Cure, Talking Heads en veel meer. Dit is een band die heeft ook op Oerol gespeeld, en nu in St. Joseph.”

Cultureel Montfoort is alweer volop bezig met de invulling van het nieuwe seizoen. Daarbij verwachten ze allebei dat sommige prijzen van bepaalde programma’s dan wel omhoog moeten. “Onder de 1.000 euro kun je bijna niks leuks programmeren”, zegt José. We hebben ook wel eens mensen gehad die voor hun eigen plezier in een gospelkoor zitten. Die zijn betaalbaar. Ook omdat het dan niet via een boekingsbureau gaat. Alles is duur tegenwoordig”, vindt José. “Voor zo’n evenement met Charles Dickens heb je ook een geluidstechnicus nodig, zodat de muziek goed te horen is en mensen verstaanbaar zijn. Zo zijn er meer dingen, waar je aan moet denken bij het vullen van een cultureel programma.”

Informatie Charles Dickens

Datum: 4 maart. Aanvang: 19.00 uur. Kaarten alléén in de voorverkoop verkrijgbaar via de website: www.cultureelmontfoort.nl. Aan de deur worden geen kaarten meer verkocht i.v.m. het voorbereiden van het eten, dus wees er snel bij! Op de website staat ook hoe aan te geven welke dieetwensen er zijn.

Meer informatie is eventueel op te vragen via Frans van Vliet: 06 28489328.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 18 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 20 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00