De opbrengst van Vidas Novas voor het goede doelwas drie keer zoveel als wat ze ingecalculeerd hadden.
De opbrengst van Vidas Novas voor het goede doelwas drie keer zoveel als wat ze ingecalculeerd hadden. Foto: Sjoukje Dijkstra

Montfoort helemaal in de kerstsferen met ...een kerstmarkt, een mini-winterfair en kerstshoppen

Algemeen

Montfoortenaren zal het niet ontgaan zijn: Montfoort is helemaal in de kerstsferen. Onder andere doordat nieuwe feestverlichting de straten van Montfoort siert. Deze werd mogelijk gemaakt door de winkeliersvereniging Montfoort. Iets waarop voorzitter Michel Verschoor zegt erg trots te zijn. Afgelopen weekend kon er in Montfoort volop genoten worden van diverse kerstactiviteiten. Zo was er de mini-winterfair van Vidas Novas in Daans Droomijs, de kerstmarkt in de katholieke kerk en namen Montfoortse ondernemers een initiatief tot een nieuwe kerstactiviteit.

Kerst Bij Ons Binnen

Een aantal winkeliers sloeg dit jaar voor het eerst de handen inéén voor een kerstshopevent. De ondernemers die vertegenwoordigd waren hadden het leuk gepresenteerd, liet Esther Scholtens-Ipenburg van Bij Ons Binnen weten. “Tussen 16.00 en 17.30 uur liep het lekker door en mensen liepen onder het genot van warme chocolademelk en kerststol (bakkerij Jan van Dommelen) gezellig rond. Lekkere geuren met korting van DA Drogisterij, mooie kerststukken (Hennie Voorhout) sierden de winkel op, het grabbelen bij de paspoppen van Since04 met kans op leuke prijzen en kortingen viel in de smaak en de fotostudio in kerstsfeer van flitsend fotografie was ook erg leuk. Daar zijn prachtige plaatjes geschoten! Dan was er nog ‘lekker wijn proeven’ (Proef en Plezier) met een stukje kaas (‘t Kaasmeisje) erbij. Remco fashion had een paspop met zijn Travelpants geplaatst en Marjolein Muilwijk had met haar kunst en plantenzaden een gezellige hoek gecreëerd. Vanwege de voetbalwedstrijd Nederland - Argentinië was het in de avond jammer genoeg erg rustig maar we denken erover om het volgend jaar wat breder te trekken met wie weet wel door de hele straat heen meer kerstshoppen!”

Mini Winterfair

De Mini Winterfair van Stichting Vidas Novas voor het goede doel bij Daans Droomijs een groot succes. Al na dag één hadden de dames hun streefbedrag van 1.000 euro bereikt. “Veel mensen hadden het ook in de krant gelezen. Er kwamen zelfs mensen uit Haastrecht langs.” De sfeer was bovendien erg goed, met een vuurkorf voor de deur, en Arekeschrijftop die gedichtjes zat te typen op haar typemachine binnen, terwijl er kerstmuziek klonk op de achtergrond. De dames zijn erg tevreden over het resultaat. In totaal haalden ze 3.000 euro binnen voor de Voedselbank. “Dat is waar het om gaat”, aldus Areke. Ze laat weten: “We hebben drie heel bijzondere dagen achter de rug, en kregen veel warme reacties op ons idee om kerstspullen te maken van restspullen. Mensen vinden onze kerstspullen mooi en gaven aan dat het een goed gevoel geeft dat de opbrengst naar de Voedselbank gaat. De actie schiep duidelijk verbinding. Iedereen wilde graag een bijdrage leveren door spullen bij ons te kopen, en soms gaven mensen ook wat extra’s voor de Voedselbank. Naast de mooie opmerkingen en de mooie sfeer van de afgelopen dagen zijn we superblij met de hoge opbrengt. We hoopten 1.000 euro op te halen, maar we kunnen volgende week 3.000 euro aan de voedselbank overhandigen. De gezinnen krijgen elk een AH-bon om voor de feestdagen extra boodschappen te kunnen doen voor 100 euro. Zo kunnen ze zelf uitzoeken wat ze zelf lekker vinden. Voor ons is alles bij elkaar genomen zeker reden om volgend jaar deze actie te herhalen.”

Kerstmarkt

In de katholieke kerk was het een komen en gaan van mensen die graag tussen de spulletjes snuffelden. Het was ook mogelijk om gerestaureerde Maria- en Jezusbeelden te kopen, die Henny van de Kamp zelf restaureert. Voor de creatievelingen was er een workshop kerstkrans maken en kerstboom versieren. Een activiteit die aan het einde van de middag weinig aanloop meer had. “Rond 17.00 uur gaan we sluiten”, aldus een van de gastvrouwen, “Maar morgen kun je terugkomen hoor.” De erwtensoep en de glühwein vond gretig aftrek. Ook de plakjes cake en koffie en thee gingen er goed in. Al met al weer ouderwetse kerstgezelligheid, zoals pre-corona. “Ik ben blij dat het weer normaal is”, aldus de gastvrouw tijdens het inschenken van sap voor een jongen van een jaar of 8.” Even trok hij een vies gezicht. “Dit is zuur.” “Het is ook appelsap zonder suiker. Heel gezond!” knipoogde ze. Dat werd niet gewaardeerd. “Mama, wil jij het verder opdrinken?”

Sjoukje Dijkstra

De kerstmarkt in de katholieke kerk werd goed bezochten was weer even sfeervol als vanouds.
Bij Marcel Oostendorp van Proef en Plezierkonden mensen een wijntje proeven.
De nieuwe kerstverlichting in Montfoort.
De kerstboom voor het Oude Stadhuis.
Kunstenares Marjolein Muilwijk.
Flitsend Fotografie maakte de mooiste kerstplaatjesvan de bezoekers.
Als je kerstboom in Montfoort bezorgd wordt, s dat natuurlijk wel heel gemakkelijk.
Welkom voor de kerstmarkt in de katholieke kerk.
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 12 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 13 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 14 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 14 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 15 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 18 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 20 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 23 uur geleden