Adje Spruit van STAM en Frans van Lint, voorzitter van de ijsclub staan bij Adje op het balkon met op de achtergrond de tent waar de curlingbanen moeten komen.
Adje Spruit van STAM en Frans van Lint, voorzitter van de ijsclub staan bij Adje op het balkon met op de achtergrond de tent waar de curlingbanen moeten komen. Sjoukje Dijkstra

Dankzij vrijwilligers én ondernemers curling in Montfoort

Algemeen

Vanaf 11 november kunnen mensen zich inschrijven voor een curlingtoernooi in Montfoort. Op 1 december komen in de STAM-tent bij het St. Joseph zalencentrum namelijk twee curlingbanen te liggen, die aan de Montfoortse gemeenschap worden geschonken door Veenbrink RVS. Adje Spruit, een van de bevlogen initiatiefnemers, vertelt dat de curlingbanen naar verwachting eerst alleen kunnen worden gebruikt door de scholieren. "Jeugd tot en met achttien mag nog steeds met elkaar sporten, dus als de coronamaatregelen niet strenger worden, kunnen die kinderen de eerste weken van december curling komen spelen. De volwassenen kunnen zich al wel inschrijven, maar het curlingtoernooi start pas als de Montfoortse horeca weer open mag."

Twee jaar geleden was er al een tiendaags curlingtoernooi in Montfoort ter gelegenheid van het 130-jarige jubileum van de Montfoortse IJsclub. Frans van Lint, voorzitter van de ijsclub, vertelt dat naar aanleiding van dat succes het plan was om bij ieder lustrum een curling toernooi te organiseren. Adje vond eens in de vijf jaar veel te weinig en benaderde de IJsclub om samen met de Stichting Tent Activiteiten Montfoort (STAM) te proberen een jaarlijks curlingevenement van de grond te krijgen. Na een baansponsor te hebben gevonden in de vorm van Veenbrink RVS en diverse ondernemers curlingstenen of een toernooi wilden sponsoren, konden de curlingplannen echt vorm krijgen. Volgens Adje is het - zeker nu alle evenementen niet door gaan - goed dat er wat positiefs gebeurt. "Er is binnen Montfoort veel behoefte om binnen de regels met elkaar af te spreken, zeker in de aankomende donkere dagen. Het mooiste van curling is dat alle leeftijden kunnen meedoen. Opa's en oma's met kleinkinderen, ouderen, jongeren, kinderen. Curling is soort jeu de boule op ijs… en, ook belangrijk: het kan net zoals bowlen, coronaproof!"

Eigen curlingbaan voor Montfoort

Het jaarlijkse curlingtoernooi en de doelgroep sloten perfect aan bij het plan van Hans Janmaat van Veenbrink RVS om iets te doen voor alle leeftijden in Montfoort. "Dankzij ondernemers én vrijwilligers heeft Montfoort nu een eigen curlingbaan in een eigen tent. Dat is wel iets om trots op te zijn. Het in eigendom hebben van zo'n baan én de STAM-tent maakt ons flexibel want de banen kunnen zo lang blijven liggen als dat nodig is om het curlingtoernooi uit te spelen. Mochten we door corona pas per 1 februari kunnen beginnen met het 18+ toernooi dan is dat geen probleem", vertelt Frans.

Naast speciale middagen voor kinderen van de basisscholen, ouderen en mensen met een beperking wordt deze winter een groot curlingtoernooi gehouden, waarvoor iedereen zich kan inschrijven. Adje licht toe hoe dat werkt: "De deelnemende teams gaan spelen om de Curling Cup Montfoort. We doen dat in drie divisies: 13 tot 17 jaar, 18+ en ook een bedrijven competitie. Op een speelavond die waarschijnlijk eerst maar tot 22.00 uur kan duren, kunnen tien teams van vier personen deelnemen. Bij binnenkomst moet men zich registeren net zoals in de reguliere horeca het geval is. Vier teams spelen op de curlingbanen in de STAM-tent. De andere zes teams nemen netjes op 1,5 meter afstand plaats aan een tafeltje voor vier personen. Na een half uur wordt er gewisseld en gaan er vier teams uit de zaal naar de STAM-tent toe. De curlingstenen worden tussen elke ronde schoongemaakt en de handen worden gereinigd. Op een avond kunnen veertig personen gezellig bij elkaar komen en het mooie is dat het St. Joseph ook nog een beetje omzet kan draaien." Frans: "Het is toch de bedoeling dat St. Joseph blijft bestaan, het is een belangrijk verenigingsgebouw. We vinden het mooi dat Curling Montfoort op deze manier onze soos een klein beetje kunnen helpen." Hij verwacht dat er veel aanmeldingen zullen komen: "Twee jaar geleden hadden we tien speelavonden en was het enorm gezellig met dertig teams. In Oudewater en Woerden doen er jaarlijks meer dan honderd teams mee. Het is dus best populair."

Adje vult aan: "Bovendien zitten mensen al maanden te wachten op een beetje reuring en om buiten de deur weer eens wat leuks met elkaar te doen." Hij is ook niet bang dat mensen zich niet aan de maatregelen zullen houden als ze van start mogen gaan. "Iedereen is dan zo blij dat we weer wat mogen doen, dat ze wel keurig aan hun tafeltje blijven zitten en anders volgt gewoon verwijdering en diskwalificatie. Het is wel raar om de inschrijving te starten tijdens een strikte lockdown, maar we willen inzicht hebben in het aantal deelnemende teams voor de indeling van de middagen en avonden, het aantal benodigde vrijwilligers en de binnenkomende inschrijfgelden.

Tactische sport

Afhankelijk van het aantal deelnemende teams komt later ook nog de mogelijkheid voor gezinnen om via de website een te baan huren net zoals je een bowlingbaan kunt huren. "Als de coronamaatregelen weer wat losser worden, mag je vaak als eerste weer wat met het gezin doen. We curlen met echte curling stenen op een kunststof baan die net zo glad is als echt ijs", zegt Adje. "Eventueel kunnen we de baan voor kinderen ook iets korter maken", meent Frans. "Kinderen onder de acht jaar kunnen in principe net niet curlen, omdat de stenen te zwaar zijn. Bovendien is het ook wel een tactische sport."

De heren zijn blij dat ze zo weer bezig mogen zijn met mooie nieuwe dingen. "Een nadeel is wel dat twee jaar geleden er nog toeschouwers omheen stonden om de teams aan te moedigen. Dat is nu toch anders. Die sfeer heb je dan minder. We denken er wel aan om eventueel met webcams te werken en een livestream te maken, waarop je kunt inloggen als toeschouwer. Dat wordt wel een uitdaging, want de banen zijn vijftien bij twee meter. Dan moet er een camera gericht zijn op degene die gooit en eentje op het einde van de baan." De locatie bij St. Joseph is voor deze gelegenheid een perfecte locatie, menen zij: "St. Joseph kan de inkomsten goed gebruiken, en de banen liggen veilig, afgesloten achter een hek. De STAM-tent kan open aan de zijkant, en de ventilatie is dus goed. Het is daarmee echt een buitensport, waar je je ook op zult moeten kleden." Beiden menen dat curling op een mooie manier kan bijdragen aan Montfoort: "Het is tegen eenzaamheid, samen sporten, en samen verbinden van generaties." Organisaties als SWOM, Bison, basisscholen en kinderdagverblijven zijn enthousiast om langs te komen. De eerste vrijwilligers hebben zich gemeld maar de komende weken hopen we nog op veel respons. Adje zegt: "In bijna iedere stad kun je bowlen, maar in een bijzondere stad kun je curlen. Laten we daar deze winter van genieten en er met elkaar mooie dagen en avonden van maken."

Inschrijven voor de Curling Cup Montfoort of opgeven als vrijwilliger, sponsor, donateur kan via www.curling-montfoort.nl. De start en speeldata zijn onder voorbehoud van eventuele coronamaatregelen. De organisatie is in handen van de Montfoortse IJsclub en STAM. 10 december is er een officiële opening voor genodigden. Dan wordt de baan officieel overhandigd door Veenbrink RVS aan de gemeenschap van Montfoort.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 23 uur geleden
Afbeelding
Over 'Op de rand' 1 mrt, 19:00
Afbeelding
Puntje van Aandacht 1 mrt, 17:00
Dirigent Leon van Veen.
Paaszang: Samen zingen we 'Hallelujah' 1 mrt, 12:00
Afbeelding
Concert Soli Deo Gloria 1 mrt, 09:00
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop 29 feb, 19:00
Afbeelding
Singer-Songwriter Diede Vendrig schittert in landelijke muziekcompetitie 29 feb, 18:00