Het Klimaatplein werd op feestelijke wijze geopend.
Het Klimaatplein werd op feestelijke wijze geopend. Sjoukje Dijkstra

Klimaatplein geopend in tuincentrum Groenrijk

Algemeen

Het is al het zoveelste Klimaatplein dat Brenda Horstra (Tuinbranche Nederland) in de afgelopen maanden mocht openen. “Eind mei zitten we op vijftig”, zei ze. Afgelopen donderdag in Montfoort bij tuincentrum Groenrijk verzorgde ze samen met wethouder Ivo ten Hagen (gemeente Montfoort), Bas Lont (gemeente Oudewater) en Constantijn Jansen op de Haar van het HDSR (Hoogheemraadschap) een feestelijke opening.

“Met het Klimaatplein worden inwoners geholpen om aan de slag te gaan om hun tuin te vergroenen. Met tips, voorbeelden en subsidies van de gemeente kunnen inwoners aan de slag om hun tuin aantrekkelijk te maken voor vogels, bijen, vlinders en andere dieren. Ook krijgen ze tips om wateroverlast te voorkomen en klaar te maken voor de toekomst.” Dat gemeentes, het waterschap en ondernemingen zo samenwerken als hier gebeurt, is volgens Brenda niet vanzelfsprekend. “Tuincentra zoals Groenrijk steken hun nek uit. Vijftig m2 Klimaatplein is minstens 15.000 euro per jaar. Elke m2 levert geld op.”

Meters maken

Ondernemer Focke Segers van Groenrijk benadrukte hoe belangrijk het is voor Groenrijk Montfoort om verantwoord te ondernemen. “We moeten samen de krachten bundelen, de strijd aangaan, want we hebben elkaar hard nodig.” Hij vertelde verder dat ze het Klimaatplein erg serieus nemen en dat tweede man Edwin Tollenaar van het tuincentrum om die reden een cursus volgt. Constantijn Jansen op de Haar van Hoogheemraad sprak uit dat het voor het waterschap ontzettend belangrijk is dat mensen hun tuin vergroenen. “Juist omdat het klimaat verandert. Er zijn meer periodes van grote droogte, en momenten dat we te maken krijgen met een waterbom, heel veel regen in een keer op specifieke plaats. Dat water moet ergens naar toe. Als mensen op het moment dat ze hun tuin inrichten, kiezen voor een groene tuin, dan hebben we als waterschap zo ontzettend veel gewonnen. Hier in het tuincentrum is het moment dat die keuze beïnvloed wordt. Ze komen hier, zijn op zoek naar tegels en lopen hier langs. Dan werkt het beter als je ze verleidt en mensen laat zien hoe mooi het is.” Dat beaamde wethouder Ivo ten Hagen, die zei dat inwoners meer grond in bezit hebben dan de gemeente. “Juist zij, als grondeigenaren kunnen het verschil maken. Als we hun laten zien dat het anders kan. Dat gaat niet zonder samenwerking met bedrijven als Groenrijk. Samen kunnen we meters maken.”

Sjoukje Dijkstra

Een delegatie vanuit gemeentes Oudewater, Montfoort en Woerdenwas aanwezig voor de opening van het Klimaatplein.
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 5 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 6 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 7 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 10 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 12 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 15 uur geleden
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 23 apr, 19:00
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
Deze week Koningsspelen en NK knikkeren 23 apr, 18:00