Jessica de Rooij en Marcel Peters.
Jessica de Rooij en Marcel Peters.

Het moet niet veel langer duren voor St. Joseph…

Algemeen

Het zijn zware tijden voor de horeca, maar ook voor zalencentrum Stichting Verenigingsgebouw St. Joseph. Beheerder(s) Marcel Peters en zijn rechterhand Jessica de Rooij vertellen hoe het hen nu vergaat: “Soms is het moeilijk om positief te blijven, maar toch houden we de moed erin.” De tent voor curling staat klaar, en zij staan te popelen om weer een beetje reuring in de tent te hebben. Letterlijk…

‘Misschien moeten we een beroep doen op Montfoort om het culturele hart van Montfoort te behouden’

115 jaar bestaat het St. Josephgebouw al. Het is het gebouw waar alle Montfoortenaren en vele mensen uit de regio van jong tot oud wekelijks, maandelijks, jaarlijks wel eens komen. Van de intocht van Sinterklaas, kerstdisco, New Years party, carnaval, toneel, politiek, Cultureel Montfoort tot sporten als: tafeltennis, bridge, gym voor jeugd en ouderen, stijldansen, zumba, steps, country line dance en yoga. Tegen een gereduceerde zaalhuur kunnen deze verenigingen gebruik maken van het gebouw. De vraag is alleen: hoe lang nog?

De grootste misvatting van velen is volgens Jessica dat St. Joseph subsidie zou krijgen. “Wij moeten onszelf bedruipen.” Marcel vult aan: “Al die jaren hebben wij zonder gemeentelijke subsidie ons hoofd boven water kunnen houden. Dat doen wij door de commerciële evenementen. Massa is kassa. Maar nu alle grote evenementen vervallen, eindigen we dit jaar met een negatief resultaat.” Het enige dat nog mag, zijn beroepsopleidingen. Op dat moment zitten er zeven mensen in een zaaltje om een cursus te volgen. “Daar ben je de hele dag voor in de weer. Je kunt je voorstellen dat we daar verlies op lijden”, aldus Marcel.

Een paar personeelsleden moesten ze al laten gaan. “Gelukkig hebben ze ander werk gevonden”, aldus Marcel. “Iemand die voor 40 uur op de lijst stond is voor de helft teruggegaan. Met pijn in het hart neem je zo’n beslissing. Maar het is noodzakelijk.” Jessica: “De hoogste kosten zijn personeelskosten, en de vaste lasten gaan natuurlijk ook gewoon door. De NOW-regeling is dan niet toereikend, en wordt bovendien steeds minder.”

Desondanks blijven hij en Jessica lachen. Ze zijn positief en hebben vertrouwen in de toekomst. Ze willen ook niet geloven niet dat Montfoortenaren ‘De Soos’ - waar zoveel geschiedenis ligt - zomaar zullen ‘laten gaan’…

Wel vinden ze het belangrijk om de mensen te doordringen van het feit, dat het zou kunnen gebeuren dat St. Joseph, spil van de Montfoortse samenleving, verdwijnt. Niet bij iedereen is dat besef. Marcel denkt even over na hoe hij dat moet verwoorden, en zegt dan dat hij hoopt dat iedere inwoner van Montfoort er van doordrongen is hoe groot de rol van St. Joseph is, zowel op maatschappelijk als op sociaal terrein. “Het gaat van geboorte tot graf, en alles wat daar tussenin zit. Je maakt zoveel dingen mee hier. Het is waar oud en jong elkaar ontmoeten.” Dat beaamt Jessica: “Het is een sociaal punt. De jeugd leert het carnaval vieren hier, en wat te denken van de relaties die hier ontstaan”, zegt ze met een knipoog. Ook haar eigen relatie begon hier, lacht ze… Dat soort herinneringen, dat willen zij en Marcel het liefst ook meegeven aan de volgende generatie.

“Mijn jongste is net 16”, zegt Jessica. “Het eerste wat hij zei is dat hij nu met kerst naar ‘De Soos’ wou gaan. Dat is er nu jammer genoeg niet.” Beiden houden hun hart vast voor oud en nieuw. Marcel: “Jarenlang kon de jeugd met kerst en oud-en-nieuw bij ons terecht. Nu zitten ze gewoon thuis. De New Years party die al vele jaren in ‘De Soos’ wordt gehouden, zorgt ervoor dat er op straat weinig overlast is en weinig tot geen schade wordt aangericht. Nu er dan ook nog geen vuurwerk mag, zijn we bang dat er rond de jaarwisseling misschien wel meer overlast komt dan anders. Vanuit de veiligheidsregio’s komen geluiden om voor de jeugd tijdens oud-en-nieuw evenementen te organiseren. Hier willen wij graag aan meewerken in overleg met de gemeente Montfoort en de politie.”

Curlen

Wat in ieder geval op de agenda staat, is curlen. Marcel en Jessica zijn blij dat de (basis)scholen sowieso al terecht kunnen. Zodra we kunnen en mogen, gaan we het in de maanden december en januari, februari 2021 groter aanpakken. Dan denken we dat we met het curlingtoernooi kunnen beginnen. Natuurlijk volgens de coronarichtlijnen en met toestemming van de gemeente Montfoort. Heel veel jongeren - er zijn al meer dan tachtig teams ingeschreven - staan te popelen om te beginnen.”

De ondernemers hopen met hart en ziel dat er voor de horeca wereldwijd snel meer ruimte komt om weer aan het werk te gaan. “Iedereen zit natuurlijk in hetzelfde schuitje”, zeggen ze. “Wat wij nu vooral hopen is dat het culturele hart, ‘De Soos’ van Montfoort behouden blijft. Als de coronaregels nog lang aanhouden, zijn we genoodzaakt steun te zoeken bij de gemeente en de bevolking.” Gelukkig zijn er ideeën zat. Zo houden ze nog contact met alle verenigingen, die ze op hun beurt ook aanmoedigen om contact te houden met hun publiek/ sporters. Ook zou een ‘Vrienden van De Soos’ nog een optie zijn. “Voorlopig is het nog even afwachten”, aldus Marcel. “Dinsdag zitten we weer bij elkaar met het bestuur (vandaag dus, red.). Dan hebben we het ook over een eventuele brandbrief die we als bestuur richting politiek willen sturen om een signaal af te geven: Het moet niet veel langer duren voor St. Joseph.”

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 4 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 5 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 6 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 9 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 11 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 13 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 14 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 17 apr, 19:00