Het rustpunt is een keet op de route van de Snertwandeltocht.
Het rustpunt is een keet op de route van de Snertwandeltocht. Foto: pr

Snertwandeling in Hekendorp

Algemeen

De Hekendorpsche IJsclub organiseert zaterdag 11 februari een Snertwandeltocht door de prachtige omgeving van Hekendorp. Er zijn drie verschillende afstanden te lopen; zes, tien en veertien kilometer. Gestart wordt tussen 12.00 en 13.00 uur vanaf uitspanning Goejanverwelle in Hekendorp. De langste afstanden zijn van de categorie ‘zwaar/ pittig’. De zes kilometer wandeling is juist zeer geschikt voor jonge deelnemers en hun begeleiding. En de beloning ‘snert’!

De Hekendorpsche IJsclub, de nieuwe spelling wordt tegenwoordig ook gebruikt dus Hekendorpse IJsclub, is na 120 jaar nog springlevend. Opgericht op 12-12-1902 en vorig jaar hun 120-jarig bestaan gevierd. Hun oudste en nog steeds actieve lid is geboren in 1937. Een lidmaatschap van maar liefst 85 jaar! Een IJsclub met ongeveer 230 leden waarvan zo’n vijftig ereleden is best bijzonder in zo’n kleine gemeenschap als Hekendorp. Voorzitter Nico van der Weijde is al twintig jaar de penningmeester van de ijsclub en is begonnen met het organiseren en uitzetten van wandeltochten. “Nadat we een periode weinig ijs hadden zijn we eerst begonnen met skeeleren. Dit was wel een succes maar relatief weinig leden deden mee met deze tochten.” Daarom is de club begonnen met Snertwandeltochten. Wandelen is voor veel meer mensen toegankelijk en haalbaar. “Dit jaar is de Snertwandeltocht alweer voor de zestiende keer!”

Niet bang zijn voor een beetje modder

Op zaterdag 11 februari is de Snertwandeltocht door de prachtige polderomgeving van Hekendorp. Men kan kiezen uit drie verschillende afstanden, te weten zes, tien of veertien kilometer. De start van alle afstanden is tussen 12.00 en 13.00 uur vanuit uitspanning Goejanverwelle midden in Hekendorp. Voor leden is deze tocht geheel gratis en niet leden betalen 5 euro per persoon.

De 6 km-tocht eindigt halverwege de lange routes en is bedoeld voor de jongere deelnemers en hun begeleiders, of mensen die gezellig een kleinere wandeling willen maken. Deze route eindigt bij het centrale rustpunt van alle routes. Daar staat een keet en men wordt weer comfortabel met een Dodge teruggebracht richting Hekendorp.

De langere afstanden lopen vanaf hier nog een stukje verder. Op sommige plaatsen dient er misschien over hekken geklommen te worden. De lange wandeltocht kan dan ook als ‘pittig/ zwaar’ gekwalificeerd worden. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de route drassig/ blubberig zijn. Men moet dan ook niet bang zijn om een beetje vies te worden en goed schoeisel is belangrijk. Het eindpunt is voor iedereen bij uitspanning Hekendorp. Daar wacht een warme geurende versnapering met de naam ‘snert’. Of een consumptie naar keuze. Aanmelden vooraf is niet nodig. Meer informatie op telefoonnummer 06 29895311.

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 4 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 6 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 11 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 14 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00