Jan de Kat op zijn eigen kostersplaatsin de kerk in Hekendorp.
Jan de Kat op zijn eigen kostersplaatsin de kerk in Hekendorp. Margreet Nagtegaal

Jan de Kat? Wie? O die!

Algemeen

Jan de Kat (66) is ruim veertien jaar de koster geweest in het kleine en mooie Hervormde kerkje aan de Goejanverwelle in Hekendorp. In augustus stopt hij daar mee, zijn pensioen is in zicht, maar helemaal stilzitten wil hij nog niet. Als begrafenisondernemer blijft hij zijn tijd nog inzetten voor het beroep dat hij met hart en ziel zo graag doet. Wie is Jan de Kat? Wat is zijn levensverhaal?

Jan de Kat werd in Ede geboren. Hij deed zijn werk, vanuit zijn opleiding als jurist, allereerst bij de rechtbank in Dordrecht als parketsecretaris en vervolgens lange tijd bij de Krijgsraad waar hij zich ook met strafzaken bezig hield. Hij was inmiddels getrouwd en ze kregen een zoon. Maar met zijn veertigste werd Jan ziek, ernstig ziek. Er bleek een ernstige en vrij zeldzame ziekte bij Jan in zijn darmen te zitten waardoor zijn hele dikke darm verwijderd moest worden. “Ik haalde het kantje boord. De ziekte van Hirschsprung, bleek al vanaf mijn geboorte aanwezig te zijn geweest waardoor ik altijd erg mager en lichamelijk niet sterk was. Maar na deze operatie en ziekteperiode kreeg ik ineens veel meer energie en mijn gewicht nam toe.” Het werd een ommekeer in het leven van Jan de Kat. “Ik voel me begenadigd dat ik het overleefd heb. Daarna wilde ik graag wat anders met mijn leven doen.” Hij ging een theologieopleiding doen aan de Christelijke Hogeschool in Ede, hij studeerde Godsdienst Pastoraal Werk. Hij stopte bij de Krijgsraad en werd koster in IJsselstein. Niet heel lang daarna maakte hij de overstap naar bejaardentehuis ‘Kerverland’ in Waarder. Daar kwam hij veel in aanraking met begrafenissen en de postmortale zorg. Via deze postmortale zorg maakte hij de overstap naar begrafenisondernemer. Jan was toen 46 jaar. Hij kon in het werk als begrafenisondernemer alles wat hij geleerd had in de studie pastoraal werk goed gebruiken. Maar de opleiding werd toen te veel en hij stopte daarmee.

Afscheid als koster in Hekendorp

Toen vijftien jaar geleden het besluit werd genomen ‘Kerverland’ te sluiten werd hem gevraagd om koster te worden in de kerk van de Hervormde Gemeente in Hekendorp. Die baan nam hij aan en hij verhuisde met vrouw en zoon naar Hekendorp naar de kosterswoning naast de kerk. Ruim veertien jaar lang was hij daar koster, veel mensen in Hekendorp kennen hem wel. Vanwege het bereiken van zijn pensioen aan het eind van dit jaar gaat hij stoppen. Zijn taak als koster legt hij neer aan het begin van het nieuwe kerkelijke seizoen. Op 7 augustus zal hij voor de laatste keer de kerkdeuren openen en daarna de sleutel overdragen aan vrijwilligers. De Hervormde Gemeente Hekendorp, die onderdeel is van de Hervormde Gemeente Oudewater, heeft besloten geen nieuwe koster meer aan te stellen maar het kosterswerk door vrijwilligers te laten doen.

Inmiddels staan de dozen gepakt in huize de Kat om weer uitgepakt te worden in Haastrecht. “Maar ik ga niet stil zitten hoor! Het werk als ‘Jan de Kat- begrafenisondernemer’ vind ik heel bijzonder om te doen. Ik wil dit mooie werk graag blijven doen.”

Een bijzonder levensverhaal van Jan de Kat. Met een aantal bijzondere wendingen. Zijn fundament was en is het christelijk geloof. En lezen over allerlei theologische onderwerpen doet Jan heel graag. “Als ik met pensioen ben zal ik daar weer meer tijd voor hebben. Maar ook wandelen met mijn vrouw en hond vind ik heerlijk! Daarnaast zing ik graag in het christelijke mannenkoor ‘Con Forza’. Maar het allerbelangrijkste in mijn leven, ook als ik terugkijk, is dat God de leiding nam in mijn leven.”

Margreet Nagtegaal

Jan de Kat doet op zondag 7 augustusvoor de laatste keer de kerkdeuren open.