De middag werd afgesloten met soep en broodjes.
De middag werd afgesloten met soep en broodjes. Foto: Hanneke Stoof

Ouderen genieten volop van vijfjarig jubileum ‘Met je hart’

Algemeen

Vrijdag 20 januari was het feest in De Vaart in Linschoten, want stichting ‘Met je hart’-Montfoort-Linschoten bestond vijf jaar. Tientallen ouderen kwamen bij elkaar om te genieten van theatergroep ‘Mooi Weer’ die theater van ‘Toen’ bracht. Huisarts Karen Damen vertelt dat iedereen ervan heeft genoten. “Er waren verhalen en muziek van toen. Ze hebben lekker zitten meezingen met de liedjes van toen. Tussendoor waren er quizvragen over toen.”

Karen die ‘Met je hart’ vijf jaar geleden opstartte, is blij met het kernteam van zeven vrijwilligers en de 32 vrijwilligers in totaal, die meehelpen bij allerlei activiteiten. In totaal zijn er zo’n vijftig ouderen die afwisselend aansluiten bij deze activiteiten. “Vanmiddag zijn ze niet allemaal hier hoor”, aldus Karen. “Er zijn rond de dertig ouderen aanwezig. Toch best een hoge opkomst. Sommigen zagen het op voorhand niet zitten, wegens de drukte en het geluid. De leeftijd is ook hoog, ongeveer 85. Qua verdeling - waar de ouderen vandaan komen - is het een beetje fifty-fifty: de helft van de ouderen komt uit Linschoten, de andere helft uit Montfoort.” Als het aan Karen ligt, wordt er nog meer gemikt op (eenzame) ouderen uit Montfoort. “Daar zitten er nog veel meer. Montfoort is 2,5 keer zo groot!”

Taboe

Een kernteamlid, Hanneke Stoof zegt: “Mensen zeggen alleen niet zo snel dat ze eenzaam zijn. Daar rust toch wel een taboe op.” Karen vult aan: “Eigenlijk wil je ze ook bereikt hebben vóór ze vereenzaamd zijn. Aan de andere kant geldt wel: als ze nog niet eenzaam zijn en een druk sociaal leven hebben, hoeven ze niet per se deel te nemen. Eigenlijk wil je precies daartussenin zitten.” Gevraagd naar hoe ouderen zich kunnen melden, vertelt ze dat dit meestal niet op die manier gaat: “Meestal worden mensen aangemeld door hun familie, de overbuurvrouw, de thuiszorg of de huisarts. Dan is het nog steeds zo dat niet iedereen wil. Soms duurt het even voor ze om zijn, maar áls ze eenmaal om zijn dan zijn ze er vaak heel blij mee.” Hanneke vult aan: “Ik zag vandaag ook weer iemand, van wie ik heel blij ben dat hij erbij is. Hij zegt vaak op het laatste moment af en toch is hij er nu bij. Ontzettend leuk!”

Vrijwilligers en ouderen gezocht

Hanneke vertelt dat ze binnenkort stopt als vrijwilliger, en dat ze altijd nog vrijwilligers kunnen gebruiken. “We zoeken ouderen én vrijwilligers in Montfoort”, zegt Karen met een lach. “Wat Hanneke altijd deed, was dat ze met de lunches keek wie het beste bij elkaar pasten. In Linschoten organiseren we altijd lunches met vier mensen, drie ouderen en één vrijwilliger. In Montfoort altijd met zes ouderen en twee vrijwilligers. De groepjes zijn dan klein en de mensen kunnen elkaar beter verstaan.”

Voor vrijwilligers die graag met ouderen iets doen, zal bij ‘Met je hart’ altijd wel wat te doen zijn. “Daarin is veel vrijheid. Alles mag, alles is goed”, zegt Karen. Wil je alleen een keer per jaar mee met een grote activiteit of wil je liever tweewekelijks meehelpen? Het kan allemaal. We hebben vrijwilligers die chaufferen en vrijwilligers die belrondjes doen voor een kletspraatje met de mensen. Het kan bijna niet dat je als vrijwilliger bij ons niet iets kunt vinden wat bij jou past.”

Mensen helpen deelnemen

Karen en Hanneke vertellen dat het goed is om juist mensen te helpen deel te nemen aan ‘Met je hart’. “We zorgen ook dat de drempel zo laag mogelijk wordt. Er zijn in principe altijd vrijwilligers die kunnen helpen met mensen ophalen en thuisbrengen. Ouderen zijn vaak wat minder mobiel en durven er niet alleen op af te gaan. Als mensen willen, zijn er dus altijd vrijwilligers die kunnen halen en thuisbrengen.”

Hoe het kan dat ‘Met je hart’ zo populair is in Linschoten en nog minder in Montfoort, weet Hanneke wel te verklaren. “Er zit hier natuurlijk een huisarts die het geregeld bij de mensen aankaart, en ze warm maakt om mee te doen.” Karen vertelt dat de huisartsen in Montfoort in principe ook enthousiast zijn over het idee, maar dat ze er nog niet echt aan toe gekomen zijn om het echt te promoten. “Ik heb ze gisteren wat opgepord”, zegt ze met een knipoog. “Maar je mag er gerust in zetten dat we ouderen zoeken”, zegt ze. “Laat mensen ze maar opgeven!” Deelname aan de activiteiten is er in principe voor mensen zonder portemonnee. Dus het is gratis. Voor hun activiteiten moeten ze het hebben van sponsoring. Daarom voeren ze jaarlijks campagne om geld binnen te halen via winkels en restaurants. “Zo kunnen we de activiteiten bekostigen.”

‘Dit mag wel elke maand’

Aan een tafel voor het podium zitten Klaas Berghof en Henny Brouwer. Ze hebben genoten van deze dag. Klaas vertelt dat hij overal aan meedoet. “Behalve aan geld”, grapt hij. “Daarvan moet je altijd weggeven. Dat hoef ik niet. Ken je dat liedje? En zaterdagmiddag, dan zijn de centjes er weer. En moeders weer blij...” Zijn buurman Van Heeringen, luistert mee. Hij vertelt ook al vanaf het begin bij ‘Met je hart’ te zitten. Zijn dochter komt even langs om te vragen wanneer ze de auto voor zal rijden, zodat de heren straks kunnen instappen. Hij zegt vol trots: “Dat is mijn dochter.” “We zitten hier in gesprek met de krant”, zegt Klaas. Henny Brouwer glimlacht erom. Ook zij heeft genoten. “Het is leuk dat het er is. Vooral in deze tijd van het jaar, dat er zo weinig te doen is. Dit mag wel elke maand.”

Voor meer informatie, kijk op: www.metjehart.nl. Landelijk zijn er 45 ‘Met je hart’-organisaties, waarvan Montfoort-Linschoten er één is. Voor de lokale pagina, ga naar: www.metjehart.nl/gemeenten/montfoort-linschoten/ of naar de facebookpagina: metjehartmontfoortlinschoten

Sjoukje Dijkstra

Theatergroep Mooi Weer bracht theater over Toen.
Er was veel interactie met de ouderen.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00