Annabel verrast een blije Linschotenaar met paaseitjes.
Annabel verrast een blije Linschotenaar met paaseitjes. Sjoukje Dijkstra

Jongeren ‘Jeugd aan Zet’ delen paaseitjes uit aan ouderen

Algemeen

Lachende gezichten, vrolijke mensen, en dat alles onder een strakblauwe lucht met zonnetje. Afgelopen woensdag hadden de jongeren van 'Jeugd aan Zet' er goed weer bij, toen ze voor paashaas speelden in Linschoten. Ze deelden paaseitjes uit aan de ouderen. Het initiatief is een vervolg op koffie-to-go, dat een maand geleden georganiseerd werd door onder andere Montfoort Vitaal, SWOM en het Knooppunt. Ook toen was Jeugd aan zet erbij. Samen met andere vrijwilligers deelden ze koffie uit. Ditmaal staan zij samen met de ouderen extra in het zonnetje: "Toch fantastisch dat Jeugd aan Zet dit vrijwillig doet om de ouderen blij te maken. Dat is de mooie verbinding die we proberen te maken", aldus Vinanda van de Buurtsportcoach.

Annabel Vegt (13) was een van de jongeren die meeliep om de eitjes uit te delen. Ze vond het erg leuk om te doen en vertelt dat ze mooie reacties kreeg. "Achteraf had er een mevrouw gebeld. Die vond het zo mooi dat wij dit als jongeren deden. Zij was echt emotioneel. Dat vond ik wel ontroerend. Zij heeft ook geen kleinkinderen. Dan komen daar niet zoveel mensen."

Vinanda, die de actie mede coördineerde, liep woensdag ook mee om de eitjes uit te delen. Eigenlijk is ze normaliter alleen aan het coördineren, maar ze vindt het zo leuk om mee te doen aan dit soort acties, dat ze toch elke keer weer minstens één keer meegaat. Ze zegt: "Ik heb het eigenlijk te druk, maar ik maak er tijd voor. Je wordt er zo vrolijk van!" Wat volgens haar ook mooi is, dat ze elke keer met dit soort acties gesponsord worden. "De paaseitjes zijn helemaal vergoed door Jumbo. Dat is echt top! Ze krijgen natuurlijk in deze tijd genoeg aanvragen van mensen voor sponsoracties. Dat ze dit dan doen, is zo tof!"

Leuk en zinvol werk

Woensdag ging gingen ze bij een stuk of twintig adresjes langs. Ze vertelt dat de ouderen het erg leuk vinden dat ze langskomen. "Ze vinden het leuk om nog wat gezelschap te hebben. Dat kan ook wel, op 1,5 meter afstand met mondkapje en zo." Het gaat de mensen daarbij volgens haar vooral om het praatje. Niet eens zozeer om de koffie of de eitjes." Annabel doet vrijwilligerswerk sinds deze zomer. Ze begon met de jongeren, en doet de laatste tijd meer met ouderen. "Ik merk dat iedereen wel moeite heeft met de coronamaatregelen. Het is vervelend om te zien dat ouderen soms niet eens meer naar de supermarkt kunnen. Ook mijn opa en oma vinden het jammer dat ze minder dingen kunnen." Ze merkt ook bij leeftijdsgenoten dat ze problemen krijgen door de maatregelen, onder andere met school. Zelf weet ze zich wel te vermaken. Het vrijwilligerswerk ziet ze hierbij als een welkome afwisseling. Ze kan het iedereen aanraden. "De meeste baantjes kun je doen vanaf een bepaalde leeftijd. Dit kun je gewoon doen, en je kunt zelf aangeven wanneer jij wilt en kan."

Volgens Vinanda is het doel van de actie vooral om mensen die alleen zijn, zichtbaar te maken, en een klein hart onder de riem te steken. "Dat doen we dan met een lief kaartje voor Pasen en paaseitjes. Voor de mensen is het een moment van aandacht. Daar gaat het om. Het wordt zo positief ontvangen. Ik denk dat we het met Koningsdag weer wat gaan doen. We hebben al bedacht dat het dan iets moet zijn met een oranje bloem of zo. Dat zien we dan wel weer."

Sjoukje Dijkstra

De paaseitjesactie waarbij ook Jeugd aan Zet paaseitjes uitdeelde was een vervolg op het succesvolle koffie-to-go momentje vorige maand.
Afbeelding
'Het Touwbos': een mooie aanwinst voor basisscholen én omgeving 10 uur geleden
Afbeelding
Ook Taizé viering in Oudewater 10 uur geleden
Afbeelding
Ruim tweehonderd meter rails in Linschoten 11 uur geleden
Afbeelding
Hulp nodig bij uw aangifte Inkomstenbelasting 2022 12 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsconcert in Montfoort 13 uur geleden
Afbeelding
Deze week in Concordia 13 uur geleden
Afbeelding
Jubileumboek 'Wit-zwarte kleuren' gepresenteerd 13 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Kay en Rick Schipper 29 mrt., 19:00