Afbeelding

Kees van Dijk

Algemeen

Kees van Dijk woont samen met zijn vrouw Truus in de wijk Bergvliet in Haastrecht. Een gezellig huis waar ze flink aan het verduurzamen zijn. Zo hebben Kees en Truus vorig jaar alle kozijnen en het glas laten vervangen en worden er volgend jaar zonnepanelen geplaatst. Voor Kees is een warm kerstgevoel belangrijk. Met familie en ook in zijn geliefde Katholieke kerk aan de Grote Haven.

Kees (75 jaar) heeft een bijzondere hobby. Hij spaart al zo’n vijventwintig jaar kerststallen. De stallen, in alle maten en vormen, komen uit verschillende werelddelen en zijn vaak zelf gekocht, maar ook heeft Kees er verschillende gekregen. Inmiddels heeft Kees zo’n 120 traditionele stallen in zijn bezit. Ieder jaar haalt hij ze bijna allemaal van zolder om ze in zijn werkkamer allemaal netjes neer te zetten en er dan vooral van te genieten. “Mijn eerste kerststal komt uit Saoedi- Arabië. We woonden daar voor mijn werk, onze zoon is daar ook geboren. Daar stonden de figuren van de stal bij een bloemist.” Behalve de stal uit Saoedi-Arabië heeft Kees stallen uit Mexico, Oostenrijk, De Filipijnen, Oeganda, Zuid-Afrika, Portugal, Kenia, Vietnam en Myanmar. Ze zijn onder andere gemaakt van hout, blik, kurk, riet en glas. En bij iedere stal weet Kees een mooi verhaal te vertellen. Zijn mooiste stal heeft Kees in een vitrine met een lichtje erin wat op het kindje Jezus schijnt in de woonkamer staan.

Kees vertelt trots dat zijn dochter Edith van Dijk is; Nederlands succesvolste openwater- en marathonzwemster. In 2008 deed zij mee aan de Olympische Spelen. En niet alleen op Edith is Kees erg trots, ook over zijn andere dochter en zoon vertelt hij met een twinkeling in zijn ogen. Kees is op zijn vijfenzeventigste nog steeds een actieve man. De passie voor duursport deelt hij met zijn dochter. Kees heeft twee keer de Elfstedentocht op zijn naam staan en gaat al dertig jaar naar de Weissensee waar hij in 2016 voor het laatst 200 kilometer geschaatst heeft. Voor de coronatijd heeft Kees zelfs nog een afstand van 100 kilometer geschaatst.

Kees en Truus zijn trotse opa en oma van zes kleinkinderen. Allemaal meiden. Kees vertelt; “Tweede kerstdag komen alle kinderen en kleinkinderen. Dan eten we gezellig met elkaar. Ik weet niet wat we allemaal gaan eten, dat regelt Truus samen met onze dochters. Maar ik weet in ieder geval dat ik niets tekort zal komen”, lacht Kees. “Traditiegetrouw blijven de kleinkinderen dan twee nachtjes slapen. De oudste niet meer, die is inmiddels zestien jaar.” Kees vertelt dat er steevast een hut gebouwd wordt in de woonkamer, met een kleed over de eettafel. “Dat doet Truus allemaal met de meiden. Zij had echt kleuterleidster kunnen worden, ze is heel goed met kinderen.”

Kees laat weten dat hij kerst graag traditioneel viert. Op kerstavond gaan zij naar de nachtmis, waar Kees in het kerkkoor zal zingen. Kees zingt al sinds zijn zeventiende in het koor.

Oudejaarsavond vieren Kees en Truus al jaren met vrienden. Ze komen met z’n achten bij elkaar en spelen kaartspelletjes.

Kees zijn wens voor 2023 is dat Poetin stopt met waar hij mee bezig is. “Dat baart me wel zorgen.”

Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 1 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 2 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 15 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 16 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 17 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 17 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 18 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 21 uur geleden