Afbeelding
Foto: pr

Het klooster Sint Gabriel gaat sluiten

Algemeen

Het in 1922 gestichte klooster Sint Gabriël te Haastrecht gaat sluiten. Afgelopen week vond de laatste eucharistieviering plaats en de buurtbewoners hebben te horen gekregen dat er een akkoord is bereikt over de herbestemming van het gebouw. Daarin komt een woon-zorgcombinatie voor mensen met een kleine beurs, die, zoals pater Mark-Robin liet weten, ‘goed in het gedachtegoed van de Congregatie van de Passionisten past, die altijd gericht is geweest op mensen die niet in het centrum van de Kerk en de maatschappij staan’.

Passionisten

De Congregatie van de Passionisten is een congregatie die in 1721 opgericht werd in Noord-Italië. Momenteel zijn er wereldwijd ruim 1.900 passionisten in 63 verschillende landen werkzaam. Op de website staat o.a. het volgende te lezen: ‘De herinnering aan Jezus’ lijden is voor Passionisten de drijfveer om zich in te zetten voor mensen die vandaag de dag te lijden hebben door ziekte of geweld, voor hen die zoeken naar zin en richting in hun leven, of in de verdrukking komen door gebeurtenissen en structuren van de maatschappij of de Kerk.’ En even verder: ‘Passionisten willen treden in het voetspoor van Jezus Christus en leven in zijn geest. Hij werd geráákt door het lijden van de mensen die Hij ontmoette. In Gods naam heeft Hij zich tot het uiterste toe ingezet voor hun welzijn en hun heil. Zo willen Passionisten dat ook vandaag de dag doen: met passie.’

Laatste viering

Pater Mark-Robin laat weten dat hij, net als de andere paters, uiteraard een dubbel gevoel heeft bij de sluiting van het klooster: “We hebben er precies honderd jaar gewoond en gewerkt. De kerk is van 1928. Mensen hebben er hun geestelijke en hun gewone thuis. Ik ben enerzijds verdrietig en anderzijds dankbaar voor wat we hebben mogen geven, ontvangen en ook mogen delen. We behoren, en dat is een troost, tot een internationale congregatie. Hier in het klooster is het de onderlinge verbondenheid die helpt om de realiteit een plaats te geven. De mensen voor wie we er waren moeten op zoek om ons vertrek van hier een plaats te geven en verder te gaan.”

“De kerk was bij de laatste viering, zeg maar, stampvol, vol met parochianen en andere betrokkenen. Het voelde als een intense manier van aanwezig zijn.”
“Na de communie werd het heilig brood weggebracht naar onze kapel in het klooster en dit gaf aan dat het inderdaad de laatste keer was.”

Pater Mark-Robin bood de aanwezigen troost met o.a. de woorden: “Wat wij aan herinneringen meedragen is niet weg. Het gaat op een andere manier verder.”
Hij wilde er graag op attenderen dat de hele preek, voor mensen die er nogmaals of voor het eerst troost uit willen putten, nog na te lezen is op de website van de congregatie https://passionisten.nl/actueel.htm

Binnen niet al te lange tijd zullen de paters, die nu nog in het klooster aan de Provincialeweg Oost in Haastrecht wonen verhuizen naar het pand waarin voorheen het klooster van de Zusters Franciscanessen gevestigd was en later o.a. het stadskantoor in de Kapellestraat in Oudewater, tegenover de St. Franciscuskerk. “De Passionisten willen zich graag thuis gaan voelen in Oudewater. We zitten wat dat betreft op een lijn en kiezen hier gezamenlijk voor; dus zal dat vast goedkomen.”

Aad Kuiper

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 18 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 20 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00