Afbeelding
Aad Kuiper

Website vol verrassingen

Algemeen

Wie graag door een stadje wandelt of door leuke natuurgebieden, wie graag verrast wil worden met een aardig museum of iets wil eten of drinken in zijn eigen of een andere plaats in de omgeving, wie benieuwd is naar wellicht onbekende streekproducten of naar iets waarvan hij of zij misschien zelfs nog nooit gehoord heeft, zou eens een kijkje moeten gaan nemen op www.hollandseijsselpad.nl. En wie graag meer wil weten over een van die verrassingen moet beslist even verder lezen, want afgelopen vrijdag werd het Hollandse IJsselpad officieel voor geopend verklaard in het bijzijn van maar liefst vier burgemeesters, een hoogheemraad van De Stichtse Rijnlanden en de manager van het Routebureau Utrecht. Ze maakten er een bijzondere gelegenheid van, maar dat is deze icoonroute, zoals de toevoeging luidt, dan ook wel waard.

Een Swiebertjegevoel

Een aardige groep wandelaars, waaronder dus die vier burgemeesters, had zich verzameld in het Oudewaterse stadhuis. Vandaaruit liep deze groep, veelal voorzien van knapzak (De Vries benoemde het ‘Swiebertjegevoel’ dat dit plaatje opriep), over een klein stukje van dit nieuwe pad naar het Arminiusplein. Daar liet Petra van Hartskamp-de Jong, burgemeester van Montfoort, weten dat er bij deze icoonroute heel veel was samengewerkt. Naast de verschillende gemeenten hadden o.a. ook Streekfonds de Utrechtse Waarden, Routebureau Utrecht, TeVoet, St. Hollandsche IJssel Altijd Anders, Struinen en Vorsen en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hun bijdragen geleverd. Met name noemde zij Peter Both - we schreven in De IJsselbode eerder over hem - die al jaren bijzonder veel werk verzet voor de wandelpaden in deze contreien. Van Hartskamp: “Ik ben er trots op dat we dit met elkaar hebben kunnen realiseren en bijzonder is dat we voor deze wandelroute in dit mooie gebied veel jaagpaden hebben kunnen benutten.”

Lokale producten geven smaak aan de regio

Eenmaal terug in het stadhuis herhaalde de burgemeester van Oudewater, Danny de Vries, de magie van de stad: natuurlijk, historisch en kleurrijk. Ook hij vertelde over de verschillende bezienswaardigheden, talrijke ommetjes, de wandel- en fietsroutes en de horeca waar toeristen, maar zeker ook bewoners van konden genieten. Maar daarnaast zette hij de Loopgroep Oudewater (LOGO), die zich uiteraard vertegenwoordigd wist, in de schijnwerpers: “Deze club zet zich in om alle mensen in beweging te krijgen en hebben laten weten dit nieuwe pad zeker te gaan gebruiken. Dit pad zorgt, net als Oudewater zelf, voor verbinding. En de al eerdergenoemde lokale producten geven zonder meer smaak aan de regio.” Met de overige burgemeesters, w.o. Laurens de Graaf van Lopik, Patrick van Domburg van IJsselstein en hoogheemraad Bert de Groot werd nog even stilgestaan bij de Oudewaterse moord, die over niet al te lange tijd exact 450 jaar geleden plaatsgreep. Maar al spoedig werd de aandacht weer gevestigd op het Hollandse IJsselpad.

Nog meer routes in Utrecht

Femke Steenbergen (gemeente Oudewater), Watze Houtstra (gemeente Montfoort), Dirmia Andeweg, (www.routesinutrecht.nl; ook beslist de moeite waard!), Jeroen van Noort en Peter Both vertelden over het nieuwe pad, over de nieuwe website die wel al groot is maar nog veel verder wordt uitgebreid (Femke), die voortdurend actueel wordt gehouden (Jeroen) en die nu van Klaphek naar Gouda loopt, maar volgens Peter Both verlengd moet worden tot aan Krimpen aan de IJssel. De laatstgenoemde kreeg voor zijn niet-aflatende vrijwilligerswerk een aardigheidje van de gemeente Oudewater.

Het Hollandse IJsselpad is een belevenis voor jong en oud, voor inwoners en bezoekers uit de regio én voor wandelaars, ook voor fanatieke die van meerdaagse wandeltochten houden. Onderweg is er van alles te beleven aan en nabij de Hollandse IJssel. Mooie oude stadjes en dorpen aan de rivier met levendige havens en gezellige terrassen, bijzondere musea en winkels met ambachtelijke producten. Tussen deze plaatsen door wandel je in een authentiek boerenlandschap en vogelrijke natuurgebieden. De rivier die zowel rampspoed als welvaart bracht, heeft haar sporen in het landschap achtergelaten. Rondom elke stad en dorp zijn in totaal 21 wandelommetjes ontwikkeld om het verhaal van de Hollandse IJssel te vertellen.

Lake et Isla

Oorspronkelijk was de Hollandse IJssel een zijarm van de Lek. Dit gebied heette destijds ‘Lake et Isla’, Lek en IJssel. De IJssel was te wild om het veengebied waardoor het stroomde te ontginnen en dus om iets met het land aan te pakken. Om de rivier te ‘temmen’ werd in 1285 al een dam bij Klaphek geplaatst. Klaphek was heel vroeger een klein dorp dat uit maar één straat bestond, maar nu is het een buurtschap dat bij IJsselstein hoort. Bij de toen rustiger rivier verrezen dan ook steenfabrieken langs de oevers, want stenen waren hard nodig voor de bouw van kastelen, kerken en verdedigingswerken; tenslotte waren het regelmatig zeer roerige tijden. De vele walen en wielen zijn sporen van dijkdoorbraken. De dijken zijn verder versterkt en de Hollandse IJssel is in tweeën verdeeld, gekanaliseerd van IJsselstein tot Gouda en vanaf de Waaiersluis in Gouda verbonden met de zee. Voor het eerste deel is nu dat Hollandse IJsselpad geheel vernieuwd en die speciale website (www.hollandseijsselpad.nl) ontwikkeld.

Aad Kuiper

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 2 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 4 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 6 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 21 uur geleden
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 22 uur geleden
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 23 uur geleden
Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht pakt 'Groots' uit ter ere van 110-jarig bestaan 25 apr, 14:00
Koor aan de oranjebitter.
Koffieochtend in Dorpshuis De Vaart 25 apr, 12:00