Still uit Kop op
Still uit Kop op pr

Job, Joris & Marieke

Algemeen

Een flink aantal mensen moet wellicht even diep graven: waar ken ik die naam ook alweer van, Job, Joris & Marieke? En natuurlijk zijn er ook die nog nooit van ze gehoord hebben en anderen die ogenblikkelijk weten over wie we hier schrijven. Job, Joris & Marieke is een Oscar genomineerde Nederlandse animatiestudio, die opgericht werd door Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blaauw. In 2015 werd de film A Single Life genomineerd voor de Academy Award voor beste korte animatiefilm. In 2018 ging hun korte film, A Double Life in première, die genomineerd was voor een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival. In 2018 wonnen ze een International Emmy (de Oscar van de tv-wereld) met de korte film Kop Op - die ze dus maakten voordat ze aan de serie gingen werken; waarover verderop meer.

En er staan nog veel en veel meer prestaties op hun naam. Daar komt bij er dat nooit eerder een tentoonstelling gerealiseerd is over Nederlands bekendste talenten op het gebied van animatie en de Kunsthal Rotterdam heeft daar verandering in gebracht. Want dit museum brengt dit voorjaar ‘Job, Joris & Marieke. A Triple Life’. En waarom komt dit verhaal in De IJsselbode? Niet alleen omdat een bezoek aan de Kunsthal de moeite meer dan waard is, maar ook omdat Marieke in Oudewater (bijna) geboren en getogen is en veel (oud-) Oudewaternaren haar zeker zullen kennen. De vader van Marieke is velen ongetwijfeld zeker wel bekend van de Stichting Geveltekens Oudewater; dus ook iets met design.

Marieke

Marieke Blaauw is opgegroeid aan de Oude Hekendorperweg en ging school op de nog maar kort daarvoor opgerichte Klavertje 4, die toen nog gehuisvest was op de plek waar nu Futura te vinden is. Later ging ze, zoals een groot deel van de Oudewaterse jeugd, naar het Minkema College in Woerden. Marieke heeft het naar haar zin gehad in Oudewater, laat ze weten, o.a. bij Jupiter, de volleybalvereniging, en ze herinnert zich nog levendig dat ze graag naar de markt ging en kaas ging kopen bij Jongerius. Maar toen is ze, zoals ook zovelen, uitgevlogen, en ging studeren aan de Design Academy Eindhoven. Daar leerde ze Job en Joris kennen, waarmee ze later een animatiestudio zou oprichten: “In onze studietijd wilden we verhalen vertellen, maar dat bleek best lastig als je op een designopleiding zit (de Design Academy Eindhoven is een hbo-school, gespecialiseerd in vormgeving. De academie biedt opleidingen aan op het gebied van industriële vormgeving, red.). Daarom ben ik met Joris aan de slag gegaan bij animatiestudio Pedri, waar we onder andere werkten aan de stop-motionserie Nijntje.” In 2007 zijn ze met Job hun eigen studio begonnen, die simpelweg Job, Joris & Marieke heet, waar ze o.a. videoclips en korte animatiefilms maken. Marieke: “Met een animatiefilm kun je zowel verhalen vertellen als alles ontwerpen; tot en met de hoofdpersoon aan toe. En dat vinden we prachtig. Wie eens wat van hun werk wil bekijken kan daarvoor terecht op hun eigen website: www.jobjorisenmarieke.nl. Wie via Wikipedia naar de animatiestudio op zoek gaat, wordt ongetwijfeld bijzonder verbaasd door de nominaties en prijzen die zij in de wacht hebben gesleept.

Job, Joris & Marieke

Maar er is meer en juist in deze periode. Marieke vertelt: “Op de komende zondagochtenden worden afleveringen van ‘Kop op’ via de televisie uitgezonden; dat is weliswaar een jeugdserie, maar zeker ook voor ouders (en andere volwassenen) heel leuk om te zien.” En, zeker de moeite waard, is een bezoek aan de Kunsthal in Rotterdam waar het t/m 8 mei mogelijk is een overzichtstentoonstelling van hun werk te bekijken: “Je krijgt er een heel leuk kijkje achter de schermen; over hoe zo’n animatiefilm nu gemaakt wordt bijvoorbeeld. Maar we brengen ook iets nieuws: een videomap experience. Er speelt zich om je heen een verhaal af en als bezoeker zit je daar middenin. Het beeld wordt rondom je geprojecteerd en jij maakt daar deel van uit. Het is echt een heel bijzondere gewaarwording om zomaar in de woonkamer van de hoofdpersoon te zitten. Dat kun je pas ervaren als je het zelf meemaakt.”

Aad Kuiper

Job, Joris & Marieke
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 1 uur geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00