Lenneke Zwanenburg (een van de twee zorgmakelaars),Linda (Touwteam), wethouder Walther Kok, Karin Faber (Stadsteam)Tess (Oudewater Vitaal).
Lenneke Zwanenburg (een van de twee zorgmakelaars),Linda (Touwteam), wethouder Walther Kok, Karin Faber (Stadsteam)Tess (Oudewater Vitaal). Aad Kuiper

Mantelzorgers opnieuw verwend

Algemeen

Donderdag 10 november was de officiële Dag van de Mantelzorg en daarom waren alle (bekende) mantelzorgers en degenen waar ze meer of minder uitgebreide hand- en spandiensten voor verrichten voor de daaropvolgende vrijdag uitgenodigd voor een gezellig samenzijn in Grandcafé Broeck. En de genodigden waren in grote getalen afgekomen op deze uitnodiging. Heel Broeck (en, zo liet Karin Faber van het Stadsteam later weten, had dit Grandcafé de accommodatie ‘om niets’ ter beschikking gesteld, waarvoor Broeck uiteraard een welgemeend applaus ontving) zat vol met gezellig converserende mensen die allereerst werden getrakteerd op koffie of thee met iets lekkers.

‘Mantelzorgers zorgen voor een ziek familielid, vriend of buur. Vaak vinden ze de zorg vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het is bijzonder en verdient waardering. Daarom is er zo’n Dag van de Mantelzorg”, vertelde Karin Faber in haar welkomstwoord. En naast haar collega’s van het Stadsteam, liet zij weten, waren ook Lenneke Zwanenburg en Wilbert van Straaten als zorgmakelaars aanwezig, van Oudewater Vitaal Demi en Tess en vervolgens ook nog Linda en Jacqueline namens het Touwteam.

Mantelzorgmakelaars en Oudewater Vitaal

“Een mantelzorgmakelaar is iemand die regeltaken van je overneemt, zodat je als mantelzorger minder wordt belast; het is een ondersteunende dienstverlening, die vanuit een aanvullende verzekering kan worden vergoed,” lieten Lenneke en Wilbert weten. Beiden hebben een website, respectievelijk uwmantelzorgmakelaar.nl en uwmantelzorgmakelaar.net. Over Oudewater Vitaal staat te lezen: We zijn organisatoren, verbinders en beweegadviseurs. We willen jou op deze manier het plezier van sport en bewegen laten ontdekken. Want een gezonde lifestyle verbetert je humeur, geeft je energie en stimuleert je om fit te blijven. “En", zo lieten Demi en Tess weten, “dat geldt natuurlijk voor iedereen en dus ook voor mantelzorgers!”
www.oudewatervitaal.nl

Touwteam en Stadsteam

Het Touwteam focust op het verbinden van mensen, het zoeken naar de juiste match, het stimuleren van sociale contacten, het creëren van een zorgzame samenleving met oog voor elkaar en het gemeenschapsgevoel nog verder vergroten. “Kort samengevat,” zo vertelde Linda, “brengen mensen van het Touwteam vrijwilligers die een handje willen helpen en mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij elkaar.”

Ten slotte kan iedere inwoner van de gemeente Oudewater terecht bij het Stadsteam voor informatie, advies en hulp bij vragen over o.a. een zinvolle dagbesteding, eenzaamheid, hulp in de huishouding, hulp en hulpmiddelen bij ziekte en/of ouderdom en zorg voor een naaste.
www.stadsteamoudewater.nl

Wethouder Walther Kok

Walther Kok, die in zijn wethoudersportefeuille het onderwerp mantelzorg heeft vertelde dat, toen zijn dochter 30 jaar geleden een scriptie over mantelzorg moest maken, hij het begrip nog niet kende en het inmiddels bij iedereen wel goed bekend is. Hij benoemde opnieuw dat zijn ervaring met mantelzorg voor zijn schoonmoeder een waardevolle ervaring was gebleken en gaf nog een paar tips aan de mantelzorgers mee: in plaats van ‘verbeter de wereld, begin met jezelf’ moet de mantelzorger vaak denken aan ‘verbeter de wereld, denk óók aan jezelf’ en ‘laat je helpen’, ‘vraag om hulp’ en ‘zeg ook eens nee’. “We zullen nu en steeds meer, goed voor elkaar moeten zorgen; en voor onszelf en daar is het boekje in de ‘goodiebag’ heel handig voor.”

Waardevol presentje

Na afloop van een voortreffelijke lunch kregen alle mantelzorgers een tasje (goodiebag) mee waarin, naast folders van de genoemde organisaties en enkele aardigheidjes, ook het boekje ‘Klein geluk voor de mantelzorger’ te vinden was. Dit fraai uitgevoerde boekje geeft bijzonder waardevolle informatie voor die mantelzorger, want die mag, zo vertelde Karin Faber, zichzelf zeker niet veronachtzamen. “Het was eigenlijk iets boven ons budget, maar we vonden dit zo’n belangrijke aanvulling dat we het toch bij het pakketje gevoegd hebben.”

En mantelzorgers die nog niet als zodanig bekend zijn worden ten zeerste aangeraden om zich te realiseren dat ze het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden, maar altijd hulp kunnen vragen, o.a. bij dat Stadsteam Oudewater.

Aad Kuiper

Afbeelding
'Het Touwbos': een mooie aanwinst voor basisscholen én omgeving 10 uur geleden
Afbeelding
Ook Taizé viering in Oudewater 10 uur geleden
Afbeelding
Ruim tweehonderd meter rails in Linschoten 11 uur geleden
Afbeelding
Hulp nodig bij uw aangifte Inkomstenbelasting 2022 12 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsconcert in Montfoort 13 uur geleden
Afbeelding
Deze week in Concordia 13 uur geleden
Afbeelding
Jubileumboek 'Wit-zwarte kleuren' gepresenteerd 13 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Kay en Rick Schipper 29 mrt., 19:00