Afbeelding
Aad Kuiper

Bep Sluis op veel fronten actief

Algemeen

Hoewel ze zelf zegt dat vrijwilligerswerk meer van iemand vraagt dan de vrijwilligersfuncties die zij bekleedt, is dat toch niet niks; vier vrijwilligersfuncties op een rij vragen echt wel een behoorlijke inzet. Maar ze was ook tijdens haar werkzame leven duidelijk gewend om zich in te zetten voor de taken waar ze voor stond.

Het oorspronkelijk werk van Bep was in de kraamzorg. In die tijd moest je nog stoppen als je ging trouwen, maar toen ze een half jaar thuis was, kwamen ze alweer vragen of ze haar als oproepkracht mochten noteren. En dat mocht. Ondertussen was ze als vrijwilliger bij het bestuur van de Franciscus-, Jozef- en Mariaschool aan de slag gegaan. Om dat goed te kunnen doen volgde ze diverse cursussen op het gebied van besturen en boekhouden en ze is zich altijd door blijven ontwikkelen. In haar latere betrekkingen en vrijwilligersfuncties kwam het allemaal goed van pas. Van praktische kraamzorg werd het via werken op het kantoor van een zorginstelling tot een planner in de zorg in de provincie Utrecht. Toen daar gedecentraliseerd werd stapte ze over naar de branchevereniging van woninginrichters waar ze aan verschillende uiteenlopende projecten meewerkte of er de leiding over had. In die tijd was er weinig ruimte voor vrijwilligerswerk, want het werk buitenshuis en dat voor een gezin eiste heel wat van haar. Maar toen ze op haar 62e stopte met betaald werk kwam de ene vrijwilligersfunctie na de andere op haar pad. En ze vervult ze allemaal, ook nu ze inmiddels 71 is, met veel enthousiasme.

Kerkbestuur en KBO-PCOB

Als eerste klus noemt Bep Sluis het kerkbestuur van de Gabrielparochie in Haastrecht. Als je vanaf haar huis in de Hekendorpse Buurt schuin de IJssel overzwemt kom je bij de Sint-Gabrielkerk die zo fraai langs de Provinciale weg naast het Passionistenklooster staat te pronken.
KBO en PCOB hebben in 2017 hun krachten gebundeld. Niet alleen landelijk geniet het een grote bekendheid, maar dat geldt ook voor de zo'n 800 lokale afdelingen. Die in Oudewater is er een, met ongeveer 500 leden. Ook hierin is Bep Sluis actief: "We zijn als vereniging een belangrijke gesprekspartner van de gemeente over onder andere wat er leeft in de gemeenschap en dan vooral wat betreft ouderen. Dat doen we samen met bijvoorbeeld de Zonnebloem, de Voedselbank en Oudewater Vitaal. Speerpunten zijn ‘bewegen’ en hoe we eenzaamheid kunnen tegengaan. Laatst hebben we een 'beweegkaart' rondgedeeld, want verder kunnen we nu niet zo veel organiseren. Op die kaarten kregen we veel positieve reacties. We regelden op de donderdagmiddagen een 'soos' in de Tuinzaal van De Wulverhorst voor bewoners en mensen van daarbuiten, maar eigenlijk wordt die locatie al te klein. Er zijn zo veel mensen die willen komen. We zoeken een extra ruimte voor als het allemaal weer kan."

Heksentoer en Vrouwen van Nu

Als extra klusje tussendoor zit Sluis ook nog in het bestuur van Bridgeclub Heksentoer, waar ze de functie van penningmeester heeft. En hier geeft ze aan dat al dat werk wel meevalt: "Voor zo'n vrijwilligersfunctie moet je natuurlijk wel wat doen, want je vormt met nog een paar mensen een bestuur en dan moet je natuurlijk besturen, vergaderen, overleggen en af en toe ook praktisch iets doen, maar vrijwilligerswerk waarbij je je verplicht om iedere week ergens een of twee keer te gaan helpen, kost meer tijd. En daarbij komt dat ik nu ook kan aangeven wanneer ik niet en wel kan." Ook bij Vrouwen van Nu is Bep Sluis al zo'n tiental jaren actief. En niet alleen in de lokale afdeling waar penningmeesterschap en boekhouding bij haar takenpakket horen, maar waar ze nog veel meer doet (heeft uw verslaggever uit betrouwbare bron vernomen), maar ook in het provinciaal bestuur. Ook dit relativeert Bep: "Dit is het laatste jaar dat ik dat mag doen, want er geldt een rooster van aftreden en ik ben nu aan de beurt. Maar weet je dat Vrouwen van Nu voortgekomen is uit de Vereniging van Plattelandsvrouwen en dat bijvoorbeeld de glasbakken door deze club zijn geïntroduceerd? We staan ook nu nog steeds midden in de samenleving en denken graag mee door bijvoorbeeld een aantal cursussen te organiseren. En nu zijn we o.a. bezig met een landelijk voedselproject dat gaat over duurzaam omgaan met ons voedsel. Het ligt nu natuurlijk een beetje stil, maar als het even kan gaan we daar weer mee door."

Don KosakenChor Russland als toegift

Al een jaar of 25 lang vertolkt het Don KosakenChor Russland het muzikale erfgoed van de Kozakken die zo belangrijk waren voor Rusland en Europa. De zangers van dit koor bezingen deze geschiedenis en de daarbij behorende Russische cultuur met trots. "Wanneer dit koor de laatste paar jaar in Nederland optrad trokken Wim (echtgenoot Wim Sluis, red.) en ik daar samen een week of 5,6 mee op. Wim was tourmanager en ik verrichtte allerlei hand- en spandiensten. Maar daar gaat wel heel veel tijd in zitten, want je bent er dag en nacht mee bezig. Dit kostte echt heel veel tijd. Maar het is wel heel leuk om te doen; je komt in een heel andere wereld." Deze laatste vrijwilligersklus werd door corona al aardig dwarsgezeten en in verband met de tijd die het kost zal Bep dit waarschijnlijk niet nog een keer doen. Maar dan staan die andere vier nog wel steeds op haar lijstje en ze lijkt niet van zins om daar binnenkort mee op te houden; forever young.

De moeite waard

"En wat voor mij het leven de moeite waard maakt? Allereerst is dat mijn gezin, mijn familie en natuurlijk ook het ontmoeten van mensen door al die verenigingsbezigheden. De ene keer heb ik een goed gesprek, en de andere keer praat ik met anderen over 'koetjes en kalfjes', of knutselen we met elkaar, of gaan gezellig wat eten en drinken. En verder is het ook mooi om de tijd te hebben om te tuinieren en te lezen en ten slotte kan ik genieten van allerlei reisjes." Duidelijk nog geen tijd voor geraniums, tenzij er iets mee moet gebeuren.

Aad Kuiper

Afbeelding
'Het Touwbos': een mooie aanwinst voor basisscholen én omgeving 10 uur geleden
Afbeelding
Ook Taizé viering in Oudewater 10 uur geleden
Afbeelding
Ruim tweehonderd meter rails in Linschoten 11 uur geleden
Afbeelding
Hulp nodig bij uw aangifte Inkomstenbelasting 2022 12 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsconcert in Montfoort 13 uur geleden
Afbeelding
Deze week in Concordia 13 uur geleden
Afbeelding
Jubileumboek 'Wit-zwarte kleuren' gepresenteerd 14 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Kay en Rick Schipper 29 mrt., 19:00