Afbeelding

Gemakzucht

Algemeen

Vorige week stond in De IJsselbode een heel betoog over de middenstand - winkeliers en horeca die het schijnbaar hoofdzakelijk in Oudewater moeilijk hebben (terwijl die van Montfoort en Haastrecht de kerk zorgvuldig in het midden hielden). Het ging over de stijgende prijzen, met op de eerste plaats natuurlijk de prijzen voor energie,

Aanleiding was het bericht dat bakker Stijnman er op 30 november mee ophoudt, vanwege de gasrekening. We zullen ze missen, en zij zullen het zelf ook missen.

Anderen die in de krant aan het woord komen hebben evenzeer last van stijgende prijzen en dure energie, en verder klinkt een verwijt aan de gemeente, die volgens hen vast van plan is om alle autoverkeer uit de binnenstad te weren, wat volgens hen fatale gevolgen zou hebben voor hun omzet. Blind voor de tientallen autovrije binnensteden waar het gezellig winkelen is zonder dat de wandelaar voortdurend de goot in moet voor een auto. Het 17e eeuwse wegdek ligt er hier schots en scheef bij, maar daar wordt pas in 2024 wat aan gedaan, laat het college weten, omdat de straten eerst nog een keer extra open moeten voor de PTT, en misschien daarna ook nog voor het warmtenet van minister Jetten.

Toch is het verwijt aan de gemeente misplaatst; de gemeente zoekt (al jaren) naar een acceptabel compromis om het enerzijds besteldiensten en leveranciers mogelijk maken de adressen in de binnenstad te bereiken, en anderzijds doorgaand verkeer te weren en wie bij de brievenbus, de kapper, de pinautomaat of de kroeg moet zijn te verzoeken dat zoveel mogelijk te voet of met de fiets te doen. De slijterij bezorgt desgevraagd aan huis, en je mag gerust je oma die slecht ter been is even afzetten bij de kapper.

Wat de kritikasters van het gemeentebestuur vergeten te vermelden als reden van de verminderde animo om in de binnenstad te gaan winkelen, is de gemakzucht waarmee zij en wij àlles, maar dan ook àlles, van boeken tot kleding, cosmetica en hobbyartikelen online kunnen uitzoeken, bestellen en laten bezorgen, en als we te moe zijn om het uit te pakken, kan het gratis retour afzender. Terwijl, als je bij de Read Shop een boek bestelt je geen verzendkosten hebt, maar rechtstreeks thuis in de brievenbus is nog gemakkelijker.

By the Way: die enorme bestelbussen zorgen voor een niet onaanzienlijk deel van de verkeershinder in de binnenstad. Van Cool Blue, Bol.com, Zalando, Wehkamp, Hello Fresh, kan alles thuisbezorgd worden. Stuur je ze een tientje extra, dan bezorgt Bol.com 7 dagen per week overdag èn ‘s avonds.

Is het potje vogelpindakaas op, en zitten de mezen geeuwend op hun stokje in de lege pot te staren? Er kan vandaag nog een vers potje bezorgd worden. Je kunt het ook zelf gaan halen bij de dierenwinkel aan de Wilgenweg, maar de vogelliefhebber in Oudewater zit kennelijk liever op de bank.

Albert Heijn bezorgt in Oudewater, de Coop, en de Jumbo. PikNik, FikFak en anderen zullen volgen. Een portie Chinees of patat halen we nog zelf af, pizza kun je thuis laten bezorgen, of stamppot van Broeck. Dat laatste klinkt trouwens niet erg aantrekkelijk maar ‘t schijnt wel lekker te zijn. Het zal niet lang duren voordat er weer een avondwinkel is (vroeger bij Streng in de Kapellestraat, weet je nog) die je binnen de bebouwde kom van Oudewater binnen tien minuten een zak pinda’s, een fles Pinacolada, een tray Redbull of een krat Hertog Jan bezorgt.

Zo kan iedereen die ontevreden is met zichzelf en met zijn werkgever, zijn salaris, het gemeentebestuur, de regering, de streamingsdienst en de boze buitenwereld zich toch vanaf de bank vorstelijk laten bedienen door een bezorger die instructie heeft om aan de deur vooral vriendelijk en onderdanig te doen, want anders mag de klant, de heer en meester van het moment, hem gerust uitkafferen of klappen geven. Wat dat betreft is het volmaakte toekomstbeeld te zien geweest in de uitzending van Jiskefet over de lullo’s en de statushoudende pizzabezorger die de brutaliteit had gehad om tóch - en ik had het nog zó gezegd!- tòch artisjokkenhartjes op de pizza Quatro Stagioni te leggen. Zal ze leren.

Terug naar de binnenstad van Oudewater: de leegvallende panden zullen opgedeeld worden in appartementjes, met hopelijk op de begane grond verplichte nering: streekproducten, antiek en curiosa, nagelstudio, mannenspeelgoed, souvenirs, Afrikaanse kunst, portretschilders, paintballen, bootcampen, kortom toegelegd op funshoppen en tijdverdrijvende bezigheden.

Van Alkmaar tot Volendam en van Valkenburg tot Zierikzee gingen ze ons voor: autovrije historische winkel- en horecazones.

Historisch, natuurlijk en kleurrijk Oudewater, tja.

Otto Beaujon

Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 6 uur geleden
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 8 uur geleden
Afbeelding
Voetbalprogramma 10 uur geleden
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 11 uur geleden
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy gisteren
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking 2 mei, 17:00
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk 2 mei, 14:00