Afbeelding

Herinrichting binnenstad

Algemeen

Het belangrijkste agendapunt van het forum ruimte van donderdag 17 februari was de laatste inspraakmogelijkheid om iets te zeggen over de herinrichtingsplannen voor de binnenstad. Veel belanghebbenden (bewoners, winkeliers en horeca) aan de Havenstraat, Markt, Leeuweringerstraat, Kromme haven, Donkere Gaard, Peperstraat en aangrenzende straten hadden hun bezwaren en zienswijzen over de verschillende varianten schriftelijk aan het College laten weten.

Al weken gingen de appjes met dozijnen rond binnen de groepen van winkeliers en horeca. Menigeen werd er ook zenuwachtig van: naast het dagelijks werk hoorzittingen bijwonen, ambtelijke stukken lezen, proberen de verschillen bij te houden en er dan ook nog eens tegenover een zaal vol mensen je mening over moeten geven, dat is niet iedereen gegeven. Er waren welgeteld acht insprekers.

Zonder iemand tekort te willen doen, was het vooral Joost Middelman die min of meer door zijn medestanders naar voren geschoven was en duidelijk de heersende onvrede verwoordde: boterham, versus autovrije binnenstad. Mensen moeten hoe dan ook met hun auto de stad in voor de dingen die je niet op de fiets kunt meenemen, even kunnen parkeren. Het AD had al verhalen geschetst en geconcludeerd dat ‘we met z’n allen met de hakken in het zand staan’, maar dat dat in de beleving van Joost en collega’s toch heel anders was: vanaf 2017 in het traject Masterplan betrokken geweest, met telkens wisselende beleidsambtenaren en zodoende altijd met het idee als sluitstuk van een volgende stap geïnformeerd te worden.

Tot in de details (parkeerhaven pakjesbezorger, wel of geen hardstenen drempels op de markt, wel of geen boompje, per saldo vier parkeerplaatsen binnenstad minder, wel meer fietsenklemmen, wat te doen met los geparkeerde fietsen, handhavingsbeleid, laden en lossen, fietslaadpalen, ontnemen extra zitbankjes en picknicktafels de horecaomzet, de Leeuweringerstraat die ‘recht getrokken’ moet worden, enz., enz. passeerden de revue, met per punt op de vierkante centimeter verschillende belangen, vragen, zienswijzen van forumleden en meningen.

Aan wethouder Kok om op alle vragen een antwoord te geven, en daarbij ging het vooral ook om de vraag of er al die tijd niet te weinig overleg was geweest. Kok: “We proberen altijd iedereen tegemoet te komen, en dat kan altijd wel om één of andere reden niet goed doorkomen, maar dat wil niet zeggen dat er geen communicatie heeft plaats gevonden.”

Op dat moment viel Joost Middelman uit zijn rol: met permissie, maar de laatste stand van zaken zoals u die nu schetst hebben wij pertinent niet gezien! In wat ik nu beluister, en ik verzeker u dat ik mijn best gedaan heb om telkens alles te lezen, en tot me door te laten dringen, te kijken of ik het goed begreep, en nu moet ik tot mijn spijt beluisteren dat het er toch weer een beetje anders uit gaat zien.

De wethouder betreurde dat en zei dat het hem speet.

U begrijpt het al: de herinrichting binnenstad gaat volgende week als bespreekstuk naar de raad.

Otto Beaujon

Afbeelding
Kruiswegviering 1 minuut geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 3 uur geleden
Een foto van het team. Helaas was Norah afwezig.Boven: Frank, Cees, Selina, Isa, Shewit, Liv, Jasmijn, Charlie, Guido.Onder: Fabiënne, Olivia, Eva, Amber, Fayenne.
Montfoortse MO11-1 stelt kampioenschap veilig 17 uur geleden
Afbeelding
Ouderen-zangmiddag in Linschoten 19 uur geleden
Filmavond ‘De Acht Bergen’
Deze week in Concordia 20 uur geleden
"We hebben hard geoefend en ik ben heel trots!", aldus kampioen Yara
Yara Nederlands kampioen 22 uur geleden
Afbeelding
Volleyballers Jupiter Heren winnen 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. André de Bruijn, Sverre Peenstra, Rutger Peenstra,Timo van Dommelen, Vita van Deuren en Daphne van Kooten.
Tegenvallers en meevallers in Thialf 27 mrt, 09:00