Afbeelding

Lage opkomst

Algemeen

Hoe zou dat nou toch komen, dat er zo weinig mensen gaan stemmen? Politici vragen het zich openlijk af, benoemen commissies die dat onderzoeken moeten, voeren campagnes, de voorzitter van het Haagse reptielenhuis beveelt ons, vanaf het scherm recht in de ogen kijkend: “GA STEMMEN!” en het werkt niet, raar hè?

In België kun je als burger, als benadeelde of als ondernemer, je eigen lokale politicus aanklampen en hem of haar vragen zich een ogenblik met jouw afgewezen aanvraag bezig te houden, een goed woordje voor je te doen. Met een mooi woord: clientelisme. Het is er een cultuur. Als het werkt, stuur je elkaar rond de kerst een triootje mooie wijnen, alles in proportie. Voor de politicus die gekozen of herkozen wil worden, begint het met goede omgangsvormen: je potentiële kiezers laten weten dat ze je ze ziet en hoort, een vriendelijk woord, bescheiden, niet ijdel. Als je de kiezer voor de gek houdt, ben je die stem voor eeuwig kwijt. Als je de kiezers grootschalig voor de gek houdt, betekent dat daar einde carrière, of hoogstens een burgemeesterschap in Langemark, Kinrooi of Poelkapelle.

In Nederland zijn we niet fijnbesnaard genoeg om dat ragfijne spel succesvol te spelen. We kennen elkaar niet. We beloven en komen niet na. We worden kribbig als het anders loopt dan we willen. We stellen onze kiezers teleur. We houden geen maat.

Want kijk om je heen: Jos van Reij, oud-wethouder te Roermond met een strafblad (wegens buiten proportie) haalt in zijn eentje 32% van de stemmen. Maar iedereen kent hem, hij luistert en hij doet zijn best voor je.

Hart voor Den Haag haalt 16,7% van de stemmen. De officier van Justitie in de residentie wacht al meer dan vier jaar met zijn dagvaarding aan De Mos wegens vriendendienst buiten proportie. Misschien een goed idee om De Mos uit te nodigen lid te worden van De Witte, er een glas op te drinken en er zand over te gooien, alles in proportie.

De modale burger stemt op zijn of haar kerkgenootschap, op een partij voor Nog Meer Verdienen, op sociaal, of op grof. Maar hoeft verder niet zo nodig, het zal me toch allemaal aan me reet roesten en ik blijf gewoon lekker thuis, met die gure wind uit het oosten.

Pas als er een onderwerp is om je echt druk over te maken, zoals in Zeewolde waar de vorige raad besloot een groot Amerikaans computercentrum welkom te heten (alles binnen proportie?). Daar stemde de burger de partij die fel tegen de komst van het computercentrum in oppositie gegaan was in één keer tot de grootste fractie van Zeewolde.

Dus zorg voortaan voor goede omgangsvormen, luister, neem je kiezers niet in de maling en zorg voor bij voorkeur, voor één helder onderwerp waar die verkiezingen een richting aan moeten geven.*

Otto Beaujon

*Dus niet: Woningbouw! waar iedereen al voor is, en dan Hugo de Jonge de opperman maken.

Otto Beaujon

Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 18 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 20 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00