Oprichter Geert Schreurs met voorzitter Michel Verschoor.
Oprichter Geert Schreurs met voorzitter Michel Verschoor. Sjoukje Dijkstra

Tennisvereniging Montfoort viert feest

Algemeen

Vijftig jaar geleden, op 28 februari 1972 werd de oprichtingsvergadering van tennisvereniging Montfoort gehouden. Zaterdag 15 oktober wordt dat uitgebreid gevierd met een lustrumfeest voor leden en oud-leden. Oprichter Geert Schreurs (80) beleeft het niet als mijlpaal: “Omdat ik altijd bezig ben met de vereniging.” Zelf tennist hij nog altijd minstens een keer per week. In geuren en kleuren vertelt hij hoe de voormalige varkensstal werd omgetoverd tot het clubhuis, dat vandaag de dag nog steeds het onderkomen is van de tennisvereniging.

Het was aannemer Versteeg, die tijdens de oprichtersvergadering opstond, en Schreurs tot voorzitter benoemde. Daar waren alle zestig aanwezigen het mee eens. Er werden gelijk knopen doorgehakt, over het soort baan (asfalt, beton of gravel). “Versteeg was destijds de aannemer die alles achter de Parklaan had vol gebouwd. In ruil moest hij een aantal sportfaciliteiten aanleggen”, zo licht Schreurs toe. Als voorzitter van de vereniging kreeg hij zelf carte blanche om er wat moois van te maken. “Ze lieten mij weten dat ze de banen aan mij gingen verhuren voor symbolisch 100 cent per jaar. Na burgemeester Middelweerd die 100 cent in de hand te hebben geduwd, werd ik uitgenodigd om in het dorp bij Derks een borreltje te drinken.” De gemeente voorzag de tennisbanen voor 10.000 gulden van omrastering. Met de gemeente werd een overeenkomst gesloten, die tot op de dag van vandaag nog steeds geldt. Huidig voorzitter Michel Verschoor licht toe: “Als wij moeten verdwijnen op initiatief van de gemeente, moet een commissie een waardebepaling doen van alle gemaakte investeringen. De gemeente is dan verplicht een gelijkwaardige accommodatie ter beschikking te stellen. Dat is dus ook in de huidige situatie, met de komst van het scholencomplex, van toepassing. Er zullen dan twee banen verdwijnen, maar als het goed is, krijgen wij er twee padelbanen voor terug.”

Subsidie

Met vijfhonderd leden - inclusief de jeugd - floreert de tennisvereniging nog steeds. Op het hoogtepunt waren er zo’n achthonderd leden, laten de mannen weten. Dat komt volgens Michel omdat ongebonden sporten - bootcampen, fietsen, hardlopen - in populariteit zijn toegenomen. Desondanks zijn beiden overtuigd van de vitaliteit van de tennisvereniging in Montfoort. “Financieel hebben we een gezonde huishouding. Als het zo door gaat, bestaan we nog vijftig jaar”, aldus Michel. De oprichter benadrukt dat hij zich met reden altijd heeft verzet tegen verhoging van de contributie. “Dat geldt nog steeds, omdat ik vind dat we soort van subsidie krijgen van de gemeente. We huren de grond voor 1 euro per jaar. De gemeenschap moet dat terugzien in een niet te hoge contributie. Dat was voor mij ook altijd de reden, waarom ik moeite had met verhoging van contributie. Ook al ontkwamen we er niet aan.” “Nog steeds zitten we aan de onderkant, als je ons vergelijkt met tennisverenigingen elders. Dat zie je dan ook terug in zelfredzaamheid. We doen het zelf, met veel vrijwilligers. Ook de bardiensten. Dan krijg je dat je hier 1,85 voor een biertje neerlegt, terwijl je in de Domstad al snel aan 2,75 zit.”

Beide mannen hebben zin in het feestje op 15 oktober. Er zal dan niet getennist worden, maar er wordt wel een leuke activiteit georganiseerd, laten ze weten. “Daarnaast is er eten, en wordt er ’s avonds feest gevierd. Hoe en wat daarover willen ze zich nog niet uitlaten. “Dat moet een verrassing blijven.” Ze hopen op een goede opkomst, en dat ook veel oud leden willen komen. Meer informatie: www.tvmontfoort.nl.

Aanmelden kan via mailadres secretariaat@tvmontfoort.nl.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 17 uur geleden
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 22 uur geleden
Afbeelding
Over 'Op de rand' 1 mrt, 19:00
Afbeelding
Puntje van Aandacht 1 mrt, 17:00
Dirigent Leon van Veen.
Paaszang: Samen zingen we 'Hallelujah' 1 mrt, 12:00
Afbeelding
Concert Soli Deo Gloria 1 mrt, 09:00
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop 29 feb, 19:00
Afbeelding
Singer-Songwriter Diede Vendrig schittert in landelijke muziekcompetitie 29 feb, 18:00