Cees Vlooswijk, Paul den Houdijker en voorzitter Jan van Leeuwen met het jubileumboek.
Cees Vlooswijk, Paul den Houdijker en voorzitter Jan van Leeuwen met het jubileumboek. Sjoukje Dijkstra

Biljartvereniging Kasteelzicht uit Montfoort bestaat 50 jaar

Algemeen

Gisteren bestond biljartvereniging Kasteelzicht uit Montfoort officieel vijftig jaar. De heugelijke mijlpaal werd op vrijdag al gevierd met artiest Mark Vrolijk, die de 170 genodigde feestgangers met zijn programma ‘Lachen in de keuken’ mee terugnam naar de jaren ‘70. Na zijn optreden werd officieel een jubileumboek uitgereikt aan voorzitter Jan van Leeuwen en Theo de Jong, zoon van oprichter Cor de Jong. Dat dit alles plaatsvond in St. Joseph, ‘de bakermat van het biljart in Montfoort’, was dan wel gepast. “Het was heel leuk”, aldus kersverse voorzitter Jan van Leeuwen.

Anderhalf maand geleden nam hij het stokje over van Kees Vendrig, die na acht jaar voorzitterschap aftrad. “Tijdens de feestavond in St. Joseph konden de mensen me gelijk een beetje leren kennen”, zei hij met een knipoog. “Voor hen was het ook een openbaring.” Samen met Paul den Houdijker en Cees Vlooswijk vertelt hij over het feest en de geschiedenis van de vereniging. “Dat staat nu allemaal ook in het jubileumboek. Paul en Cees weten daar meer over dan ik.” Paul en Cees weten zich inderdaad nog goed de verhalen te herinneren, hoe het biljarten voet aan de grond kreeg in Montfoort. Cees Vlooswijk zegt: “Het is ook wel een Bourgondische sport. Daarom wordt het in Brabant veel gedaan.”

Bakermat

“Medio jaren ‘50 gingen vele jongens onder de late kerkdienst biljarten bij St. Joseph”, vertelt hij. “Ik zette altijd mijn fiets bij de beheerder, en mocht dan daar biljarten. Er stonden drie tafels. St. Joseph is de bakermat van het biljarten in Montfoort.” Paul: “Dat klopt. Dat heb ik ook nog meegemaakt.” “Ja Cees deed dat al voor de oorlog”, grapt Paul. Voor Jan was zijn eerste kennismaking met biljarten het biljarten in de kroeg. Of het nu daardoor komt dat het biljarten in Montfoort niet door vrouwen wordt beoefend, durven de heren niet te zeggen. “We hebben het wel geprobeerd”, zegt Cees. “Voor drie jaar lang was het best succesvol. Maar daarna wilden ze niet meer.” Ook over de vrouwen staat nog een en ander in het jubileumboek, inclusief de geschiedenis van de oprichting van Kasteelzicht. “Daar staat in hoe ze uit de ‘Oude mannenkamer’ kwamen en daar vandaan zicht hadden op het kasteel. Zo werd het Kasteelzicht. In het boek staan ook foto’s van het echte oude pension met de eerste biljartkamer erin.”

Lidmaatschap

Paul den Houdijker grapt dat ze een genderneutrale biljartvereniging zijn met uitsluitend mannen. “Dat kunnen we niet zeggen”, zegt Cees. Op serieuzere toon vervolgen ze dat ze als biljartvereniging nog best wel leden kunnen gebruiken. “Dus, ben je 60 jaar en ouder, en woon je in Montfoort of Linschoten, meld je aan!” Kasteelzicht heeft momenteel zo’n 125 leden, en dat aantal is al een paar jaar stabiel. “Gemiddeld zijn mannen meestal 15 jaar lid. Theoretisch gezien worden mannen ongeveer 78 jaar. Dus, zijn ze 18 jaar lid.” Paul vertelt over het oudste lid, Anton. “Hij is 95 en kan nog goed biljarten hoor.”

Kurken spel

De mannen vertellen enthousiast over hun vereniging, terwijl in de biljartzaal volop gebiljart wordt. Ze spelen het kurken spel. Dat doen ze altijd op zaterdagmiddag. Tussendoor drinken ze dan een neutje”, aldus Paul. Hij laat weten dat ze bij de biljartvereniging een systeem hanteren, waardoor er geen kliekvorming ontstaat, en iedereen altijd aan de beurt komt met biljarten. “De competitie is ingedeeld in klassen, in zogenaamde moyennes. Als je hier komt biljarten, biljart je altijd tegen degene die zit te wachten. Degene die het laatst binnen is, komt als eerste aan de beurt.” Kortom, regels die ervoor zorgen dat iedereen kan spelen, en er niemand wordt buitengesloten. Ook dat maakt het volgens de mannen zo leuk voor nieuwkomers, die zich geen zorgen hoeven te maken over hun niveau. “Bij ons kun je het leren. Er worden ook lessen gegeven.”

Praatje

Volgens Jan gaat het lidmaatschap van de biljartvereniging om veel meer dan biljarten: “Het gaat om de gezelligheid. Mensen komen niet voor het biljarten, maar ze komen om een praatje. Als je in die ruimte kijkt ook. Die gaat ‘s ochtends om half tien open. Kwart over negen staan ze al te wachten. Het is een ochtendritueel. Dat was in coronatijd ook zo. Waren mensen dan echt ziek, dan zochten we ze soms op om te kijken hoe het met ze ging. Dan merk je wel dat hun leven op de kop staat, zonder hun morgen ritueel. ‘Ik ben helemaal uit mijn ritme’, zeggen ze dan.” Paul en Cees beamen dat. “En als je thuiskomt, heb je vaak weer nieuwtjes. En is het: ‘Oh, ben je weer in de biljartzaal geweest?’”

Meer informatie: www.kasteelzicht-montfoort.nl

Sjoukje Dijkstra

V.l.n.r.: Theo de Jong (zoon van oprichter Cor de Jong), Ton Voet, voorzitter Jan van Leeuwen, Hans Carton, Cees Vlooswijk, Bert Brand en Paul den Houdijker.
Afbeelding
Traditionele rommelmarkt in Haastrecht 55 minuten geleden
Afbeelding
Zangmiddag in Waarder 7 uur geleden
Afbeelding
Het eerste seizoen van de Jupiter Sportspeeltuin een groot succes 10 uur geleden
De Herder in al zijn glorie langs de Hollandse IJssel, rechts molenaar Dries van Beek
Molen de Herder in Willeskop gisteren
Het Recreantentoernooi wordt gesponsord door Overbeek-transport BV Rotterdam en Van der Voet Assurantiën BV Haastrecht.
Tafeltennisvereniging TOP organiseert Recreantentoernooi 14 apr, 17:00
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 14 apr, 12:00
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 13 apr, 19:00
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 13 apr, 14:00