Alles moest op tijd weer netjes terug."Waar is de finish", vroeg een van de teamleden van team Dronten.
Alles moest op tijd weer netjes terug."Waar is de finish", vroeg een van de teamleden van team Dronten. Sjoukje Dijkstra

Landelijke jeugdbrandweer houdt kwalificatiewedstrijd in Montfoort

Algemeen

Het was een drukte van belang bij de brandweerkazerne in Montfoort vorige week zaterdag. Zo’n twintig teams van de jeugdbrandweer streken hier neer voor de landelijke jeugdbrandweerkwalificatiewedstrijd.

Na de succesvolle open dag op zaterdag 18 juni, betekende dat ook nu weer meer drukte dan anders voor de brandweer. “Ook een reden om geen fysieke prijsuitreiking te doen voor de winnende teams”, aldus wedstrijdleider Jos Vianen, die benadrukte dat hiertoe was besloten onder andere vanwege corona. Hij toonde zich tevreden met het verloop van de wedstrijd, waarbij team Dronten bij de LageDruk de hoogste ogen gooide en team Hoogezand-Sappemeer bij de HogeDruk bovenaan kwam te staan. Teams die doorgaan naar de halve finale in Vught zijn: Hoogezand-Sappemeer, Bussum, Waardenburg, Alkmaar en Nijkerk. Aspiranten LageDruk die doorgaan zijn Dronten en Ouddorp. Het jeugdteam van Montfoort heeft zich dit jaar nog niet opgegeven voor de landelijke wedstrijd, vanwege de zeer jonge enthousiaste aanwas. “Volgend jaar zijn we weer van de partij”, zei hij.

Het terrein van bandenleverancier Kargro was zaterdag het decor voor de kwalificatiewedstrijd. Het team uit Ouddorp, dat net klaar was met hun oefening, reageerde enthousiast op de vraag hoe het ze af was gegaan. “De brand was weer geblust”, werd er gelachen. Team Dronten, die op de LageDruk baan bezig was, deed het goed volgens het jurylid. Twaalf juryleden, die overal vandaan kwamen, jureerden en beoordeelden de teams op de verschillende onderdelen. Bij team Dronten was vrij snel duidelijk dat de juryleden tevreden waren. “Ze zijn snel”, vond een jurylid. Binnen no time stond het team paraat. Klaar met de klus. “Het pak mag uit, en jullie mogen wat drinken. Dat was niet tegen dovemansoren. “We zijn tevreden”, liet de jeugdleider van het team weten. “Volgens mij hebben we het goed gedaan!”

De landelijke jeugdbrandweerwedstrijd wordt al georganiseerd sinds de jaren ‘60. In die tijd heeft de wedstrijd wat ontwikkelingen ondergaan. Pas in 2002 ontstond de klasse HogeDruk, waarbij met een compleet blusvoertuig werd uitgerukt en in 2007 de eerste wedstrijd LageDruk met pomp. In de jaren 70-80 is op de wedstrijddagen gestart met het afnemen van toetsen. Vanaf 2002 is voor het afnemen van de toetsen een speciale dag ingesteld. Naast de wedstrijden organiseren jeugdbrandweerkorpsen in de eigen regio vaak gezamenlijk onderlinge wedstrijden of sportieve uitwisselingen. Jeugdbrandweer Montfoort doet meestal ook mee met de wedstrijd. In 2014 werd de Jeugdbrandweer Montfoort nog eerste van Provincie Utrecht. Dit hopen ze in de toekomst nog een keer te herhalen.

Sjoukje Dijkstra

Bij de brandweerkazerne in Montfoort was het zaterdageen komen en gaan van brandweerauto's uit het hele land.
Met man en macht sleepte team Drontenzich door de oefening heen.
Volgens dit jury lid zag het er goed uit wat het teamuit Dronten neer had gezet. Ze zijn snel.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 10 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 12 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 15 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00