Bij het monument in Montfoort werden bloemen neergelegd en tekeningen opgehangen.
Bij het monument in Montfoort werden bloemen neergelegd en tekeningen opgehangen. Sjoukje Dijkstra

Bloemen en tekeningen gelegd bij monument Montfoort

Algemeen

Afgelopen zondag werden in Montfoort bloemen gelegd bij het oorlogsmonument van Montfoort. Bij de bloemen hingen teksten als 'vrijheid', 'Horeca, winkels, sporten open' en 'Ik sta op voor vrije vaccinatie keuze'. Verder hadden kinderen kleurige tekeningen gemaakt over wat vrijheid voor hen betekent. Initiatiefnemers willen hiermee zowel een signaal afgeven als een hart onder de riem geven voor mensen die in een moeilijke situatie zitten door de coronamaatregelen.

Met hun actie hopen zij anderen te inspireren om zelf ook bloemen bij het monument te leggen. Of een boodschap achter te laten. "Het is een vreedzaam protest. Wij maken ons zorgen. Over de buitenproportionele coronamaatregelen, de jongeren en ouderen die daarvan het slachtoffer zijn, de testcultuur, het vaccinatiebeleid, en (indirecte) vaccinatieverplichting. Binnen Europees verband wordt er gesproken over een vaccinatie paspoort. Rutte mag dan zeggen dat het voor Nederland nog niet zover is, maar we hebben al kunnen lezen dat Nederland de vaccinatie paspoorten in feite al heeft aangeschaft. Straks kom je nergens meer zonder."

Een van de bezorgde mensen, die niet per sé met naam en toenaam in de krant wil, omdat zij bang is voor haar baan, zegt: "Ik zie beide kanten. Ik werk in een ziekenhuis. Wat als ik me straks verplicht moet laten vaccineren, omdat ik anders mijn baan kwijtraak?" Tot nu toe is van verplichte vaccinatie in Nederland geen sprake, maar zowel de VVD als D66 hebben al aangegeven er voorstander van te zijn. Zo wil Sigrid Kaag van D66 de samenleving opengooien, maar dan met vaccinatiepaspoorten of testbewijzen. "Mocht je dus geen vaccinatie willen of niet mee willen werken aan die testcultuur, dan kom je straks nergens meer. Mag ik straks nog met het openbaar vervoer zonder paspoort? Ik weet het niet?" Volgens Henriëtte van der Elzen, die niet bang is met naam en toenaam in de krant te komen, gaat het nog veel verder dan dat. Ze is hoopvol, want ze geeft aan dat zij al weet dat het goede uiteindelijk overwint. Zij gelooft dat dit het begin is van wat in de Bijbel ook wel het 1000-jarig vrederijk wordt genoemd. Google maar eens op Gesara Nesara", zegt zij met een knipoog. Ze is ook tegenstander van mondkapjes. Niet alleen omdat ze niet werken, maar omdat ze ongezond zijn.

Dat ze eigenlijk niet werken, beaamt de dame die in het ziekenhuis werkt. "Ook bij ons zeggen de artsen dat het schijnveiligheid is. Wil je echt iets dat werkt, dan moet je een chirurgisch mondmasker op." Terwijl ze dat vertelt, legt een van de kinderen een bloem bij het monument neer. "We hadden deze actie al eerder bedacht, en we hopen oprecht dat heel veel mensen ons initiatief zullen volgen. Laat je stem maar horen. Niet alleen met de verkiezingen, maar elke dag. Willen we dat er wat verandert, dan moeten we dat zelf doen, en het niet laten afhangen van politici, die Nederland onderwerpen aan onwillekeurige en kromme regels."

Hoewel initiatiefnemers het bestaan van COVID-19 zeker niet ontkennen, vinden zij het middel nu vooral erger dan de kwaal. "Eigenlijk is het onze eigen schuld. Doordat we ons zo hebben laten meeslepen in angst. In het begin volgden wij ook netjes de regels. Maar als je dan ziet dat ruim 98% corona prima kan doorstaan, dan zie je dat het niet klopt. Waarom 17,5 miljoen mensen gijzelen om 0,2 procent van de bevolking te beschermen? Ook het draaien van de overheid draagt niet bij aan vertrouwen. Eerst werd er nog gemikt op groepsimmuniteit. Vervolgens werd er gericht op om die IC zoveel mogelijk leeg te houden, nu dan mikken we op besmettingen, ofwel testresultaten van PCR-testen, waarmee OMT-leden zelf ook nog eens goudgeld verdienen.

Bovendien, blijken die testen in veel gevallen onbetrouwbaar, maar daar wil Rutte geen onderzoek naar. Waarom niet? Als zou blijken dat de hele samenleving in gijzeling is genomen op basis van onbetrouwbare testresultaten, dan stort het hele systeem in elkaar. Nu wordt er ook nog continu op die angstknop gedrukt. Zijn de testresultaten minder, dan komt er opeens weer zo'n Britse of Zuid-Afrikaanse variant bij, die nog besmettelijker is dan de vorige variant. Helaas zijn er mensen die daar blind in trappen. Niet zo gek, want we worden massaal gebrainwashed."

De ziekenhuismedewerkster is het daarmee eens: "Er is zo'n angstcultuur gecreëerd. En ergens zijn we daar zelf debet aan. Riepen wij niet zelf de overheid op om de scholen alsjeblieft dicht te doen in het begin? Riepen wij niet zelf om mondkapjes? Als wij massaal stoppen met het volgen van onzinnige regels, dan is er weinig wat de overheid nog kan doen. Bij mij was toch de druppel dat onzinnige beleid op scholen, en het feit dat ze onze kinderen massaal willen testen. Ook gezonde kinderen zonder symptomen. Dat terwijl Rutte zelf nog nooit getest is, omdat hij het onzin vindt om te testen zonder symptomen. En hij had gelijk, toen hij het zei. Toch werd er recent een motie aangenomen om de testcapaciteit te vergroten, ook op scholen, en gezonde mensen te onderwerpen aan zo'n test. Waarom dan?" Henriëtte van der Elzen weet het wel: "Mensen zullen klappen voor hun eigen ondergang. Ofwel, ze kunnen niet wachten op het bevrijdende prikje, omdat ze denken dat het hen zal bevrijden." Het tegendeel is waar, meent zij. Daarom adviseert zij ook absoluut niet te laten vaccineren. "Ik ben er nog niet helemaal over uit", zegt de ziekenhuismedewerkster. "Wel is bekend dat de resultaten van dit grote vaccinatie experiment pas in 2023 hoeven te worden gerapporteerd. Misschien wachten tot dan? Ondertussen zie je in steeds meer verpleeghuizen dat er een corona uitbraak komt na vaccinatie, en dat mensen dus massaal sterven. Het rare is dat het dan opeens op het onderliggende lijden wordt gegooid, en niet op de vaccinatie. Bij corona is elke dode een corona dode. Ook al was het een hartstilstand of bijvoorbeeld kanker." Initiatiefnemers van de actie willen met hun vreedzame actie een signaal afgeven. "Veel mensen zijn het met ons eens, maar durven niks te zeggen uit angst om voor wappie te worden uitgemaakt. De polarisering is groot. Wij willen laten zien dat er genoeg mensen zijn die er zo in staan. We zijn kritisch, en zijn voorstander van het anders aan te pakken. Nederland moet open. Laten we dat desnoods doen met aparte shopmomenten of restaurantavonden voor kwetsbaren. Laat ze zelf beslissen of zij een bepaald risico willen aangaan, bijvoorbeeld door naar een event te gaan. We kunnen niet eeuwig op slot blijven."

Meer informatie? Meer weten over dit initiatief of aansluiten? Mail naar Montfoortvoorvrijheid@gmail.com

Sjoukje Dijkstra

Initiatiefnemers van de bloemleg-actie willen graag een signaal afgeven en tegelijkertijd ondernemers een hart onder de riem steken.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00