Jorris Hoste met zijn trofee.
Jorris Hoste met zijn trofee. Emmy van Harskamp

Jorris Hoste nieuwe Polderdichter Krimpenerwaard

Algemeen

Vijf dichters streden om de eer

Jorris Hoste is op donderdagavond 29 september in het Grand Café van Theater Concordia in Haastrecht uitgeroepen tot nieuwe polderdichter voor de Krimpenerwaard. De jury was unaniem van mening dat Jorris voor de komende twee jaar het wel en wee van de Krimpenerwaard in zijn gedichten kan verwoorden. Hij laat zien dat hij voeling heeft met de streek en de actualiteit. Hij kan met weinig woorden veel zeggen.

Uit handen van Kirsten Jaarsma, wethouder van Krimpen aan de IJssel mocht hij de daarbij behorende trofee ontvangen. Deze was ontworpen en gemaakt door Emmy van Harskamp. In zijn dankwoord vertelde de nieuwe polderdichter dat hij er erg veel zin in heeft. “Ik ben een beetje verbaasd en ik had het niet verwacht. Het lijkt me erg leuk.”

De Krimpener Kunstwaard had de verkiezing polderdichter Krimpenerwaard georganiseerd. Isabel Madelief, Alje Bosma, Joop van Dommelen, Jorris Hoste en Daniel Kelder waren de deelnemers. De jury vond het geweldig dat vijf dichters zich hiervoor aangemeld hebben. Zij vond het niet gemakkelijk een winnaar aan te wijzen. De vijf deelnemers waren heel goed. Na lang overleg viel de keus op Jorris Hoste.

Woord en beeld

De ingediende gedichten van Jorris Hoste gingen over natuur, politiek en onze omgeving. Hiermee liet hij zien hoe hij een eventueel polderdichterschap zou willen invullen. Een van zijn gedichten ging bijvoorbeeld over het actuele onderwerp van het kappen van knotwilgen door boer Floor de Jong. Ook had hij twee limericks over de otter die sinds vijftig jaar weer teug is in onze waard.

Jorris geeft aan dat hij zijn gedichten af en toe zou willen combineren met beelden. Hij gelooft in de kracht van woord en beeld. Hij zou graag willen samenwerken met beeldende kunstenaars, musici en andere creatievelingen.

Hij laat weten dat hij geen ‘beroepsdichter’ is. “Voor mij is dichten net als muziek maken een manier om te ontspannen of om dingen een plek te geven. Ik geniet ervan als woorden en klanken iets teweegbrengen, bij mijzelf en bij anderen.”

Teus Stouthart

Op deze avond werd ook afscheid genomen van Teus Stouthart die de afgelopen drie jaar polderdichter is geweest. Hij werd uitgezwaaid door Corie Grootendorst, voorzitter van de verkiezingscommissie. Zij had lovende woorden voor hem. “Teus heeft het als polderdichter niet altijd gemakkelijk gehad. Het waren jaren met ups en downs. Op 5 maart 2020 had hij door de corona zijn laatste optreden. En de maatschappij en met name de kunst- en cultuurwereld kwamen tot stilstand. Ondanks dit vindt Corie dat hij veel gedaan heeft. Hij schreef veel over de corona en over ons mooie polderlandschap. Zij vond hem een meester van de strakke vorm.

Dankwoord

In zijn dankwoord blikte de scheidende polderdichter terug op wat hij gedaan heeft. Er waren hoogtepunten zoals de opening museum Bisdom van Vliet, de kunstexpositie in Berkenwoude, de poëziewandeling in Haastrecht en het schrijven van de muzikale tekst ‘Circles of Consolation’, welke in de dorpskerk in Berkenwoude ten gehore werd gebracht. “Als ik terugkijk dan ben ik tevreden. Ik heb een mooie periode gehad. Het heeft mijn wereld verrijkt.” Tot slot droeg hij zijn afscheidsgedicht ‘Verleden…..tijd’ voor.

Het was een feestelijke verkiezingsavond met veel dichters en gedichten. Er was veel dank voor de organisatie Krimpener Kunstwaard en speciaal voor Corie Grootendorst en Emmy van Harskamp.

Naar aanleiding van het kappen van knotwilgen schreef Jorris Hoste het volgende gedicht:

 1. Wilgen
 2. Langzaam groeiden ze door,
 3. Werden geknot
 4. En liepen weer uit,
 5. Werden geknot en liepen uit.
 6. Mijn opa, zei mijn vader,
 7. Heeft deze gepoot,
 8. Vlak voor zijn dood.
 9. Hier, een foto. Zie je?
 10. De wilgen op mijn land,
 11. De weidevogels, de grienden,
 12. Ik heb ze lief.
 13. Hoe lang nog?
 14. Als een profeet
 15. Die het niet meer weet
 16. De bijl erin.
 17. Niet zomaar.

Cees Reichard

Haastrechtenaar Joop van Dommelen deed ook mee.
Afbeelding
Deze week in Concordia 1 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 3 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 4 uur geleden
Afbeelding
Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard 18 uur geleden
Afbeelding
Stemmen tellen 19 uur geleden
Afbeelding
Aankomst in Oudewater als vanouds 20 uur geleden
Afbeelding
Horen, zien en toch zwijgen 21 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 22 uur geleden