Huidige polderdichter Teus Stouthart is benieuwd naar zijn opvolger.
Huidige polderdichter Teus Stouthart is benieuwd naar zijn opvolger. pr

Verkiezing nieuwe polderdichter in de Krimpenerwaard

Algemeen

Regionale dichters strijden om eervolle titel

Elke twee jaar wordt in de Krimpenerwaard een nieuwe polderdichter gekozen. Hij dicht over actuele gebeurtenissen in de polder. De dichter zet zich in om de Krimpenerwaard op een mooie, of geestige en treffende manier te bezingen. Hij laat bij allerlei gelegenheden van zich horen. Op donderdag 29 september wordt in Grand Café van Theater Concordia om 20.00 uur voor de komende twee jaar de nieuwe polderdichter gekozen.

Voor de achtste keer al strijden regionale dichters om die eervolle titel.

Tot 16 september kon men zich voor deze verkiezing inschrijven. Ervaren, jong, oud, stil, opvallend, vernieuwend, traditioneel; dichters in alle soorten en maten werden hiervoor uitgenodigd. Men moest voor de jury drie gedichten aanleveren.

Coördinator Corie Grootendorst vertelt dat vijf gegadigden zich hebben aangemeld. Alle leeftijden van 20 tot bijna 80 jaar zijn vertegenwoordigd en komen uit Haastrecht, Lekkerkerk, Schoonhoven en twee uit Krimpen aan de IJssel. Ik ben erg blij met dit aantal. Bij de laatste verkiezingen waren het er minder. Er valt nu wat te kiezen en ik ben zeer benieuwd.”

Jury

De jury voor de verkiezing van de nieuwe polderdichter wordt gevormd door: Hanneke Leroux (oud stadsdichter Gouda), Cindy Snoeck (polderdichter Krimpenerwaard 2012-2013) en Isabelle Dijkgraaf (beleidsmedewerker gemeente Krimpenerwaard). Het belooft een mooie avond en een spannende strijd te worden. Daarbij let de jury erop dat de nieuwe polderdichter op een eigen dichterlijke manier beschrijft wat hem raakt in het landschap, in het dagelijks reilen en zeilen of in de politiek in de polder. Ook vindt men het belangrijk dat hij zijn poëzie op een aansprekende manier over het voetlicht kan brengen.

De nieuwe polderdichter zal minimaal vijf keer per jaar een nieuw gedicht schrijven en voordragen bij een publieke bijeenkomst. De gedichten worden gepubliceerd op de Facebook-pagina Polderdichter Krimpenerwaard.

Huidige polderdichter

Op deze avond neemt de Vereniging Krimpener Kunstwaard ook afscheid van de huidige polderdichter Teus Stouthart. Corie Grootendorst vindt dat Teus veel gedaan heeft. In de coronatijd gingen veel evenementen niet door, maar Teus heeft over deze periode veel over corona geschreven. Vooral hoe de mensen dit beleefd hebben. Voorts heeft hij de mensen in zijn gedichten laten genieten van ons mooie landschap met de prachtige polders. Hij houdt hiervan, het is zijn passie.

Eerdere polderdichters waren Ella van Vliet, Corrie Groeneveld, Cindy Snoeck, Corie Grootendorst, Roel Botter en Julia van Ipenburg.

De organisatie van de polderdichter Krimpenerwaard is in handen van de kunstenaarsvereniging Krimpener Kunstwaard.

Cees Reichard

Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 1 uur geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 15 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 22 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort 23 feb, 09:00
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00