Afbeelding

Vertrouwen

Algemeen

En, voelt u al wat meer vertrouwen in het kabinet na de debatten van de afgelopen week? Dat Kaag een nieuw lichtgewicht koffertje gaat laten maken? Gek toch eigenlijk dat de regering niet een paar van die vele, vele miljarden voor het daadwerkelijk herstel van het vertrouwen heeft vrijgemaakt. Om bijvoorbeeld die 30.000 mensen-met-een-moeilijke-naam te helpen die nog altijd opgezadeld zitten met de schulden en ontwrichte gezinnen als gevolg van de toeslagenaffaire. Maar niks daarvan. Twee jaar lang hadden we zelfs een aparte staatssecretaris van financiën, mevrouw Alexandra van Huffelen, voor de terugbetaling. Wat heeft ze al die twee jaar gedaan? Joost mag het weten, in elk geval in oplossende zin niets. Nu is diezelfde Alexandra (leuk hoedje trouwens, afgelopen dinsdag!) staatssecretaris Koninkrijkszaken en digitalisering. Behalve een dienstauto in Nederland hoort daar ook een jaarkaart businessclass naar de Antillen bij.

Het heeft er ondertussen alle schijn van dat deze regering de gedupeerden helemaal niet hun teveel terugbetaalde toeslagen en boetes wil vergoeden. En niet alleen directeur-generaal Uijlenbroek van de belastingdienst kreeg buikpijn van al die mensen-met-een-buitenlandse-naam, maar al zijn ambtenaren hadden dat ook, als ze aan zo’n dossier begonnen, zei hij.

Tja, en dan vind je het raar, dat het vertrouwen zoek is.

De uitkomsten van de verhoren in de Groningse aardgaswinning waren ook tenenkrommend, als je hoort dat alle opeenvolgende ministers en staatssecretarissen handjeklap met de bazen van de Shell en de NAM gedaan hebben en het Groninger volk opgezadeld hebben met valse beloften van stoppen met de gaswinning en dan de kraan nog eens extra openzetten.

En maar ijzerenheinig tegen de boeren blijven roepen dat linksom of rechtsom vóór 2030 hun veestapels met een derde afgebouwd moeten zijn.

Minister Jetten die kraait dat in 2025 alle bedrijfswagens in Nederland elektrisch moeten rijden. En Hugo de Jonge heeft nog geen huis gebouwd.

Geen enkele asielzoeker die de pech heeft in Nederland te stranden heeft in de verste verte nog enig perspectief op inburgering, werk, gezinshereniging en een woning. Een duivelse impasse, meneer GertJan Segers: de totaal vastgelopen woningmarkt komt u als geroepen om gezinsleden van statushouders nog jaren buiten het land te houden. In uw christelijke afweging “kon dat nog juist.”

En daar zit hem bij dit kabinet en de huidige liberale samenleving nu juist de kneep: wij van de VVD, wij van het CDA, wij van de Christen Unie en wij van D66 zijn best bereid andersdenkenden te gedogen; we trekken een muur op van spiegels rondom ons wereldje van relatief comfort (ook wij hebben last van verstopte luchthavens en hoge gasprijzen, hoor!). En we gooien een paar miljard over die schutting om te voorkomen dat het volk dat daarbuiten leeft niet echt opstandig wordt van armoe. Want wie buiten die schutting leeft, moet het verder zelf maar uitzoeken, we willen ze niet zien en we willen het niet weten.

Otto Beaujon

Otto Beaujon

Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 8 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 9 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 10 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 13 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 15 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 18 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00