Afbeelding

Schaamteloos

Algemeen

Wat een puinhoop, in Nederland! Ter Apel - het stikstofdossier - de kosten van levensonderhoud - de toeslagenaffaire - het Gronings gas - Waar moet je beginnen?

Schiphol maakte vrijdag bekend dat ze het afgelopen half jaar 65 miljoen euro winst gemaakt hebben, ondanks de tienduizenden reizigers die ze in de hitte hebben laten staan. Maar de kofferdragers een paar euro meer betalen kon er niet van af; ze moesten zich eens wat verbeelden. Terwijl er honderden asielzoekers graag bereid zouden zijn koffers te sjouwen, om het even voor welke beloning.

De Spoorwegen lossen het anders op: zij zijn bezig zichzelf op te heffen. Volgend jaar tien procent minder treinen, dan kunnen we in 2030 de rails opbreken en van de stations opvangcentra maken. Niemand wil nog voor het geboden salaris op de trein. Ja, je zou buitenlanders op kunnen leiden, maar ja, dan zegt de zwartrijder tegen de conducteur: u bent zelf een zwartrijder! Hahahaa! dus dat kan niet.

Maar voor de coronaprikkerij is geen moeite te veel, geld in overvloed. Overal zijn in recordtempo enorme tenten opgezet, oude melkfabrieken en leegstaande gemeentehuizen afgehuurd, tientallen miljoenen vaccins ingekocht, administratie- en registratie-units opgetuigd, gastvrouwen en spuitgasten aangeworven en opgeleid. Het vinden van voldoende handen was absoluut geen probleem: als je maar royaal betaalt. De farmaceutische industrie vaart er wel bij, en het ministerie van volksgezondheid maakt ook nog eens dagelijks reclame voor het virus dat volgens hen nog onder ons is.

Maar de grootste schande van dit moment is de opvang van asielzoekers in Ter Apel die er niet is. Geen leegstaande loods, geen feesttent, geen leegstaand gebouw, geen gemeente, geen geld, geen personeel om de asielzoekers een voorlopig dak, bed, water en een plee aan te bieden.

Er waren gratis tweepersoonstentjes beschikbaar gesteld, maar die zijn door de Veiligheidsregio afgebroken en in beslag genomen. De Veiligheidsregio, dat heette vroeger gewoon de brandweer, maar die is sinds 2015 per provincie georganiseerd en daardoor twee keer zo duur geworden met veel beleid en overhead). Het mag dan ‘s nachts redelijk warm zijn, en het gaat in dit gezegende landje toch nooit meer regenen, maar waarom mogen asielzoekers niet eens de privacy van een tentje hebben?

Wel, je zou het zelf niet bedenken, maar de zedenmeesters van de veiligheidsregio baseren zich op de aloude gedachtegang van het handboek soldaat (voorschrift 2 - 1350, laatste druk 1976). Het voorschrift, ingedeeld in vragen en bijbehorende antwoorden stelt immers: hoeveel arrestanten mogen er samen in één cel? De soldaat moest het antwoord kunnen dromen alsof het een vraag uit de catechismus was. Het antwoord luidde: géén twee. En de instructeur op de militaire school legde dan in besmuikte bewoordingen uit wat er in dat arrestantenverblijf kon gebeuren als daar wèl twee mannen samen in zaten.

Wat een zieke geest moet dàt zijn, die beslissingsbevoegde daar bij die provinciale Groningse Veiligheidsregio, die die tentjes heeft laten weghalen.

Terwijl we met grote voortvarendheid opvangplekken, ja hele dorpen bouwen voor onze christelijke Oekraïense oorlogsvluchtelingen, heeft de regering de afgelopen twintig jaar met voortvarendheid zoveel mogelijk opvanglocaties voor vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, Iran, Eritrea en andere landen afgebroken in de liberale traditie van Wij leven vrij, wij leven blij op Neerlands dierbare grond. Hunnie zijn immers allemaal moslims, en daarom zeggen de mensen nu ook massaal hun abonnement op de Giroloterij op, omdat die heeft laten weten ook wat geld aan vluchtelingenhulp te willen doneren.

Ministers als Rita Verdonk, het kabinet Rutte I met gedoogsteun van de PVV en de SGP, de staatssecretarissen Dijkhof, Harbers en Broekers-Knol hebben eendrachtig en systematisch de voorzieningen voor de opvang van asielzoekers afgebroken, en tekenen daarmee voor dit prachtige visitekaartje van een rijk West Europees land.

Otto Beaujon

Afbeelding
Boomband spijkeren 1 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 3 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 6 uur geleden
Een foto van het team. Helaas was Norah afwezig.Boven: Frank, Cees, Selina, Isa, Shewit, Liv, Jasmijn, Charlie, Guido.Onder: Fabiënne, Olivia, Eva, Amber, Fayenne.
Montfoortse MO11-1 stelt kampioenschap veilig 20 uur geleden
Afbeelding
Ouderen-zangmiddag in Linschoten 22 uur geleden
Filmavond ‘De Acht Bergen’
Deze week in Concordia 23 uur geleden
"We hebben hard geoefend en ik ben heel trots!", aldus kampioen Yara
Yara Nederlands kampioen 27 mrt, 14:00
Afbeelding
Volleyballers Jupiter Heren winnen 27 mrt, 11:00