Afbeelding

Camera

Algemeen

‘t Is alweer een week geleden dat het ineens iemand bij de gemeente Den Haag opgevallen was, dat er in de openbare ruimte camera’s hangen. Op zich ligt daar allang niemand meer wakker van: als ik me goed herinner werden de eerste camera’s in de openbare ruimte geplaatst in 1997, aan de Beijerlandselaan in Rotterdam. Met de bedoeling dat ze nooit meer weg zouden gaan en dat is de afgelopen vijfentwintig jaar ook niet meer gebeurd.

Nee, maar nu was het bij de Haagse camera’s opgevallen dat die van Chinese makelij zijn! En wantrouwend als we met z’n allen kennelijk moeten worden als het woord ‘Chinees’ valt, werd ook nu weer onmiddellijk hardop verondersteld dat die Chinezen daar een chipje ingebouwd zouden kunnen hebben om hier mee te kunnen kijken met Haagse veiligheidsbeambten wie er zoal van de Hertoginnensingel naar de Kneuterdijk wandelt of fietst. Een opgewonden mevrouw uit de Haagse politiek vertelde op TV dat er langs haar dagelijkse wandelingetje wel acht van die Chinese camera’s hingen, en dan vast ook nog met gezichtsherkenning dus kon je nagaan dat ze zich toch wel dagelijks tweemaal behoorlijk onveilig voelde.

Maar lieve mensen, er zijn alleen nog maar beveiligingscamera’s die Made in China zijn: Amerikaanse, Europese en zelfs Japanse camera’s hebben zich gaandeweg uit de markt geprijsd op enkele uitzonderingen na zoals hele nauwkeurig gekalibreerde meetcamera’s van Duitse topfabrikanten.

Fototoestellen, telefoons, elektronica, koelkasten en rolschaatsen, het wordt allemaal uitsluitend nog in grote aantallen en betaalbaar in China gemaakt.

Ondertussen zijn de Amerikanen een paar jaar geleden openlijk begonnen met Chineesje pesten. Telefoons van Huawei mochten ineens geen Google meer gebruiken. Onze PTT mocht van de Amerikanen geen schakelapparatuur van Huawei meer aanschaffen: het risico op spionage was zogenaamd te groot.

Wie ondertussen alles al van je weten zijn de opslagplaatsen van de firma’s Meta (tot voor kort Facebook geheten), Apple en Google. We maken gedienstig selfies voor ze, en we geven Siri opdrachten: Siri, zet de magnetron eens twee minuten aan, Siri heb je het alarm al aangezet? Op die manier plukt Meta foto’s van je hele familie uit de cloud, en kan jouw portret en dat van je dochter koppelen aan de gezichtsherkenning bij de ingang van het vergadercentrum, de kerk of de smartshop. Behalve hoe je er uit ziet weten ze dankzij Siri ook hoe je stem klinkt. Dankzij je surfgedrag (90% van de mensen klikt gemakshalve op Alles Accepteren) weten ze wat je leest, welke films je graag kijkt, van welke muziek je houdt, of je geïnteresseerd bent in giftige planten of kruisbogen, kortom je kunt het zo gek niet bedenken wat ze allemaal al van je weten daar in de cloud, voor wie wij in Nederland zo gedienstig grote datacentra bouwen. Als super-spion Mark Zuckerberg het zou willen weten, dan weet hij nog voordat jij bij de Lange Muur bent precies hoe vaak je Chinees bestelt, op welke dag en hoe laat, of je zelf een tasje meebrengt of een plastic tasje van vijf cent erbij neemt en wat dan je favoriete nummers zijn.

Otto Beaujon