Alle vrouwen die voor de heerlijke gerechten zorgden met Marga Smits (re) en Ria van Welzenis (li).
Alle vrouwen die voor de heerlijke gerechten zorgden met Marga Smits (re) en Ria van Welzenis (li). Margreet Nagtegaal

Gezellig eten met Taalcafé bij Pinkeltje

Algemeen

Het Taalcafé ‘Samentaal’ in Oudewater organiseert elke maand een avond voor inwoners die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen. Het doel is het ontmoeten van elkaar, zowel taalvragers als de taalmaatjes. Elke bijeenkomst ziet er weer anders uit. Op dinsdag 30 augustus was de start van het nieuwe seizoen. Er werd samen gegeten van de meegebrachte gerechten en hapjes in de speeltuin ‘Pinkeltje’.

Het was een prachtige locatie op een heerlijke zomeravond. Alle kinderen konden naar hartenlust met elkaar spelen en vrijwilligers van Pinkeltje hadden keurig picknicktafels klaargezet voor het gezelschap. Chapeau voor de gastvrijheid van ‘Pinkeltje’. Er waren vooraf uitnodigingen de deur uit gegaan naar de taalvragers en de taalmaatjes. Op de tafels stond eten vanuit allerlei landen. Er waren hoofdzakelijk mensen met een Arabische achtergrond gekomen. Als je probeert een enkel woord Arabisch te leren op zo’n avond besef je weer hoe moeilijk het is om een heel andere taal met andere tongval te moeten leren.

Marga Smits organiseert samen met Ria van Welzenis het Taalcafé. “We horen van de buitenlandse mensen dat ze meer leren via gewoon contact en met elkaar praten dan van taalles op school. Want dat doen ze natuurlijk ook.”
Voor taalvragers is het samen dingen doen, samen lezen, samen praten en iets uitleggen heel belangrijk.

Wie wil er een Taalmaatje worden?

Taalmaatjes worden er met de steeds groter wordende groep statushouders dringend gezocht.
“Denk er eens over na,” zegt Marga. “Als je het leuk vindt om iemand die de Nederlandse taal niet helemaal machtig is, daarbij te helpen, je enthousiast bent en de Nederlandse taal beheerst, ben je meer dan welkom! Het levert veel plezier en dankbaarheid op!”
Je gaat dan één of twee keer per week bij een gezin of persoon op bezoek. Je bent geen maatschappelijk werker maar helpt gewoon heel laagdrempelig iemand te integreren wat betreft taal en gewoonten.

Voor het Taalcafé staan er voor het nieuwe seizoen al weer een aantal activiteiten in de planning. Op dinsdag 13 september gaan ze naar de boerderij van Van Jaarsveld aan de Hekendorpse Buurtweg vanaf 19.00 uur. Je moet je wel even opgeven als je meewilt. Op 8 september starten ze met een pilot. Op donderdagmiddag is er dan van 13.00 tot 14.00 uur een inloop in de bibliotheek van Oudewater. “We gaan samen folders bekijken en lezen. Wat betekent het bijvoorbeeld ‘vanaf 2,99’ en andere typische uitspraken op folders.” Het is een moment waarop taalvragers even terecht kunnen in de bibliotheek. Maak ook mensen attent op deze activiteiten, vaak leest deze doelgroep zelf de krant nog niet of nauwelijks.

Neem bij vragen of aanmelding contact op met
Ria van Welzenis: mariavanwelzenis@gmail.com
of
Marga Smits: margasmits54@outlook.com

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit 12 uur geleden
Afbeelding
'Montfoort Wandelt' door... 13 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst collecte KWF 14 uur geleden
Afbeelding
Sluitende begroting voor de gemeente Krimpenerwaard 21 uur geleden
Afbeelding
VLAS, nieuw ouderinitiatief voor kinderen met zorg 30 sep., 19:00
Afbeelding
Week tegen eenzaamheid in de Krimpenerwaard 30 sep., 14:00
Afbeelding
Woonwagen- en standplaatsenbeleid 30 sep., 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 30 sep., 10:00